poniedziałek, 15 stycznia 2024

Przepis na śledzie pod pierzynką


Śledzie pod pierzynką

    Można zrobić śledzia w oleju: https://youtu.be/miVRqgclE18 lub śledzia w śmietanie: https://youtu.be/fjNSADTsbJ0 , są jednak wersje bardziej wyrafinowane. Taki next level to np sałatka ze śledziem i taką już Agnieszka prezentowała: https://youtu.be/-9fE7oWIsuU Kolejny poziom, to nie zwykła sałatka śledziowa tylko, sałatka ze śledziem i to warstwowa.

    👉Jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem❓

    Taką sałatkę Agnieszka zrobiła i Wam też proponuje pójść w nasze ślady i zaskoczyć domowników, lub gości na imprezie bo jest to fantastyczna sałatka na imprezę.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę śledziową.
 
 

 

Składniki:
  • 350g płatów śledziowych
  • 1 cebula czerwona/biała
  • 3 małe buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do posypania po wierzchu (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalne śledzie pod pierzynką (sałatka warstwowa) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warstwowej sałatki ze śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli filety śledziowe są mocno słone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym [01:34, 01:43].

  2. Krojenie i doprawianie śledzi: Śledzie kroimy na centymetrowe kawałki [01:17]. Pokrojone śledzie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy musztardę [01:53, 02:00]. Mieszamy [02:07].

  3. Warstwa 1: Śledzie: Śledzie przekładamy do salaterki i rozkładamy po całym dnie [02:14, 02:25]. Sałatkę posypujemy pieprzem [02:34].

  4. Warstwa 2: Cebula: Cebulę kroimy w kosteczkę [02:34]. Na śledziku sypiemy pokrojoną cebulę [02:54, 03:06].

  5. Warstwa 3: Ogórek: Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę [03:06, 03:15]. Na cebulkę wrzucamy pokrojony ogórek [03:17]. Delikatnie dociskamy [03:30].

  6. Warstwa 4: Majonez (pierwsza): Na ogórka kładziemy majonez i rozprowadzamy po całej powierzchni [03:30, 03:41].

  7. Warstwa 5: Buraczki: Buraczki (gotowane lub pieczone) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00]. Rozkładamy je na ogórki i lekko dociskamy [04:12, 04:28].

  8. Warstwa 6: Marchewka: Marchewkę (gotowaną) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 04:58]. Delikatnie solimy i pieprzymy [05:06].

  9. Warstwa 7: Majonez (druga): Nakładamy kolejną warstwę majonezu i rozprowadzamy po całej powierzchni [05:06, 05:20].

  10. Warstwa 8: Jajka: Jajka (gotowane na twardo) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 05:28]. Jajeczka są ostatnią warstwą [05:28].

  11. Wykończenie i chłodzenie: Sałatkę posypujemy zieleniną (np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem) [05:32]. Śledzika pod pierzynką schładzamy porządnie w lodówce [05:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz