piątek, 27 września 2024

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami

Zupa TAJSKA z mleczkiem kokosowym

 
    Jak się już znudzą wszystkie polskie tradycyjne zupy, to można sięgnąć po przepis z kuchni azjatyckiej. W tym filmie Agnieszka proponuje przepis na zupę tajską. 

👉Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i pieczarkami❓

 
   Do zrobienia zupy tajskiej wystarczy 15 składników, przygotowanych i wpakowanych do gara w kolejności, którą widzicie poniżej, a jak je przygotować, oraz szczegóły to już zobaczycie w filmie. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  1. 500g piersi z kurczaka 
  2. 1 cebula 
  3. 1 marchewka
  4. 1-2 ząbki czosnku 
  5. 1 łyżka startego imbiru 
  6. 1 mała papryka 
  7. 150g pieczarek 
  8. 400ml mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosa)
  9. 750ml bulionu mięsnego lub warzywnego (można więcej)
  10. 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można zamienić na żółtą lub zieloną)
  11. 1 łyżka sosu sojowego lub więcej 
  12. 1 łyżka oleju kokosowego 
  13. 1 łyżka szczypiorku
  14. sok z limonki (ilość dowolna)
  15. kolendra lub natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy z kurczakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Roztop łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego w garnku lub rondlu [00:45].

    • Pokrój cebulę w kostkę [01:02].

    • Wrzuć pokrojoną cebulę na rozgrzany olej i podsmaż [01:21].

    • Pokrój czosnek w kostkę [01:41].

    • Pokrój marchewkę w plasterki, używając mandoliny lub noża [02:07].

    • Dodaj czosnek do cebuli i podsmażaj przez minutę [03:09].

    • Zetrzyj imbir na tarce lub drobno go pokrój [03:19].

  • Dodawanie mięsa i warzyw

    • Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki i podsmażaj przez 3 minuty [03:39].

    • Dodaj imbir, czerwoną pastę (którą można zamienić na łagodniejszą) i marchewkę, a następnie podsmażaj całość przez kolejne minuty [03:50].

    • Pokrój paprykę w paseczki [04:13].

    • Dodaj pieczarki do garnka z warzywami i mięsem [05:14].

    • Dodaj paprykę [05:36].

  • Gotowanie zupy

    • Wlej bulion mięsny lub warzywny (może być też rosół) [05:39].

    • Dodaj mleczko kokosowe, najlepiej takie z wysoką zawartością kokosa [05:46].

    • Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj przez 10 do maksymalnie 15 minut od momentu zagotowania [05:53].

  • Wykańczanie i podawanie

    • Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek i łyżkę sosu sojowego [06:47].

    • Wymieszaj i wyłącz ogień [07:07].

    • Na samym końcu, gdy zupa jest już wyłączona, dopraw ją sokiem z limonki, dostosowując ilość do własnych preferencji smakowych [07:07].

    • Podawaj zupę posypaną kolendrą lub natką pietruszki [07:48].

    • Jeśli wolisz rzadszą zupę, możesz regulować jej konsystencję ilością dodanego bulionu [08:28].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz