Chleb ma na prawdę niesamowity smak i dla mnie jest to podstawowy atut.
👉Jak zrobić chleb bez czekania na wyrastanie❓
Kiedy Agnieszka zaczęła eksperymentować z tym chlebem, nie było tak, że
od razu wyszedł super. Super był eksperyment, a chleb też był super ale
za którymś razem.
Dzięki temu dostajecie sprawdzony przepis po korektach
ilości i proporcji składników... Nie każdy ma dryg do eksperymentowania
i ulepszania i poprawiania tak jak Agnieszka. Dzięki jej uporowi
przepis jest dopracowany i sprawdzony...
Zapraszamy na przepis na chleb bez czekania na wyrastanie.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 450g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową typ 650)
- 400ml ciepłej wody o temperaturze ok.37 stopni
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20ml octu
- opcjonalnie ziarna do posypania po chlebie
Drożdże wkładamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy troszkę wody i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy resztę wody, wsypujemy mąkę, sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach (12/28cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub otrębami. Możemy również wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do foremki. Po wierzchu możemy posypać dowolnymi ziarnami.
Foremkę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Chleb ma być rumiany. Jeśli postukamy od spodu i słychać głuchy dźwięk, to znaczy że jest upieczony.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz