poniedziałek, 16 grudnia 2024

Przepis na likier piernikowy


Likier piernikowy

    Kiedy nadchodzi wieczór, długi jesienny wieczór, lub zimowy wieczór... Zasiadamy do romantycznej komedii, to do szczęścia brakuje coś słodkiego. 
   Nie proponuję czekolady bo idzie w boki.

    👉Jak zrobić likier piernikowy❓


    Na pewno warto zrobić likier piernikowy. Delikatny, słodki i ma trochę czekolady. Można sączyć, oglądać film, a kiedy wpadnie psiapsiółka, lub kilka, też będzie czym poczęstować.
 
    Zapraszamy na przepis na likier piernikowy.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 500ml śmietany kremówki (np. 30%)
  • 400ml wódki
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 70-100g pudru 
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 50% zawartości kakao)
Przygotowanie:

Przepis na likier piernikowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania likieru piernikowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Podgrzewanie śmietanki [01:55]: Słodką śmietankę (30%) należy postawić na kuchence i powoli podgrzewać, aż lekko się zagotuje. W trakcie podgrzewania należy ją mieszać.

  • Dodanie przyprawy do piernika [02:22]: Gdy śmietanka jest ciepła, wsypuje się przyprawę do piernika, najlepiej taką bez dodatku mąki. Całość należy mieszać i czekać, aż delikatnie się zagotuje.

  • Dodanie czekolady [03:06]: Po zagotowaniu śmietanki z przyprawą, należy ją zdjąć z ognia i dodać połamaną gorzką czekoladę (minimum 50% kakao). Mieszankę należy odczekać około 2 minut i dokładnie wymieszać, aby czekolada się rozpuściła.

  • Dodanie cukru pudru [03:58]: Następnie dodaje się cukier puder, w ilości od 70 do 100 g, w zależności od preferowanej słodkości likieru. Całość należy mieszać do rozpuszczenia pudru.

  • Dodanie alkoholu [04:33]: Gdy śmietanka z dodatkami całkowicie wystygnie, można dodać alkohol. W filmie użyto około 400 ml alkoholu.

  • Mieszanie i przechowywanie [05:19]: Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie przelać do karafki lub butelki [05:40]. Likier nie wymaga przechowywania w lodówce; wystarczy temperatura pokojowa [06:34]. Przed podaniem należy go porządnie zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły [06:47]. Likier jest gotowy do spożycia po 24 godzinach [06:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz