czwartek, 19 grudnia 2024

Przepis na krajankę piernikową


Krajanka piernikowa


    W życiu nie upiekłem ani jednego ciasta, więc ekspertem nie jestem. Ciasto na imieninach u cioci było zawsze ok, bez względu na to czy je jadłem, czy nie. Jako dziecko oczywiście byłem zmuszany do jedzenia ciasta drożdżowego, którego nie lubiłem, bo było suche, więc zaczynałem od wydłubywania rodzynek, które oczywiście były mokre... 
   Nie oznacza to, że jestem totalnie zielony w temacie ciast... Ale ile rodzajów piernika, pierników, pierniczków, ciasteczek piernikowych, a nawet nalewkę piernikową Agnieszka zrobiła, to ciężko policzyć...


    👉Jak zrobić krajankę piernikową❓

    Do tego piernikowego królestwa dochodzi kolejny przepis i Wy też możecie zrobić kolejny piernik, a dokładniej krajankę piernikową.
    Zapraszamy na przepis świąteczny.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Wspaniała krajanka PIERNIKOWA z lukrem - Przepis świąteczny🎄
 



Składniki:
  • 550g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 70g masła
  • 150g cukru
  • 25g drożdży 
  • 200ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 70g miodu 
  • 3 łyżki kakao 
  • 20-30g przyprawy do piernika 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
Przygotowanie:

Przepis na krajankę piernikową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania krajanki piernikowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta [00:58]:

    • Do miodu wlej śmietanę, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj do 40 stopni, aż masło się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

    • Wymieszaj mąkę orkiszową (lub pszenną) z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, kakao i szczyptą soli.

    • Do przestudzonej mieszanki miodowej dodaj drożdże i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

    • Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj ciasto.

    • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  • Formowanie i pieczenie [03:47]:

    • Po 15 minutach przełóż ciasto na blat, zagnieć kilka razy i uformuj kulkę.

    • Podziel ciasto na cztery części.

    • Każdą część rozwałkuj na placek o grubości pół centymetra.

    • Z każdego paska wycinaj romby, kwadraty lub trójkąty.

    • Układaj wycięte kawałki na blaszce, zachowując odstępy.

    • Włóż krajankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez 7 do 10 minut. Nie piecz dłużej, aby krajanka nie stwardniała.

  • Wykończenie [07:35]:

    • Po upieczeniu zdejmij krajankę z blaszki i nie układaj jej od razu jedna na drugiej, ponieważ jest bardzo miękka.

    • Po wystudzeniu pierniczki można przełożyć do pudełka.

    • Wystudzoną krajankę piernikową można polać lukrem lub pozostawić bez dodatków.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz