piątek, 2 lutego 2024

Przepis na tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

Tortellini w  kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

 
    Nie każdy obiad nie musi być zwyczajny, nie zawsze musi być mięso. Można zrobić wyśmienity obiad wegetariański.

    👉Jak zrobić tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami❓

    Zapraszamy na przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami.

    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • op. 250g tortellini (u mnie ze szpinakiem)
  • 2 cebule 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 350g pieczarek
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie tortellini: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie [01:18].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę kroimy w półplasterki [01:30]. W rondelku rozgrzewamy dowolny tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie lekko rumiana, złocista [01:58, 02:28]. Gotową cebulkę przekładamy na talerz [03:03].

  3. Przygotowanie pieczarek: Pieczarki kroimy w plasterki [02:33]. Na patelni po cebuli wrzucamy łyżkę masła i podsmażamy na niej pieczarki do złotego koloru [03:11, 03:28]. Co jakiś czas pieczarki mieszamy [03:35].

  4. Przygotowanie czosnku: Możemy również pokroić czosnek w drobniutkie plasterki [03:45].

  5. Łączenie składników i duszenie: Do podsmażonych pieczarek dorzucamy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę [04:06]. Następnie dorzucamy wcześniej usmażoną cebulę i wlewamy słodką śmietankę (30%) [04:17, 04:31]. Dusimy całość do momentu, aż sos się zredukuje i zagęści [04:35, 04:44].

  6. Doprawianie i dodanie szpinaku i tortellini: Gdy sos zgęstnieje, solimy i pieprzymy [04:44, 05:01]. Następnie dorzucamy szpinak i ugotowane tortellini. Całość dusimy przez 4-5 minut, aż szpinak zwiędnie, a tortellini się nagrzeją [05:01, 05:14].

Gotowy wegetariański obiadek wykładamy na talerz [05:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz