piątek, 2 lutego 2024

Przepis na pieczone pomidory z czosnkiem i bazylią


Pomidory pieczone z czosnkiem i bazylią

    Nie ma to jak fajny dodatek. Na dokładkę uniwersalny. Można zaserwować jako dodatek do innych warzyw, dodatek do obiadu, albo zrobić kanapki na śniadanie lub kolacje.

    👉Jak zrobić pomidory pieczone w piekarniku❓

    To co najciekawsze to prostota i łatwość zrobienia, a na dodatek szybki, bo siedzą w piekarniku 25 minut, a nie 1,5 – 2 godz. jak mięso...
    Zapraszamy na przepis na pomidory z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 300g pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite pieczone pomidory koktajlowe na kanapki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów: Pomidory koktajlowe kroimy na połówki [01:07, 01:12].

  2. Doprawianie: Do pomidorów w naczyniu żaroodpornym przeciskamy czosnek [01:37, 01:57].

  3. Dodawanie przypraw: Sypiemy bazylię (suszona lub świeża), dodajemy troszkę pieprzu i soli [01:59, 02:08].

  4. Polewanie oliwą: Pomidory polewamy oliwą [02:28].

  5. Pieczenie: Tak przyprawione pomidory wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 25 minut [02:32, 02:41].

Upieczone pomidorki są gotowe. Świetnie smakują ze świeżym chlebem (np. żytnim) i mogą być stosowane do sałatek, sosów czy zapiekanek [03:03, 03:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz