piątek, 2 lutego 2024

Przepis na tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

Tortellini w  kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

 
    Nie każdy obiad nie musi być zwyczajny, nie zawsze musi być mięso. Można zrobić wyśmienity obiad wegetariański.

    👉Jak zrobić tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami❓

    Zapraszamy na przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami.

    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • op. 250g tortellini (u mnie ze szpinakiem)
  • 2 cebule 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 350g pieczarek
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie tortellini: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie [01:18].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę kroimy w półplasterki [01:30]. W rondelku rozgrzewamy dowolny tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie lekko rumiana, złocista [01:58, 02:28]. Gotową cebulkę przekładamy na talerz [03:03].

  3. Przygotowanie pieczarek: Pieczarki kroimy w plasterki [02:33]. Na patelni po cebuli wrzucamy łyżkę masła i podsmażamy na niej pieczarki do złotego koloru [03:11, 03:28]. Co jakiś czas pieczarki mieszamy [03:35].

  4. Przygotowanie czosnku: Możemy również pokroić czosnek w drobniutkie plasterki [03:45].

  5. Łączenie składników i duszenie: Do podsmażonych pieczarek dorzucamy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę [04:06]. Następnie dorzucamy wcześniej usmażoną cebulę i wlewamy słodką śmietankę (30%) [04:17, 04:31]. Dusimy całość do momentu, aż sos się zredukuje i zagęści [04:35, 04:44].

  6. Doprawianie i dodanie szpinaku i tortellini: Gdy sos zgęstnieje, solimy i pieprzymy [04:44, 05:01]. Następnie dorzucamy szpinak i ugotowane tortellini. Całość dusimy przez 4-5 minut, aż szpinak zwiędnie, a tortellini się nagrzeją [05:01, 05:14].

Gotowy wegetariański obiadek wykładamy na talerz [05:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sopaipillas - meksykańskie pączki

Pączki meksykańskie pączki sopaipillas

 
    Tłusty czwartek nadchodzi... Trudno mnie czymś zaskoczyć. Jednak tym razem jak Aga wrzuciła ciasto do rondla z gorącym tłuszczem, to zaniemówiłem. Właściwie to zaniemówiłem 2 razy!

    👉Jak zrobić pączki meksykańskie❓

    Aby zrobić te pączki trzeba koniecznie obejrzeć ten film, bo można się zdziwić po raz pierwszy przy formowaniu tych pączków i po raz drugi po wrzuceniu do rondla...
    Zapraszamy na przepis na pączki meksykańskie na tłusty czwartek.

    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 370g mąki
  • 180-190ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 70g masła
  • olej do smażenia
  • puder z cynamonem do posypania pączków lub miód do polania
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne pączki meksykańskie Sopaipillas (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania meksykańskich pączków Sopaipillas, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej jasnej) wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie wymieszaj [01:30, 01:42]. Dodaj masło i rozetrzyj palcami [01:47]. Kiedy masło rozetrze się z mąką, wlej gorącą wodę [01:58].

  2. Wyrabianie i odpoczynek ciasta: Gdy składniki się połączą, ugniataj ciasto przez 5 minut, w misce lub na blacie, aż będzie elastyczne i gładkie [02:14, 02:40]. Ciasto przykryj miską i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło i nie wysychało [02:55, 03:00].

  3. Formowanie pączków: Po 20 minutach podziel kulkę ciasta na pięć części [03:11, 03:28]. Pozostałe części schowaj z powrotem pod miskę, aby nie wysychały [03:30]. Z jednej części zrób kuleczkę i rozwałkuj ją na cienki placek [03:39, 03:58].

  4. Smażenie: Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza [04:02, 04:10]. Placek podziel na 4-6 kawałków (w zależności od preferowanej wielkości) [04:14]. Taki trójkącik wrzuć na rozgrzany olej i polewaj go olejem przez cały czas po wypłynięciu, co sprawi, że pączki będą puszyste [04:31, 04:41]. Kiedy pączki podsmażą się na złoty kolor z jednej strony, obróć je na drugą [04:41, 04:58].

  5. Osączanie: Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony papierem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [04:59, 05:28].

  6. Serwowanie: Usmażone pączki posyp pudrem z cynamonem (można też użyć samego pudru lub polać miodem) [05:52, 05:59].

Pączki meksykańskie są gotowe do spożycia [06:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pieczone pomidory z czosnkiem i bazylią


Pomidory pieczone z czosnkiem i bazylią

    Nie ma to jak fajny dodatek. Na dokładkę uniwersalny. Można zaserwować jako dodatek do innych warzyw, dodatek do obiadu, albo zrobić kanapki na śniadanie lub kolacje.

    👉Jak zrobić pomidory pieczone w piekarniku❓

    To co najciekawsze to prostota i łatwość zrobienia, a na dodatek szybki, bo siedzą w piekarniku 25 minut, a nie 1,5 – 2 godz. jak mięso...
    Zapraszamy na przepis na pomidory z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 300g pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite pieczone pomidory koktajlowe na kanapki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów: Pomidory koktajlowe kroimy na połówki [01:07, 01:12].

  2. Doprawianie: Do pomidorów w naczyniu żaroodpornym przeciskamy czosnek [01:37, 01:57].

  3. Dodawanie przypraw: Sypiemy bazylię (suszona lub świeża), dodajemy troszkę pieprzu i soli [01:59, 02:08].

  4. Polewanie oliwą: Pomidory polewamy oliwą [02:28].

  5. Pieczenie: Tak przyprawione pomidory wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 25 minut [02:32, 02:41].

Upieczone pomidorki są gotowe. Świetnie smakują ze świeżym chlebem (np. żytnim) i mogą być stosowane do sałatek, sosów czy zapiekanek [03:03, 03:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 25 stycznia 2024

Przepis na domowe burgery i gryczane kotlety do burgerów

Burgery bez mięsa

   Burgery bez mięsa, to nie tylko temat dla osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską. To również rozwiązanie dla tych, którzy praktykują Dietę Rozdzielną. 

👉Jak zrobić burgery bez mięsa❓ 

    Jak zrobić burgery, które można zjeść w piątek lub podczas postu? To temat dla tych, którzy praktykują posty bez względu na to jaką filozofię wyznają. Więc poza posiłkiem wegańskim, wegetariańskim i godnym z dietą rozdzielną, mamy jeszcze posiłek postny. 
 
  Zapraszamy na przepis na domowe wege burgery.
 
  Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki na kotlety:
  • 500g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam jasnej)
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • 3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • sól
  • pieprz
Składniki do burgerów:
- bułki
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula
- sos (użyłam 1000 wysp)

Przygotowanie:

Przepis na wegańskie burgery (kotlety gryczane) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów gryczanych do burgerów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie kaszy: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu, ale o kilka minut dłużej, aby była delikatnie rozgotowana (nie al dente). Kaszę również lekko solimy [01:14, 01:25].

  2. Podsmażanie cebuli i pieczarek: Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu [01:30]. W tym czasie ścieramy pieczarki na tarce na grubych oczkach [02:02, 02:14]. Do podsmażonej cebuli dorzucamy starte pieczarki i smażymy, aż wyparuje woda [02:20, 02:28].

  3. Łączenie składników: Podsmażone pieczarki i cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy i posiekanej natki pietruszki [02:33, 02:42]. Dodajemy sól i pieprz (solimy ostrożnie, bo kasza była solona) [02:51, 02:55]. Następnie dodajemy mąkę (np. orkiszową, tradycyjną, bezglutenową lub kukurydzianą) [03:06]. Całą masę dokładnie mieszamy [03:28, 03:30].

  4. Odpoczynek masy: Masę odstawiamy na około 15 minut do odpoczynku, aby stała się bardziej zwarta [03:30, 03:40]. (Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki [04:09]).

  5. Formowanie i pieczenie kotletów: Dłonie natłuszczamy oliwą [04:22, 04:26]. Formujemy kotlety o wielkości dopasowanej do bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [04:30, 04:45]. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 30 minut [04:54, 05:00].

  6. Przygotowanie dodatków: W trakcie pieczenia kotletów przygotowujemy warzywa (np. ogórek, sałata, cebulka) i sos (w filmie użyto sosu tysiąca wysp) [05:08, 05:30].

  7. Podpiekanie bułek: Bułki do burgerów możemy podpiec na patelni (lekko natłuszczonej), na grillu lub w piekarniku, aż będą rumiane [06:00, 06:08].

  8. Składanie burgera:

    • Bułkę smarujemy sosem [06:40].

    • Kładziemy liść sałaty [06:49].

    • Następnie kotlecik [06:51].

    • Dodajemy resztę warzyw [06:51].

    • Ponownie dodajemy sos [06:52].

    • Przykrywamy górną częścią bułki [06:52].

Pierwszy burger jest gotowy [07:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 stycznia 2024

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

 

Ciasto mocno czekoladowe

 
    Miło jest siedzieć, obrabiać film o cieście mocno czekoladowym i w tym samym momencie delektować się jednym z 4 kawałków ciasta, które Aga ukroiła, co zobaczycie pod koniec filmu. Pierwsze wrażanie potwierdza tytuł filmu, bo ciasto faktycznie jest Mocno czekoladowe.

   👉Jak zrobić ciasto mocno czekoladowe❓ 

    Jeśli lubicie smak czekolady, to polecam zrobić takie ciasto. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bez wyrabiania, bo wystarczy wymieszać łyżką i bez wyrastania. Leci prosto do piekarnika i gotowe.
     Zapraszamy na przepis na ciasto mocno czekoladowe bezglutenowe. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g płatków owsianych (zmielonych)
  • 50g kakao
  • 50g mąki migdałowej
  • 70g masła roztopionego (weganie mogą użyć oleju kokosowego)
  • 130ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 150g musu jabłkowego lub smażonych jabłek
  • 60g erytrytolu (można więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowego ciasta czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie składników suchych: Mąkę migdałową, zmielone płatki owsiane, kakao, erytrytol (lub inny słodzik), sodę i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj [01:10, 02:19].

  2. Dodawanie składników mokrych: Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło (weganie mogą użyć oleju kokosowego) [02:29, 02:38], ocet jabłkowy [02:42], mleko roślinne (w filmie owsiane) [02:45] i mus jabłkowy [02:51].

  3. Łączenie ciasta: Całość dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą [02:58, 03:01].

  4. Pieczenie: Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w filmie użyto blaszki o wymiarach 20 cm na 10 cm) [03:16, 03:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 40 minut [03:59, 04:02].

  5. Studzenie: Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 10-15 minut. Dopiero wtedy wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia [04:06, 04:28].

Wystudzone ciasto można polać polewą (rozpuszczoną gorzką lub mleczną czekoladą) lub zostawić bez dodatków [04:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 stycznia 2024

Przepis na zupę krem cebulową

Zupa krem z cebuli

    Nigdy nie byłem fanem zup. Nie oznacza to, że ich nie lubiłem, a na szczycie mojej listy była zupa ogórkowa: Zupa ogórkowa 
    Moje zdanie o zupach zmieniło się radykalnie od pierwszej zupy krem, czyli zupy krem ze szpinaku, na którą mam nadzieję, że Agnieszka zrobi przepis. 

👉Jak zrobić zupę krem z cebuli❓ 

   Zupa krem z cebuli w wersji Agnieszki jest na prawdę wyrazista, smaczna i możecie być miło zaskoczeni jak ją zrobicie... Tak jak ja😁❗ Spodziewałem się zupełnie czegoś innego, a było o wiele bardziej pyszne. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę cebulową. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 5 dużych cebul
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną i lekką zupę krem z cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w piórka [01:17].

  2. Podsmażanie cebuli: Rozgrzej tłuszcz (oliwę lub olej). Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu zezłocenia [01:51, 02:01]. Trwa to zwykle około 25 minut i należy robić to na wolnym ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia [02:12, 02:28].

  3. Dodanie czosnku i ziemniaków: Gdy cebulka jest podsmażona, przeciśnij czosnek i dorzuć do cebulki [02:33, 02:49]. Podsmażaj przez minutkę. W tym czasie możesz pokroić drobniej ziemniaki [02:51, 03:08].

  4. Gotowanie: Po minucie dorzuć ziemniaki, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową [03:08, 03:18]. Wlej bulion (mięsny lub warzywny) tyle, żeby wszystko było przykryte [03:18]. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie [03:22, 03:27].

  5. Doprawianie i miksowanie: Zupę wyłącz po ugotowaniu i dopraw solą i pieprzem (soli ostrożnie, ponieważ bulion jest słony) [03:42, 03:51]. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę na gładki krem [03:59, 04:28].

  6. Regulacja gęstości: Jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu, dopasowując gęstość do własnych preferencji [04:08, 04:13].

Zmiksowaną zupę podawaj gorącą [05:00, 05:19]. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną zieleniną [05:22, 05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na orientalną pastę z soczewicy

Pasta z soczewicy

 
     Rano często nam się spieszy, więc potrzebujemy coś dzięki czemu zrobimy szybkie śniadanie. Takim dobrym pomysłem jest na przykład pasta z soczewicy, nie mdła tylko wyrazista. 

👉Jak zrobić pastę z zielonej soczewicy❓ 

    Samą pastę robi się też szybko, wystarczy powrzucać wszytko do blendera i zmiksować. Potem zapakować do lodówki, a rano wyjąć i w 1-2 minuty zrobić szybkie śniadanie. 
 
   Zapraszamy na przepis na pastę z soczewicy do kanapek. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 250g soczewicy (z puszki lub ugotowanej)
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone daktyle i woda z ich moczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (ok. 1,5cm)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma (na czubek łyżeczki)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą pastę z soczewicy do kanapek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania orientalnej pasty z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie daktyli: Daktyle namocz w wodzie na 10-15 minut [01:18, 01:30].

  2. Łączenie składników w blenderze: Do blendera wrzuć namoczone daktyle (wyjmij je z wody) i suszone pomidory z oleju [01:32, 01:39].

  3. Dodawanie aromatycznych składników: Dorzuć pokrojony na mniejsze kawałki imbir [01:46, 01:51] oraz czosnek (również pokrojony na mniejsze kawałki) [01:53].

  4. Dodawanie bazy i przypraw: Dorzuć soczewicę (ugotowaną lub z puszki) [01:57, 02:00], paprykę (słodką lub ostrą) i kumin [02:00].

  5. Doprawianie i nawilżanie: Dodaj sól, odrobinę kurkumy [02:12], pieprz, oliwę oraz dwie łyżki wody z moczenia daktyli [02:23].

  6. Blendowanie: Zamknij i blenduj, aż do uzyskania konsystencji pasty [02:32, 02:41]. Jeśli pasta wyszła za gęsta, możesz dodać więcej wody z moczenia daktyli [02:49].

Pasta z soczewicy jest gotowa i idealnie nadaje się do kanapek [03:06].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 15 stycznia 2024

Przepis na śledzie pod pierzynką


Śledzie pod pierzynką

    Można zrobić śledzia w oleju: https://youtu.be/miVRqgclE18 lub śledzia w śmietanie: https://youtu.be/fjNSADTsbJ0 , są jednak wersje bardziej wyrafinowane. Taki next level to np sałatka ze śledziem i taką już Agnieszka prezentowała: https://youtu.be/-9fE7oWIsuU Kolejny poziom, to nie zwykła sałatka śledziowa tylko, sałatka ze śledziem i to warstwowa.

    👉Jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem❓

    Taką sałatkę Agnieszka zrobiła i Wam też proponuje pójść w nasze ślady i zaskoczyć domowników, lub gości na imprezie bo jest to fantastyczna sałatka na imprezę.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę śledziową.
 
 

 

Składniki:
  • 350g płatów śledziowych
  • 1 cebula czerwona/biała
  • 3 małe buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do posypania po wierzchu (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalne śledzie pod pierzynką (sałatka warstwowa) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warstwowej sałatki ze śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli filety śledziowe są mocno słone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym [01:34, 01:43].

  2. Krojenie i doprawianie śledzi: Śledzie kroimy na centymetrowe kawałki [01:17]. Pokrojone śledzie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy musztardę [01:53, 02:00]. Mieszamy [02:07].

  3. Warstwa 1: Śledzie: Śledzie przekładamy do salaterki i rozkładamy po całym dnie [02:14, 02:25]. Sałatkę posypujemy pieprzem [02:34].

  4. Warstwa 2: Cebula: Cebulę kroimy w kosteczkę [02:34]. Na śledziku sypiemy pokrojoną cebulę [02:54, 03:06].

  5. Warstwa 3: Ogórek: Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę [03:06, 03:15]. Na cebulkę wrzucamy pokrojony ogórek [03:17]. Delikatnie dociskamy [03:30].

  6. Warstwa 4: Majonez (pierwsza): Na ogórka kładziemy majonez i rozprowadzamy po całej powierzchni [03:30, 03:41].

  7. Warstwa 5: Buraczki: Buraczki (gotowane lub pieczone) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00]. Rozkładamy je na ogórki i lekko dociskamy [04:12, 04:28].

  8. Warstwa 6: Marchewka: Marchewkę (gotowaną) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 04:58]. Delikatnie solimy i pieprzymy [05:06].

  9. Warstwa 7: Majonez (druga): Nakładamy kolejną warstwę majonezu i rozprowadzamy po całej powierzchni [05:06, 05:20].

  10. Warstwa 8: Jajka: Jajka (gotowane na twardo) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 05:28]. Jajeczka są ostatnią warstwą [05:28].

  11. Wykończenie i chłodzenie: Sałatkę posypujemy zieleniną (np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem) [05:32]. Śledzika pod pierzynką schładzamy porządnie w lodówce [05:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 13 stycznia 2024

Przepis na bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów


    Burger wołowy, czy wieprzowy w zestawieniu z bułką nie jest zgodny z dietą rozdzielną. Jednak może coś wykombinujemy... Kto to wie... ? 

👉Jak zrobić bułki do burgerów❓ 

 
    Na razie zróbmy bułki do burgerów. Przydadzą się do każdego śniadania,  czy na kolację, choćby z ostatnio zrobionym hummusem: Tradycyjny przepis na HUMMUS do chleba i warzyw - Jak zrobić DOSKONAŁY HUMMUS?
    Zapraszamy na przepis na bułki do burgerów. 

 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 340g mąki
  • 15g drożdży
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 180ml wody z gotowania ziemniaków
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 18g cukru
  • sezam do posypania bułek 
Przygotowanie:

Przepis na puszyste bułki do burgerów (z ziemniakami) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do burgerów z dodatkiem ziemniaków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ziemniaków i wody: Ziemniaki ugotuj w nieosolonej wodzie [01:00, 01:10]. Po ugotowaniu odlej część wody i zostaw ją do przestudzenia. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem na puszyste puree [01:14].

  2. Rozczyn drożdżowy (i ziemniaki): Do miski włóż drożdże, wsyp cukier, wlej trochę przestudzonej wody z gotowania ziemniaków, a następnie rozpuść drożdże [01:35, 01:50].

  3. Wyrabianie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj przestudzone puree ziemniaczane, miękkie masło i sól [02:00]. Wlewając partiami wodę z gotowania ziemniaków, zacznij wyrabiać ciasto [02:16]. Ciasto ugniataj ręcznie przez 10 do 15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie [02:31, 02:42].

  4. Odpoczynek ciasta: Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło [03:15, 03:28].

  5. Formowanie bułek: Ciasto przełóż na blat [03:34]. Podziel je na 8 równych kawałków (każda bułeczka powinna ważyć około 125 g) [04:00, 04:21]. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę (najpierw zaplatając do środka), pamiętając, aby blat nie był podsypany mąką, co pomoże uzyskać ładny, okrągły kształt [04:41, 05:00].

  6. Drugie wyrastanie: Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [05:00, 05:28]. Delikatnie je spłaszcz (ale nie zupełnie) [05:47, 05:57]. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut do godziny [06:08, 06:11].

  7. Smarowanie i posypywanie: Wyrośnięte bułeczki delikatnie posmaruj po wierzchu wodą (uważaj, aby nie opadły) [06:24, 06:30]. Posyp je sezamem (lub pomiń ten etap) [06:35, 06:39].

  8. Pieczenie: Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz przez około 17 minut, aż będą rumiane z wierzchu [07:25, 07:29].

  9. Studzenie: Upieczone bułeczki zostaw na 5 minut w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego wystudzenia [07:42, 07:53].

Miękkie i puszyste bułki są gotowe [08:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 3 stycznia 2024

Przepis na jajka na mozzarelli


Jajka na mozzarelli

    KOLEJNE UROZMAICENIE wykombinowała Agnieszka, bym chciał zjeść jajka sadzone. 
👉Jak zrobić jajka z mozzarellą❓ 
    Jeśli Wasze rodziny też mają dość jajek sadzonych, to zróbcie dla urozmaicenia taką wersję jajek sadzonych na mozzarelli. 
 
   Zapraszamy na przepis na jajka sadzone na pomidorach. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 70g mozzarelli
  • pomidor
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne jajka sadzone z pomidorami na mozzarelli - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego śniadania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mozzarelli: Mozzarellę (twardą) zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:00, 01:07].

  2. Rozgrzewanie i topienie sera: Rozgrzej suchą patelnię (nie dodawaj tłuszczu) [01:22, 01:31]. Gdy patelnia się rozgrzeje, rozsyp stary ser po całym jej spodzie [01:38, 01:45].

  3. Krojenie pomidora: W czasie topienia się mozzarelli, pokrój pomidora w cienkie plasterki [01:53, 02:09].

  4. Składanie dania na patelni: Na serowej bazie na jedną część patelni ułóż plasterki pomidora, a na drugą wbij jajka [02:18, 02:28].

  5. Doprawianie i smażenie: Delikatnie przypraw jajka solą i pieprzem [02:31, 02:37]. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka lekko się zetną [02:37].

  6. Składanie na pół: Gdy jajka się zetną, złóż całość na pół [02:44]. Przykryj i jeszcze chwilę podpiekaj/duś [03:11].

  7. Serwowanie: Wyłącz patelnię, danie jest gotowe [03:28]. Możesz posypać je odrobiną zieleniny, np. pietruszką [04:01].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗