niedziela, 22 grudnia 2024

Przepis na pieczone pierogi wigilijne


Pierogi pieczone w piekarniku

    Ten przepis przypadnie do gustu tym którzy chcą spróbować czegoś nowego lub nie mogą smażyć pierogów, a raczej odsmażać.

    👉Jak zrobić wigilijne pierogi pieczone w piekarniku❓


    Pierogi mają tradycyjny farsz i są o wiele łatwiejsze w transporcie niż klasyczne pierogi, które po zrobieniu trzeba odsmażać. Pierogi pieczone można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zabrać do teściowej na wigilię, dać dziecku do szkoły lub mężowi do pracy...
 
    Zapraszamy na przepis na pierogi pieczone w piekarniku.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:
  • 400g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 25g drożdży 
  • 150g masła
  • 200g kwaśnej śmietany 
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1kg kiszonej kapusty 
  • 300g grzybów (mogą być suszone 2 garście)
  • 2 cebule 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • pieprz 
  • sól
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone pierogi wigilijne z kapustą i grzybami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie farszu:

    • Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu [01:04].

    • Ugotuj kiszoną kapustę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, a następnie odciśnij z niej nadmiar wody i drobno posiekaj [02:11].

    • Ugotuj grzyby (świeże lub suszone, wcześniej namoczone) i również drobno je pokrój [02:45].

    • Połącz usmażoną cebulę z kapustą i grzybami [04:48].

    • Dopraw farsz pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj [05:09].

  • Przygotowanie ciasta:

    • Wymieszaj kwaśną śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) z drożdżami i solą, aż drożdże się rozpuszczą [05:30].

    • Dodaj mąkę (orkiszową lub pszenną) i miękkie masło, a następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę [06:03].

  • Formowanie i pieczenie pierogów:

    • Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na placek o grubości około 3 mm [06:28].

    • Wykrawaj krążki z ciasta [07:04].

    • Na każdy krążek nałóż farsz [07:25].

    • Zlep brzegi ciasta, formując pierogi [07:54].

    • Ułóż pierogi na blaszce, zachowując odstępy [08:59].

    • Posmaruj każdy pierożek słodką śmietanką [09:28].

    • Wstaw pierogi do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 12 do 14 minut, aż będą rumiane [09:33].

Gotowe pierogi można podawać same lub z czerwonym barszczem [09:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz