Krajanka piernikowa
👉Jak zrobić krajankę piernikową❓
Link do filmu z przepisem
Wspaniała krajanka PIERNIKOWA z lukrem - Przepis świąteczny🎄
Składniki:
- 550g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
- 70g masła
- 150g cukru
- 25g drożdży
- 200ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
- 70g miodu
- 3 łyżki kakao
- 20-30g przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
Przepis na krajankę piernikową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania krajanki piernikowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta [00:58]:
Do miodu wlej śmietanę, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj do 40 stopni, aż masło się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę orkiszową (lub pszenną) z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, kakao i szczyptą soli.
Do przestudzonej mieszanki miodowej dodaj drożdże i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj ciasto.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 15 minut.
Formowanie i pieczenie [03:47]:
Po 15 minutach przełóż ciasto na blat, zagnieć kilka razy i uformuj kulkę.
Podziel ciasto na cztery części.
Każdą część rozwałkuj na placek o grubości pół centymetra.
Z każdego paska wycinaj romby, kwadraty lub trójkąty.
Układaj wycięte kawałki na blaszce, zachowując odstępy.
Włóż krajankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez 7 do 10 minut. Nie piecz dłużej, aby krajanka nie stwardniała.
Wykończenie [07:35]:
Po upieczeniu zdejmij krajankę z blaszki i nie układaj jej od razu jedna na drugiej, ponieważ jest bardzo miękka.
Po wystudzeniu pierniczki można przełożyć do pudełka.
Wystudzoną krajankę piernikową można polać lukrem lub pozostawić bez dodatków.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz