Pączki meksykańskie pączki sopaipillas
👉Jak zrobić pączki meksykańskie❓
Aby zrobić te pączki trzeba koniecznie obejrzeć ten film, bo można się zdziwić po raz pierwszy przy formowaniu tych pączków i po raz drugi po wrzuceniu do rondla...Zapraszamy na przepis na pączki meksykańskie na tłusty czwartek.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 370g mąki
- 180-190ml gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70g masła
- olej do smażenia
- puder z cynamonem do posypania pączków lub miód do polania
Przepis na fantastyczne pączki meksykańskie Sopaipillas (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania meksykańskich pączków Sopaipillas, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej jasnej) wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie wymieszaj [01:30, 01:42]. Dodaj masło i rozetrzyj palcami [01:47]. Kiedy masło rozetrze się z mąką, wlej gorącą wodę [01:58].
Wyrabianie i odpoczynek ciasta: Gdy składniki się połączą, ugniataj ciasto przez 5 minut, w misce lub na blacie, aż będzie elastyczne i gładkie [02:14, 02:40]. Ciasto przykryj miską i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło i nie wysychało [02:55, 03:00].
Formowanie pączków: Po 20 minutach podziel kulkę ciasta na pięć części [03:11, 03:28]. Pozostałe części schowaj z powrotem pod miskę, aby nie wysychały [03:30]. Z jednej części zrób kuleczkę i rozwałkuj ją na cienki placek [03:39, 03:58].
Smażenie: Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza [04:02, 04:10]. Placek podziel na 4-6 kawałków (w zależności od preferowanej wielkości) [04:14]. Taki trójkącik wrzuć na rozgrzany olej i polewaj go olejem przez cały czas po wypłynięciu, co sprawi, że pączki będą puszyste [04:31, 04:41]. Kiedy pączki podsmażą się na złoty kolor z jednej strony, obróć je na drugą [04:41, 04:58].
Osączanie: Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony papierem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [04:59, 05:28].
Serwowanie: Usmażone pączki posyp pudrem z cynamonem (można też użyć samego pudru lub polać miodem) [05:52, 05:59].
Pączki meksykańskie są gotowe do spożycia [06:33].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz