Śledzie pod pierzynką
👉Jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem❓
Link do filmu z przepisem
FENOMENALNE śledzie pod pierzynką - Jak zrobić sałatkę warstwową ze śledziem❓
Składniki:
- 350g płatów śledziowych
- 1 cebula czerwona/biała
- 3 małe buraki
- 2 średnie marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania po wierzchu (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Przepis na fenomenalne śledzie pod pierzynką (sałatka warstwowa) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warstwowej sałatki ze śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie śledzi: Jeśli filety śledziowe są mocno słone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym [01:34, 01:43].
Krojenie i doprawianie śledzi: Śledzie kroimy na centymetrowe kawałki [01:17]. Pokrojone śledzie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy musztardę [01:53, 02:00]. Mieszamy [02:07].
Warstwa 1: Śledzie: Śledzie przekładamy do salaterki i rozkładamy po całym dnie [02:14, 02:25]. Sałatkę posypujemy pieprzem [02:34].
Warstwa 2: Cebula: Cebulę kroimy w kosteczkę [02:34]. Na śledziku sypiemy pokrojoną cebulę [02:54, 03:06].
Warstwa 3: Ogórek: Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę [03:06, 03:15]. Na cebulkę wrzucamy pokrojony ogórek [03:17]. Delikatnie dociskamy [03:30].
Warstwa 4: Majonez (pierwsza): Na ogórka kładziemy majonez i rozprowadzamy po całej powierzchni [03:30, 03:41].
Warstwa 5: Buraczki: Buraczki (gotowane lub pieczone) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00]. Rozkładamy je na ogórki i lekko dociskamy [04:12, 04:28].
Warstwa 6: Marchewka: Marchewkę (gotowaną) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 04:58]. Delikatnie solimy i pieprzymy [05:06].
Warstwa 7: Majonez (druga): Nakładamy kolejną warstwę majonezu i rozprowadzamy po całej powierzchni [05:06, 05:20].
Warstwa 8: Jajka: Jajka (gotowane na twardo) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 05:28]. Jajeczka są ostatnią warstwą [05:28].
Wykończenie i chłodzenie: Sałatkę posypujemy zieleniną (np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem) [05:32]. Śledzika pod pierzynką schładzamy porządnie w lodówce [05:51].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz