Pierogi pieczone w piekarniku
👉Jak zrobić wigilijne pierogi pieczone w piekarniku❓
Pierogi mają tradycyjny farsz i są o wiele łatwiejsze w transporcie niż klasyczne pierogi, które po zrobieniu trzeba odsmażać. Pierogi pieczone można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zabrać do teściowej na wigilię, dać dziecku do szkoły lub mężowi do pracy...
Składniki:
- 400g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
- 25g drożdży
- 150g masła
- 200g kwaśnej śmietany
- płaska łyżeczka soli
- 1kg kiszonej kapusty
- 300g grzybów (mogą być suszone 2 garście)
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
Przepis na pieczone pierogi wigilijne z kapustą i grzybami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie farszu:
Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu [01:04].
Ugotuj kiszoną kapustę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, a następnie odciśnij z niej nadmiar wody i drobno posiekaj [02:11].
Ugotuj grzyby (świeże lub suszone, wcześniej namoczone) i również drobno je pokrój [02:45].
Połącz usmażoną cebulę z kapustą i grzybami [04:48].
Dopraw farsz pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj [05:09].
Przygotowanie ciasta:
Formowanie i pieczenie pierogów:
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na placek o grubości około 3 mm [06:28].
Wykrawaj krążki z ciasta [07:04].
Na każdy krążek nałóż farsz [07:25].
Zlep brzegi ciasta, formując pierogi [07:54].
Ułóż pierogi na blaszce, zachowując odstępy [08:59].
Posmaruj każdy pierożek słodką śmietanką [09:28].
Wstaw pierogi do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 12 do 14 minut, aż będą rumiane [09:33].
Gotowe pierogi można podawać same lub z czerwonym barszczem [09:54].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz