Przepis na duszonego kurczaka z pieczarkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonego kurczaka z pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Smażenie pałek z kurczaka: Pałki kurczaka należy posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu [01:52].
Przygotowanie cebuli, pieczarek i czosnku: W międzyczasie, gdy smaży się kurczak, należy pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki i czosnek w plasterki [03:16].
Podsmażenie warzyw: Po usmażeniu kurczaka, na tym samym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli [03:16]. Następnie dodaj pieczarki, delikatnie je posól i smaż, aż puszczą wodę [04:44]. Na koniec dodaj czosnek [05:24].
Duszenie dania: Do podsmażonych warzyw wlej słodką śmietankę 30% [05:33]. Dodaj paprykę (ostrą lub słodką) oraz majeranek, a następnie wszystko wymieszaj [05:33]. Włóż wcześniej obsmażone pałki kurczaka do sosu [05:53]. Przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż mięso będzie miękkie [06:18]. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia [06:18]. Odkryj pokrywkę na 10 minut przed końcem duszenia, aby nadmiar płynu odparował, a sos lekko zgęstniał [06:35].
Tym razem przepis na bardzo ciekawe placki. Dlaczego? Bo jest to przepis
na placki bezglutenowe.
👉Jak zrobić placki bezglutenowe❓
Aby zrobić placki bezglutenowe wystarczy dobrać odpowiednie składniki.
Jak obejrzycie ten film to zaraz będziecie wiedzieć 2 rzeczy.
- po 1. - Jak zrobić placki z soczewicy? i
- po 2. - Jak zrobić placki bezglutenowe.
Zapraszamy na przepis na PLACKI Z SOCZEWICY czerwonej, oraz informacje
kiedy i jak przygotować soczewice do placków.
Przepis na bezglutenowe placki z soczewicy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych placków z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie soczewicy
Czerwoną soczewicę należy zalać wodą na noc [01:08].
Do namoczonej i odcedzonej soczewicy należy dodać wodę, zioła, paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz oliwę [01:39].
Całość zmiksować na gładką masę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na tradycyjne naleśniki, ale rzadsza niż na placki ziemniaczane [02:04, 02:41].
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody [02:49].
Aby uzyskać wersję na słodko, należy pominąć sól i przyprawy [02:56].
Smażenie placków
Lekko natłuścić patelnię przed usmażeniem pierwszego placka [03:11].
Rozgrzać patelnię, a następnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej powierzchni [03:40, 03:48].
Po upieczeniu, placek należy obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia [03:58, 04:22].
Gotowe danie
Takie placki można podawać z pastą warzywną lub innym ulubionym sosem [05:18].
Mogą być również podawane na słodko z dżemem lub miodem [03:02].
Agnieszka zrealizowała dziś przepis mocno białkowy. Nawet jeden z
dodatków sosu zawiera aż 27,5g/100g białka. Dzięki temu mamy w naszym
obiedzie nie tylko białko z kurczaka, ale również i inne źródło białka i
większa porcja białka...
👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓
Teraz kolej na Was! Zróbcie pierś z kurczaka w sosie orzechowym, czyli
obiad extra białkowy.
Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie orzechowym.
niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z
papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło.
Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w
Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze
dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.
👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓
Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do
kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny
dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw:
Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].
Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].
Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].
Pieczenie:
Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].
Miksowanie:
Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].
Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].
Duszenie:
Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].
Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].
Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].
Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].
Nie ma jak sałatka, która jest fit. Czyli sałatka z tuńczykiem, czyli
czymś białkowym i rożnymi warzywami. Oczywiście najlepiej jak w takiej
sałatce nie ma składników wysoko-węglowodanowych jak ryż, makaron lub
ziemniaki...
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
W tym przepisie kolejna propozycja przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Podstawowa szakszuka już była zrobiona na śniadania wiele razy, więc
Agnieszka postanowiła urozmaicić przepis i tym razem jest szakszuka z
cukinią i papryką.
👉Jak zrobić szakszukę❓
Agnieszka zrobiła pyszną szakszukę na śniadanie, więc ja mam śniadanie, a
dla Was jest nowy przepis. Jeśli znudziły się Wam tak ja mnie jajka
sadzona, to szakszuka, to fantastyczna alternatywa.
Zapraszamy na przepis na szakszukę z passatą i papryką.
Najbardziej cenne są potrawy, które pamięta się z dzieciństwa,
przywołują różne zakotwiczone w umyśle, w podświadomości stany
emocjonalne. Przede wszystkim radość, szczęście, spokój, beztroskie
zabawy i usposobienie, wspomnienia fajnych chwil z rodziną.
Daje nam, to
moment wytchnienia od trosk dorosłego życia.
👉Jak zrobić ćwikłę z chrzanem❓
Dla mnie między innymi taką potrawą, a raczej dodatkiem do potraw jest
ćwikła, czyli czerwone buraki z chrzanem.
Lata temu nie było takich fit rarytasów jak chleb keto, czyli chleb
niskowęglowodanowy. Ponieważ nadaje się do diety keto, to także stosując
DIETĘ ROZDZIELNĄ możemy zastosować takie bułki...
👉Jak zrobić KETO bułki do burgerów❓
Jak się zabrać za robotę i z sukcesem upiec KETO bułki wszystko
zobaczycie w filmie.
Zapraszamy na przepis na keto bułki do burgerów i wędlin.
Zbliżają się święta i mamy w tym filmie propozycje zarówno na śniadanie,
na obiad lub na święta. Gdzie też można podać na zimno jako wędlinę na
śniadanie, lub na ciepło, czyli na świąteczny obiad.
👉Jak zrobić
pieczoną kiełbasę na kiszonej kapuście❓
ZROBIĆ CZY NIE ZROBIĆ, OTO JEST PYTANIE? Jeśli tylko macie kapustę
kiszoną to koniecznie warto spróbować taką kiełbasę i na ciepło i na
zimno, a potem podjąć decyzje, która pasuje lepiej.
Zapraszamy na przepis na kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście.
Burgery są modne. Do skrzynek coś, ktoś, co chwilę wkłada, możemy
przeczytać ofertę i zamówić, albo drugi wariant pomyśleć o wersji
domowej.
👉Jak zrobić burgery w domu❓
Oczywiście by zrobić domowe burgery, to nie jest takie trudne. Wystarczy
przygotować kilka składników, zmielić, zetrzeć, doprawić wymieszać i
upiec. Cały proces prezentuje Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na domowe FIT burgery wegetariańskie.
Jestem fanem nowości, jednak lubię też zjeść coś tradycyjnego, a nawet
próbować to co zrobią inni, bo może przypadnie do gustu...
👉Jak zrobić żeberka duszone z cebulą w sosie własnym❓
Do zrobienia takich żeberek w sosie własnym potrzeba tylko 3 składniki;
żeberka, cebula i przyprawy... Jakie przyprawy i ile to już zobaczycie w
filmie.
Nie jestem fanem zup, więc aby jakaś zupa mi się spodobała to trzeba
niezłe salto zrobić. Takie salto zrobiła Agnieszka i zaserwowała mi zupę
tajską z bocznikami, ale to nie istotne, z mleczkiem kokosowym i ten
składnik też nie jest istotny, makaron ryżowy też nie był szałem,
chociaż całość dała świetny efekt...
👉Jak zrobić zupę tajską z boczniakami❓
To co zrobiła Agnieszka było strzałem w 10! Zaserwowała mi tą zupę z
pałeczkami, pewnie widelcem też bym dał rade zjeść, jednak pałeczki
miały swój azjatycki urok...
Zapraszamy na przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym.
Jajko sadzone wygląda ładniej niż jajecznica. Jednak jako, że smażone to
jak mówią nie do końca zdrowe. Zamiast tego można zrobić jajka
zapiekane w piekarniku.
👉Jak zrobić jajko sadzone w kokilkach z boczkiem❓
Można zrobić jeszcze inaczej jajko sadzone. Wygląda jak sadzone, jednak
wpakowane do piekarnika, to jest to jajko zapiekane.
Zapraszamy na przepis na jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem.
Bitki ze schabu w sosie własnym, czyli alternatywa dla tych, którzy
uciekają przed kotletami schabowymi, które mało że mają tonę panierki,
to jeszcze beczkę tłuszczu ze smażenia. Taka potrawa bardziej FIT od
kotletów schabowych.
👉Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym❓
Jak zrobić taki fajny główny element obiadu to wszytko wytłumaczy
Agnieszka. Ze swojej strony dodam, że były na obiad i to nie jeden raz i
były pyszne.
Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem