Fasolka szparagowa z jajkiem
👉Jak zrobić fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem❓
Składniki:
- 400g fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól
- pieprz
Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie fasolki: Umyj fasolkę szparagową i gotuj ją al dente [00:55]. Po ugotowaniu odcedź ją [03:21].
Przygotowanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:28]. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i szklij ją do momentu zeszklenia [02:11]. Następnie pokrój czosnek w kosteczkę [02:58], dorzuć go do cebuli i smaż przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia [03:08].
Układanie w kokilkach: Ugotowaną fasolkę podziel na kawałki i przełóż do kokilek [03:28]. Następnie dodaj zawartość patelni (zeszkoloną cebulę z czosnkiem) do każdej kokilki [04:03].
Dodanie sera: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do kokilek [04:40].
Pierwsze zapiekanie: Włóż kokilki z fasolką szparagową do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez 10 minut [05:28].
Dodanie jajek: Po 10 minutach wyjmij kokilki z piekarnika i wbij po jednym jajku do każdej kokilki [05:47].
Doprawianie i drugie zapiekanie: Dopraw jajka pieprzem [06:27] i delikatnie solą [06:34]. Włóż kokilki z powrotem do piekarnika i trzymaj, aż jajko się zetnie, zgodnie z preferencjami [06:37].
Serwowanie: Gotową zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem można podać z odrobiną zieleni [06:45].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz