wtorek, 17 grudnia 2024

Przepis na schab pieczony w mleku


Schab pieczony w mleku

    Schab nie musi być tylko na obiad. Schab może być przygotowany jako wędlina.
   Taka właśnie wędlina ze schabu jest idealnym pomysłem na świąteczny stół...

 

  👉Jak zrobić SCHAB PIECZONY W MLEKU❓

    Też możecie zrobić schab na święta, bo Agnieszka przygotowała przepis.
    Zapraszamy na przepis na schab pieczony w mleku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić SCHAB pieczony w mleku? - PYSZNA i domowa wędlina na święta
 



Składniki:

  • 1,2- 1,5kg schabu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • mleko (tyle aby schab był przykryty do 3/4 wysokości)
Przygotowanie:

Przepis na schab pieczony w mleku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania schabu pieczonego w mleku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie schabu

    • Umyj i osusz schab, najlepiej ręcznikami papierowymi [00:58].

    • Polej schab odrobiną oliwy lub oleju i natrzyj równomiernie ze wszystkich stron [01:28].

    • Przeciśnij czosnek i natrzyj nim schab [01:58].

    • Posyp schab solą [02:39], pieprzem [03:12], słodką papryką [03:28] i majerankiem [03:58].

    • Tak przygotowany schab włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc [04:07].

  • Pieczenie schabu

    • Po zamarynowaniu schabu, umieść go w naczyniu i zalej mlekiem tak, aby schab był zanurzony do 3/4 wysokości [05:22].

    • Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz przez półtorej godziny [06:44].

    • Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj schab mlekiem po wierzchu [06:53].

  • Po upieczeniu

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw schab w mleku na około pół godziny [07:02].

    • Gdy schab całkowicie ostygnie, wyjmij go z mleka i pokrój [07:16].

    • Wystudzony schab najlepiej zapakować w folię spożywczą lub włożyć do szczelnego pudełka, aby nie obsychał [07:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz