czwartek, 25 stycznia 2024

Przepis na domowe burgery i gryczane kotlety do burgerów

Burgery bez mięsa

   Burgery bez mięsa, to nie tylko temat dla osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską. To również rozwiązanie dla tych, którzy praktykują Dietę Rozdzielną. 

👉Jak zrobić burgery bez mięsa❓ 

    Jak zrobić burgery, które można zjeść w piątek lub podczas postu? To temat dla tych, którzy praktykują posty bez względu na to jaką filozofię wyznają. Więc poza posiłkiem wegańskim, wegetariańskim i godnym z dietą rozdzielną, mamy jeszcze posiłek postny. 
 
  Zapraszamy na przepis na domowe wege burgery.
 
  Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki na kotlety:
  • 500g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam jasnej)
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • 3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • sól
  • pieprz
Składniki do burgerów:
- bułki
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula
- sos (użyłam 1000 wysp)

Przygotowanie:

Przepis na wegańskie burgery (kotlety gryczane) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów gryczanych do burgerów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie kaszy: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu, ale o kilka minut dłużej, aby była delikatnie rozgotowana (nie al dente). Kaszę również lekko solimy [01:14, 01:25].

  2. Podsmażanie cebuli i pieczarek: Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu [01:30]. W tym czasie ścieramy pieczarki na tarce na grubych oczkach [02:02, 02:14]. Do podsmażonej cebuli dorzucamy starte pieczarki i smażymy, aż wyparuje woda [02:20, 02:28].

  3. Łączenie składników: Podsmażone pieczarki i cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy i posiekanej natki pietruszki [02:33, 02:42]. Dodajemy sól i pieprz (solimy ostrożnie, bo kasza była solona) [02:51, 02:55]. Następnie dodajemy mąkę (np. orkiszową, tradycyjną, bezglutenową lub kukurydzianą) [03:06]. Całą masę dokładnie mieszamy [03:28, 03:30].

  4. Odpoczynek masy: Masę odstawiamy na około 15 minut do odpoczynku, aby stała się bardziej zwarta [03:30, 03:40]. (Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki [04:09]).

  5. Formowanie i pieczenie kotletów: Dłonie natłuszczamy oliwą [04:22, 04:26]. Formujemy kotlety o wielkości dopasowanej do bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [04:30, 04:45]. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 30 minut [04:54, 05:00].

  6. Przygotowanie dodatków: W trakcie pieczenia kotletów przygotowujemy warzywa (np. ogórek, sałata, cebulka) i sos (w filmie użyto sosu tysiąca wysp) [05:08, 05:30].

  7. Podpiekanie bułek: Bułki do burgerów możemy podpiec na patelni (lekko natłuszczonej), na grillu lub w piekarniku, aż będą rumiane [06:00, 06:08].

  8. Składanie burgera:

    • Bułkę smarujemy sosem [06:40].

    • Kładziemy liść sałaty [06:49].

    • Następnie kotlecik [06:51].

    • Dodajemy resztę warzyw [06:51].

    • Ponownie dodajemy sos [06:52].

    • Przykrywamy górną częścią bułki [06:52].

Pierwszy burger jest gotowy [07:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz