wtorek, 22 października 2024

Przepis na szakszukę ze szpinakiem


Szakszuka ze szpinakiem

    Jajka w nowej odsłonie.Tak na prawdę i precyzyjniej mówiąc, to szakszuka w nowej odsłonie, czyli szakszuka ze szpinakiem, bo kto powiedział, że musi być tylko szakszuka z pomidorami.

    👉Jak zrobić szakszukę❓

    Agnieszka zrobiła szakszukę ze szpinakiem, bardzo mi zasmakowała. Ciekawy jestem jaką inną wersję jeszcze wymyśli.
 
 
    Zapraszamy na przepis na szakszukę.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 100g świeżego szpinaku 
  • 2 małe pomidory
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy/oleju 
  • sól 
  • pieprz 
  • czarnuszka do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na szakszukę ze szpinakiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki ze szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Na patelnię wlej oliwę lub inny tłuszcz [00:57].

    • Pokrój czosnek [01:28] i wrzuć go na rozgrzany tłuszcz, smażąc przez około minutę [01:35].

    • Dodaj drobno pokrojony szpinak [01:58].

    • Delikatnie posól szpinak i mieszaj, aż lekko zwiędnie [02:37].

    • Pokrój pomidory w kostkę [02:58] i dodaj je do szpinaku [03:36].

    • Całość duś, aż nadmiar wody wyparuje [03:45].

    • Dopraw solą [04:07] i pieprzem [04:13], a następnie wymieszaj [04:13].

  • Dodanie jajek

    • Zrób wgłębienia w warzywach i wbij w nie jajka [04:23].

    • Delikatnie popieprz [04:39] i posól jajka [04:44].

    • Przykryj patelnię i trzymaj na ogniu, aż jajka zetną się do preferowanego stopnia [04:44].

  • Wykończenie

    • Gdy szakszuka jest gotowa, wyłącz ogień [05:05].

    • Posyp czarnuszką [05:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 14 października 2024

Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku

Brukselka po tajsku


   Jeśli lubimy jakieś warzywo, to możemy kombinować aby zrobić je na 1001 sposobów. Na pewno wiele z nich wyjdzie bajecznie. 
 

👉Jak zrobić brukselkę po azjatycku do obiadu❓ 


   Tym razem Agnieszka zrobiła brukselkę po azjatycku, a dokładniej brukselkę po tajsku z masłem orzechowym. 
   Na pewno musi zrobić ją jeszcze raz bym był pewny nie na 100% a na 1001%, że jest rewelacyjna. 
 
Zapraszamy na przepis na brukselkę po tajsku.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 600g brukselki
  • duży ząbek czosnku 
  • 1 cm korzenia imbiru 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego
  • 1 łyżka masła/oliwy
  • ok. 5 łyżek wody
  • sezam do posypania
  • ewentualnie sól i pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania brukselki z masłem orzechowym po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie brukselki [01:14]: Należy ją dokładnie umyć, usunąć zwiędłe listki i odciąć ciemne końcówki. Jeśli brukselka jest duża, można ją pokroić na ćwiartki [01:29].

  • Smażenie czosnku i imbiru [02:26]: Na patelni roztopić masło, a następnie dodać posiekany lub starty czosnek i imbir. Smażyć krótko, tylko do momentu wydobycia aromatu [03:04].

  • Duszenie brukselki [03:19]: Dodać pokrojoną brukselkę na patelnię z czosnkiem i imbirem, wlać około dwie łyżki wody, wymieszać i przykryć. Dusić przez około 10 minut, jeśli preferuje się brukselkę al dente, lub dłużej dla bardziej miękkiej konsystencji [03:32]. Co jakiś czas należy zamieszać [03:43].

  • Prażenie sezamu [03:50]: Na suchej patelni uprażyć sezam, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypalił [03:58].

  • Przygotowanie sosu orzechowego [04:42]: W misce połączyć masło orzechowe (100% orzechów) z sosem sojowym, octem ryżowym (można zastąpić sokiem z cytryny) oraz syropem z agawy lub daktyli. Całość dokładnie wymieszać [04:58].

  • Połączenie sosu z brukselką [05:48]: Gdy brukselka jest już gotowa, wlać do niej przygotowany sos orzechowy [05:55]. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aby smaki się połączyły [06:07].

  • Serwowanie [06:21]: Wyłączyć ogień i nałożyć brukselkę na talerze. Po wyłożeniu posypać uprażonym sezamem [06:29]. Na koniec można sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba [06:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 13 października 2024

Przepis na pesto z grillowanego bakłażana

Pasta z bakłażana

Uwielbiam chleb z masłem, szczególnie gdy jest świeżo upieczony. Oczywiście gdy trochę przestygnie tak by masło nie popłynęło. A najlepsza jest przylepka. Od dzieciństwa lubiłem urwać lub ukroić przylepkę nawet gdy chleb był jeszcze ciepły. 

👉Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana❓ 


 
   Zamiast masła, tak dla odmiany, można zrobić jakieś pyszne smarowidło. Tym razem Agnieszka przygotowała pastę z bakłażana.
   Zapraszamy na przepis na pastę z bakłażana i suszonych pomidorów. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 






Składniki:

  • 1 spory bakłażan 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można więcej)
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pesto z grillowanego bakłażana (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z grillowanego bakłażana, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bakłażana [01:02:50]: Umyj bakłażana i pokrój go w cienkie plasterki.

  2. Grillowanie bakłażana [01:17:00]: Rozgrzej grilla i grilluj pokrojone plasterki bakłażana. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć suchej patelni lub patelni grillowej [02:21:00].

  3. Miksowanie składników [01:40:00]: Zgrillowane plasterki bakłażana wrzuć do pojemnika, w którym będziesz miksować pesto. Dodaj czosnek, suszone pomidory oraz kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów [02:37:00]. Dopraw pieprzem [03:05:00] i solą [03:28:00].

  4. Dopasowanie konsystencji [03:32:00]: Gęstość pesto możesz dopasować, dodając więcej oleju z suszonych pomidorów. Jeśli nie masz tego oleju, możesz użyć zwykłej oliwy lub innego oleju [03:42:00].

Gotowe pesto idealnie nadaje się do chleba lub bułek [03:48:00], a także do naleśników [04:45:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kotlety brokułowe z kaszą jaglaną


Kotlety brokułowo-jaglane

 
     Nieraz mamy ochotę na małą odmianę, odskocznie od mięsa i zrobienie na obiad czegoś, coś lżejszego. 
 

👉Jak zrobić kotlety z kaszą jaglaną❓ 


 
     Można zrobić kotlety z kaszą jaglaną lub kotlety z brokułów, jako trzecia opcja są kotlety mieszane, czyli kotlety brokułowo-jaglane. 
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułów. 
 
Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • brokuł 
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 1czubata łyżka mąki 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki szczypiorku
Przygotowanie:
 

Przepis na kotlety brokułowo-jaglanych (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów brokułowo-jaglanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kaszy jaglanej [00:56]:

    • Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą.

    • Ustaw garnek z wodą do zagotowania.

    • Gotuj kaszę w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, lekko soląc wodę.

    • Wsyp przepłukaną kaszę na gotującą się wodę, przykryj i gotuj według przepisu na opakowaniu, ewentualnie chwilę dłużej, aby kasza była bardziej miękka. Mieszaj od czasu do czasu na wolnym ogniu.

  • Przygotowanie brokuła [02:00]:

    • Umytego brokuła podziel na różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze.

  • Studzenie składników [02:27]:

    • Ugotowaną kaszę i brokuła odstaw do lekkiego przestudzenia. Możesz otworzyć naczynie, aby szybciej ostygły.

  • Łączenie składników [03:39]:

    • Do przestudzonego brokuła dodaj ugotowaną kaszę.

    • Przeciśnij czosnek.

    • Dodaj pieprz i odrobinę soli (pamiętaj, że kasza była już solona).

    • Wsyp około dwie łyżki posiekanego szczypiorku.

    • Dodaj dwie do trzech łyżek mąki (np. orkiszowej).

    • Wlej oliwę lub olej.

    • Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie porządnie wyrobiona.

  • Formowanie i pieczenie kotletów [04:35]:

    • Z przygotowanej masy formuj kotleciki dowolnej wielkości i kształtu (okrągłe lub podłużne).

    • Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    • Spryskaj lub posmaruj kotleciki oliwą.

    • Włóż kotleciki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kotletów – grubsze piecz dłużej, cieńsze krócej.

  • Serwowanie [06:39]:

    • Upieczone kotleciki są gotowe do podania, najlepiej z ulubioną surówką.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 12 października 2024

Przepis na kalafior zapiekany w sosie serowym


Keto kalafior zapiekany w sosie serowym.


     Jeśli chodzi o obiad, to jedna z najbardziej popularnych zapiekanek to zapiekanka ziemniaczana. Tylko pytanie: Kiedy się znudzi zapiekanka z ziemniakami? Albo: Po co wpychać tyle ziemniaków? 
 

👉Jak zrobić kalafior w piekarniku❓ 


 
     Zamiast ziemniaków można użyć wielu warzyw i zrobić np. zapiekankę z kalafiora, który ma o wiele mniej kcal i prawie w ogóle węglowodanów. A jak zrobić z sosem serowym i jeszcze posypać żółtym serem, to każdy fan diety keto będzie mega zadowolony. 
 
     Zapraszamy na przepis na kalafior zapiekany z serem.
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 1 spory kalafior 
  • 150g wędzonego boczku 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 300g - 320g żółtego sera 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany kalafior w sosie serowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego kalafiora w sosie serowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kalafiora [01:00:03]: Kalafior należy umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ważne jest, aby kalafior był ugotowany al dente.

  • Krojenie boczku [01:21:00]: Boczek kroi się w kostkę lub paseczki.

  • Podsmażanie boczku [01:43:00]: Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony boczek, podsmażając go, aż zrobi się lekko brązowy.

  • Krojenie czosnku [01:56:00]: Czosnek kroi się w kosteczkę.

  • Dodawanie czosnku i śmietanki [02:09:00]: Do podsmażonego boczku dorzucić pokrojony czosnek, chwilę wymieszać, a następnie wlać słodką śmietankę 30%. Całość gotować na wolnym ogniu.

  • Tarcie sera [02:21:00]: W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach.

  • Dodawanie sera do sosu [02:46:00]: Dwie trzecie startego sera wrzucić na patelnię do sosu, a jedną trzecią zostawić na później.

  • Doprawianie sosu [02:57:00]: Sos doprawić solą (niewiele, ponieważ ser jest słony) i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, można dodać płatki chili. Mieszać, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowy sos wyłączyć.

  • Łączenie kalafiora z sosem [03:39:00]: Ugotowany kalafior wrzucić do naczynia z sosem. Jeśli różyczki kalafiora są duże, można je przekroić na mniejsze.

  • Zapiekanie [04:17:00]: Tak przygotowanego kalafiora włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapiekać przez 15 minut.

  • Dodawanie pozostałego sera [04:30:00]: Po 15 minutach posypać kalafior resztą sera, który został wcześniej odłożony.

  • Ponowne zapiekanie [05:14:00]: Włożyć z powrotem do piekarnika na czas potrzebny do rozpuszczenia i delikatnego zarumienienia się sera.

  • Serwowanie [05:28:00]: Gotowy kalafior zapiekany w sosie serowym posypać zieleniną, np. szczypiorkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 6 października 2024

Przepis na sałatkę z buraków i jajek


Sałatka z buraków i jajek

     Sałatka z buraka i jajka, prosta smaczna i nie tucząca, czyli FIT.

     👉Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych i jajek❓


     Kiedyś zapadło mi do głowy, że buraki są odkwaszające, odkwaszają organizm, a dokładniej krew. Jednak już wcześniej były na szczycie mojego menu jako buraczki na ciepło do obiadu:https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
 
     Zapraszam na przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek w wykonaniu Agnieszki.
 
     Mariusz
 



Składniki:

  • 5 szt. czerwonych buraków 
  • 5 szt. jajek ugotowanych na twardo 
  • 1 cebula 
  • 5 szt. ogórków konserwowych 
  • 3 łyżki majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
  • dowolna zielenina do dekoracji 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z buraków czerwonych i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Cebulę należy pokroić w kosteczkę [01:58].

    • Ogórki konserwowe również kroi się w kosteczkę [02:08].

    • Jajka gotuje się na twardo, studzi, obiera i kroi w kostkę [02:50].

    • Buraki, które wcześniej zostały upieczone (co jest preferowaną metodą, ponieważ są smaczniejsze i zdrowsze niż gotowane) [01:10], kroi się w kostkę [03:26].

  2. Doprawianie buraków:

    • Pokrojone buraczki doprawia się pieprzem i solą [04:31].

    • Następnie dodaje się porządną łyżkę majonezu [04:38].

    • Wszystko dokładnie miesza się [04:55].

  3. Układanie warstw w salaterce:

    • Mieszankę buraków przekłada się do salaterki [05:05].

    • Wyrównuje się ją po całej powierzchni [05:10].

  4. Doprawianie jajek i ogórków:

    • Jajka i ogórki doprawia się pieprzem i solą [05:20].

    • Dodaje się majonez [05:31].

    • Miesza się składniki [05:45].

  5. Dodanie drugiej warstwy:

    • Mieszankę jajek i ogórków wykłada się na warstwę buraków [05:58].

  6. Dekoracja:

    • Sałatkę po wierzchu posypuje się dowolną zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki [06:08].

  7. Schłodzenie i podanie:

    • Sałatkę wystarczy porządnie schłodzić, a następnie jest gotowa do jedzenia [06:34].

    • Podczas nabierania należy sięgać do samego spodu, aby nabrać składników z góry i z dołu, a na talerzu można wszystko wymieszać [06:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 października 2024

Przepis na zupę grochową

Grochówka na żeberkach

 
   Agnieszka zrobiła grochówkę na żeberkach wędzonych, które później spałaszowałem. Oczywiście żeberka, to nie jedyny wkład, ale o tym już w filmie. 
 

👉Jak zrobić grochówkę❓ 


 
   Na grochówkę są różne przepisy, począwszy od wegańskich, a skończywszy na full mięsnych.
 
   Zapraszam na przepis na grochówkę w wykonaniu.
 
   Agnieszki. Mariusz
 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 250g suchego grochu łuskanego (połówek)
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 100g słoniny 
  • ok. 2 litry bulionu ugotowanego na wędzonych żeberkach lub kościach, czy boczku
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zupę grochową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy grochowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie grochu [01:08:00]: Groch należy namoczyć, najlepiej przez całą noc lub przynajmniej 5-6 godzin. Po namoczeniu odlać wodę i przepłukać groch na sitku.

  • Gotowanie grochu [01:28:00]: Przepłukany groch umieścić w garnku i zalać ugotowanym bulionem, najlepiej na wędzonym mięsie (żeberkach, kościach lub boczku). Dodać kilka kulek ziela angielskiego [02:01:00], liść laurowy [02:08:00] i odrobinę soli [02:12:00]. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości grochu [02:25:00].

  • Przygotowanie warzyw [02:25:00]: Ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobniejszą kostkę, a ziemniaki w większą.

  • Dodanie warzyw [03:15:00]: Gdy groch jest miękki, ale jeszcze się nie rozpada, dodać pokrojone warzywa.

  • Dodanie majeranku [03:46:00]: Dodać majeranek do zupy.

  • Przygotowanie słoniny i cebuli [04:01:00]: Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć razem [05:10:00].

  • Dodanie słoniny z cebulą i czosnku [05:17:00]: Podsmażoną słoninę z cebulą przełożyć do garnka z zupą [05:28:00]. Przecisnąć czosnek [05:32:00].

  • Doprawienie i dogotowanie [05:38:00]: Doprawić pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soli [05:46:00]. Całość gotować jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły [05:55:00].

  • Podanie [06:22:00]: Zupa grochowa jest gotowa do podania. Nie ma potrzeby stosowania zasmażki, ponieważ rozgotowany groch zagęszcza zupę [07:15:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 1 października 2024

Przepis na domowy ocet z winogron

Ocet winogronowy

 
   Mamy na kanale ocet jabłkowy: https://youtu.be/hLpKungJvzA , a teraz będzie jeszcze ocet z winogron. Podobno do sałatek najlepszy będzie jabłkowy, a do mięs ocet z winogron lub ocet winny.
 

👉Jak zrobić ocet z winogron❓

 

   Jak byłem we Francji, to wujek nauczył mnie, że akurat do ogórków pakuje się ocet winny, więc co kraj to obyczaj. Jednak mnie najbardziej interesuje jak będzie smakował ocet z winogron zrobiony w DOMU, czyli domowy ocet z winogron. 
 
   Zapraszamy na przepis na ocet z winogron. 
 
   A w przyszłości ukaże się część 2, czyli już zlewanie octu... itp. itd. etc. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 







Składniki:

  • 1-1,5kg winogron (już obranych z kiści)
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 litr przegotowanej wystudzonej wody

 

Przygotowanie:

Przepis na domowy ocet z winogron (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego octu z winogron, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie winogron [01:29]: Oderwij winogrona od kiści, tak aby zostały same kuleczki.

  • Przygotowanie słoja [02:02]: Umyj i dokładnie wyparz słój o pojemności co najmniej 3 litrów.

  • Umieszczenie winogron w słoju [02:24]: Przesyp winogrona do słoja.

  • Rozgniecenie winogron [03:16]: Użyj tłuczka, aby rozgnieść winogrona i puściły sok.

  • Przygotowanie wody z cukrem [03:52]: Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją do całkowitego wystudzenia [04:02]. Po wystudzeniu wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia [04:12].

  • Połączenie składników [04:35]: Wlej roztwór wodno-cukrowy do winogron w słoju.

  • Mieszanie [05:06]: Mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką (którą również należy wyparzyć).

  • Przykrycie słoja [05:16]: Przykryj słój gazą lub ściereczką, nie zakręcając go, aby zapewnić dostęp tlenu. Zabezpiecz gazę gumką recepturką, aby się nie zsuwała i aby do środka nie dostały się muszki [05:29].

  • Fermentacja i codzienne mieszanie [05:53]: Przez najbliższe 2-3 tygodnie będzie zachodziła fermentacja alkoholowa. W tym czasie należy codziennie mieszać nastaw, nawet 2-3 razy dziennie [06:06]. Mieszanie jest kluczowe, aby ocet się nie popsuł [06:46].

  • Fermentacja octowa [06:06]: Po 2-3 tygodniach nastąpi fermentacja octowa, która potrwa 4-5 tygodni. W tym okresie nie trzeba już mieszać nastawu [06:17].

  • Zlewanie i przechowywanie [06:26]: Gdy ocet się wyklaruje (po 4-5 tygodniach fermentacji octowej), zlej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 27 września 2024

Przepis na placek z cukinii pieczony w piekarniku

Placek z cukinii z piekarnika

 
   Idziemy w kierunku FIT, tzn świat idzie w kierunku FIT i zdrowego stylu życia. Oczywiście my też, bo taki kierunek obrałem już 30 lat temu... 

    👉Jak zrobić placek z cukinią❓


    Oczywiście dobrze, czyli tak jak pokazuje Agnieszka. Po zrobieniu można zrobić kanapki tak jak widzieliście na filmie, złożyć na pół i zjeść. Ja bym też polecił zastosowanie jako spodu na pizze.
 
   Zapraszamy na przepis na placek z cukinią z piekarnika.
 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 1kg cukini
  • 350g sera żółtego (użyłam goudy)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na placek z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placka z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:58]: Umyj cukinię, nie obieraj jej, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Solanie i odstawienie cukinii [01:35]: Posól startą cukinię, wymieszaj i odstaw na 5 do 10 minut, aby puściła sok.

  • Starcie sera [02:07]: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.

  • Odciśnięcie cukinii [02:26]: Odciśnij cukinię z nadmiaru soku.

  • Dodanie przypraw i sera [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, pieprz oraz starty ser.

  • Wymieszanie składników [03:39]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  • Rozłożenie na blasze [04:10]: Przełóż masę cukiniową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.

  • Pieczenie [04:37]: Włóż przygotowany placek do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 30 minut.

Gotowy placek z cukinii można podawać z ulubionym sosem, serkiem śmietankowym, pomidorami lub innymi warzywami, traktując go jako alternatywę dla kanapki [04:50]. Jest również polecany dla osób na diecie keto oraz diecie rozdzielnej [05:14].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami

Zupa TAJSKA z mleczkiem kokosowym

 
    Jak się już znudzą wszystkie polskie tradycyjne zupy, to można sięgnąć po przepis z kuchni azjatyckiej. W tym filmie Agnieszka proponuje przepis na zupę tajską. 

👉Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i pieczarkami❓

 
   Do zrobienia zupy tajskiej wystarczy 15 składników, przygotowanych i wpakowanych do gara w kolejności, którą widzicie poniżej, a jak je przygotować, oraz szczegóły to już zobaczycie w filmie. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  1. 500g piersi z kurczaka 
  2. 1 cebula 
  3. 1 marchewka
  4. 1-2 ząbki czosnku 
  5. 1 łyżka startego imbiru 
  6. 1 mała papryka 
  7. 150g pieczarek 
  8. 400ml mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosa)
  9. 750ml bulionu mięsnego lub warzywnego (można więcej)
  10. 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można zamienić na żółtą lub zieloną)
  11. 1 łyżka sosu sojowego lub więcej 
  12. 1 łyżka oleju kokosowego 
  13. 1 łyżka szczypiorku
  14. sok z limonki (ilość dowolna)
  15. kolendra lub natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy z kurczakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Roztop łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego w garnku lub rondlu [00:45].

    • Pokrój cebulę w kostkę [01:02].

    • Wrzuć pokrojoną cebulę na rozgrzany olej i podsmaż [01:21].

    • Pokrój czosnek w kostkę [01:41].

    • Pokrój marchewkę w plasterki, używając mandoliny lub noża [02:07].

    • Dodaj czosnek do cebuli i podsmażaj przez minutę [03:09].

    • Zetrzyj imbir na tarce lub drobno go pokrój [03:19].

  • Dodawanie mięsa i warzyw

    • Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki i podsmażaj przez 3 minuty [03:39].

    • Dodaj imbir, czerwoną pastę (którą można zamienić na łagodniejszą) i marchewkę, a następnie podsmażaj całość przez kolejne minuty [03:50].

    • Pokrój paprykę w paseczki [04:13].

    • Dodaj pieczarki do garnka z warzywami i mięsem [05:14].

    • Dodaj paprykę [05:36].

  • Gotowanie zupy

    • Wlej bulion mięsny lub warzywny (może być też rosół) [05:39].

    • Dodaj mleczko kokosowe, najlepiej takie z wysoką zawartością kokosa [05:46].

    • Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj przez 10 do maksymalnie 15 minut od momentu zagotowania [05:53].

  • Wykańczanie i podawanie

    • Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek i łyżkę sosu sojowego [06:47].

    • Wymieszaj i wyłącz ogień [07:07].

    • Na samym końcu, gdy zupa jest już wyłączona, dopraw ją sokiem z limonki, dostosowując ilość do własnych preferencji smakowych [07:07].

    • Podawaj zupę posypaną kolendrą lub natką pietruszki [07:48].

    • Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz regulować jej konsystencję ilością dodanego bulionu [08:28].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 21 września 2024

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem


Fasolka szparagowa z jajkiem

     Fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, to śniadanie które przypomina jajko sadzone. Jednak, to jajko jest posadzone na kilku warstwach innych składników i to takich warstwach, które można nazwać FIT, a przynajmniej z FIT produktów, co na jedno wychodzi...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem❓

 

    Przepis prosty i wykonanie proste, więc każdy poradzi sobie ze zrobieniem takiego śniadania.

     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 400g fasolki szparagowej 
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 100g żółtego sera 
  • 1 łyżka masła lub oleju 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie fasolki: Umyj fasolkę szparagową i gotuj ją al dente [00:55]. Po ugotowaniu odcedź ją [03:21].

  2. Przygotowanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:28]. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i szklij ją do momentu zeszklenia [02:11]. Następnie pokrój czosnek w kosteczkę [02:58], dorzuć go do cebuli i smaż przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia [03:08].

  3. Układanie w kokilkach: Ugotowaną fasolkę podziel na kawałki i przełóż do kokilek [03:28]. Następnie dodaj zawartość patelni (zeszkoloną cebulę z czosnkiem) do każdej kokilki [04:03].

  4. Dodanie sera: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do kokilek [04:40].

  5. Pierwsze zapiekanie: Włóż kokilki z fasolką szparagową do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez 10 minut [05:28].

  6. Dodanie jajek: Po 10 minutach wyjmij kokilki z piekarnika i wbij po jednym jajku do każdej kokilki [05:47].

  7. Doprawianie i drugie zapiekanie: Dopraw jajka pieprzem [06:27] i delikatnie solą [06:34]. Włóż kokilki z powrotem do piekarnika i trzymaj, aż jajko się zetnie, zgodnie z preferencjami [06:37].

  8. Serwowanie: Gotową zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem można podać z odrobiną zieleni [06:45].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗