sobota, 21 września 2024

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem


Fasolka szparagowa z jajkiem

     Fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, to śniadanie które przypomina jajko sadzone. Jednak, to jajko jest posadzone na kilku warstwach innych składników i to takich warstwach, które można nazwać FIT, a przynajmniej z FIT produktów, co na jedno wychodzi...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem❓

 

    Przepis prosty i wykonanie proste, więc każdy poradzi sobie ze zrobieniem takiego śniadania.

     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 400g fasolki szparagowej 
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 100g żółtego sera 
  • 1 łyżka masła lub oleju 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie fasolki: Umyj fasolkę szparagową i gotuj ją al dente [00:55]. Po ugotowaniu odcedź ją [03:21].

  2. Przygotowanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:28]. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i szklij ją do momentu zeszklenia [02:11]. Następnie pokrój czosnek w kosteczkę [02:58], dorzuć go do cebuli i smaż przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia [03:08].

  3. Układanie w kokilkach: Ugotowaną fasolkę podziel na kawałki i przełóż do kokilek [03:28]. Następnie dodaj zawartość patelni (zeszkoloną cebulę z czosnkiem) do każdej kokilki [04:03].

  4. Dodanie sera: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do kokilek [04:40].

  5. Pierwsze zapiekanie: Włóż kokilki z fasolką szparagową do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez 10 minut [05:28].

  6. Dodanie jajek: Po 10 minutach wyjmij kokilki z piekarnika i wbij po jednym jajku do każdej kokilki [05:47].

  7. Doprawianie i drugie zapiekanie: Dopraw jajka pieprzem [06:27] i delikatnie solą [06:34]. Włóż kokilki z powrotem do piekarnika i trzymaj, aż jajko się zetnie, zgodnie z preferencjami [06:37].

  8. Serwowanie: Gotową zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem można podać z odrobiną zieleni [06:45].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz