środa, 24 stycznia 2024

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

 

Ciasto mocno czekoladowe

 
    Miło jest siedzieć, obrabiać film o cieście mocno czekoladowym i w tym samym momencie delektować się jednym z 4 kawałków ciasta, które Aga ukroiła, co zobaczycie pod koniec filmu. Pierwsze wrażanie potwierdza tytuł filmu, bo ciasto faktycznie jest Mocno czekoladowe.

   👉Jak zrobić ciasto mocno czekoladowe❓ 

    Jeśli lubicie smak czekolady, to polecam zrobić takie ciasto. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bez wyrabiania, bo wystarczy wymieszać łyżką i bez wyrastania. Leci prosto do piekarnika i gotowe.
     Zapraszamy na przepis na ciasto mocno czekoladowe bezglutenowe. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g płatków owsianych (zmielonych)
  • 50g kakao
  • 50g mąki migdałowej
  • 70g masła roztopionego (weganie mogą użyć oleju kokosowego)
  • 130ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 150g musu jabłkowego lub smażonych jabłek
  • 60g erytrytolu (można więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowego ciasta czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie składników suchych: Mąkę migdałową, zmielone płatki owsiane, kakao, erytrytol (lub inny słodzik), sodę i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj [01:10, 02:19].

  2. Dodawanie składników mokrych: Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło (weganie mogą użyć oleju kokosowego) [02:29, 02:38], ocet jabłkowy [02:42], mleko roślinne (w filmie owsiane) [02:45] i mus jabłkowy [02:51].

  3. Łączenie ciasta: Całość dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą [02:58, 03:01].

  4. Pieczenie: Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w filmie użyto blaszki o wymiarach 20 cm na 10 cm) [03:16, 03:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 40 minut [03:59, 04:02].

  5. Studzenie: Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 10-15 minut. Dopiero wtedy wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia [04:06, 04:28].

Wystudzone ciasto można polać polewą (rozpuszczoną gorzką lub mleczną czekoladą) lub zostawić bez dodatków [04:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz