Zapiekanka z serkiem wiejskim
👉Jak zrobić zapiekankę z serkiem wiejskim❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 serki wiejskie (400g)
- 6 szt jajek
- 1 mała cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy/oleju
- ok. 150g sera żółtego (może być mozzarella)
- sól
- pieprz
Przepis na wspaniałą zapiekankę białkową z warzywami i serkiem wiejskim (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki warzywnej z serkiem wiejskim, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw: Cukinię i paprykę kroimy w kostkę [01:27].
Solowanie cukinii: Cukinię solimy, aby puściła sok, który później odlewamy i odciskamy [02:09, 02:28].
Mieszanie składników mokrych: Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, i roztrzepujemy [02:34, 02:49].
Łączenie składników: Do miski przeciskamy czosnek [02:54]. Dodajemy serek wiejski [03:02], oliwę [03:10] oraz paprykę i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię [03:21, 03:29]. Całość mieszamy [03:36].
Przygotowanie naczynia i przekładanie: Naczynie, w którym będziemy piec zapiekankę, natłuszczamy. Mieszankę przelewamy do naczynia [03:45, 03:59].
Posypywanie serem: Na wierzchu sypiemy starty żółty ser (lub mozzarellę) [04:10, 04:15].
Pieczenie: Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, termoobieg) i pieczemy przez około 40 do 45 minut, aż całość się zetnie, a wierzch zrobi się rumiany [04:50, 05:00].
Studzenie: Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy zapiekankę na 5 do 10 minut, aby lekko odpoczęła, co ułatwi krojenie [05:12, 05:24].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz