👉Jak zrobić ciasto mocno czekoladowe❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 100g płatków owsianych (zmielonych)
- 50g kakao
- 50g mąki migdałowej
- 70g masła roztopionego (weganie mogą użyć oleju kokosowego)
- 130ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 150g musu jabłkowego lub smażonych jabłek
- 60g erytrytolu (można więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przepis na fantastyczne ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowego ciasta czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Mieszanie składników suchych: Mąkę migdałową, zmielone płatki owsiane, kakao, erytrytol (lub inny słodzik), sodę i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj [01:10, 02:19].
Dodawanie składników mokrych: Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło (weganie mogą użyć oleju kokosowego) [02:29, 02:38], ocet jabłkowy [02:42], mleko roślinne (w filmie owsiane) [02:45] i mus jabłkowy [02:51].
Łączenie ciasta: Całość dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą [02:58, 03:01].
Pieczenie: Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w filmie użyto blaszki o wymiarach 20 cm na 10 cm) [03:16, 03:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 40 minut [03:59, 04:02].
Studzenie: Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 10-15 minut. Dopiero wtedy wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia [04:06, 04:28].
Wystudzone ciasto można polać polewą (rozpuszczoną gorzką lub mleczną czekoladą) lub zostawić bez dodatków [04:39].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz