Burger wołowy, czy wieprzowy w zestawieniu z bułką nie jest zgodny z dietą rozdzielną. Jednak może coś wykombinujemy... Kto to wie... ?
👉Jak zrobić bułki do burgerów❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 340g mąki
- 15g drożdży
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 180ml wody z gotowania ziemniaków
- 30g masła
- 1 łyżeczka soli
- 18g cukru
- sezam do posypania bułek
Przepis na puszyste bułki do burgerów (z ziemniakami) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do burgerów z dodatkiem ziemniaków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ziemniaków i wody: Ziemniaki ugotuj w nieosolonej wodzie [01:00, 01:10]. Po ugotowaniu odlej część wody i zostaw ją do przestudzenia. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem na puszyste puree [01:14].
Rozczyn drożdżowy (i ziemniaki): Do miski włóż drożdże, wsyp cukier, wlej trochę przestudzonej wody z gotowania ziemniaków, a następnie rozpuść drożdże [01:35, 01:50].
Wyrabianie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj przestudzone puree ziemniaczane, miękkie masło i sól [02:00]. Wlewając partiami wodę z gotowania ziemniaków, zacznij wyrabiać ciasto [02:16]. Ciasto ugniataj ręcznie przez 10 do 15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie [02:31, 02:42].
Odpoczynek ciasta: Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło [03:15, 03:28].
Formowanie bułek: Ciasto przełóż na blat [03:34]. Podziel je na 8 równych kawałków (każda bułeczka powinna ważyć około 125 g) [04:00, 04:21]. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę (najpierw zaplatając do środka), pamiętając, aby blat nie był podsypany mąką, co pomoże uzyskać ładny, okrągły kształt [04:41, 05:00].
Drugie wyrastanie: Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [05:00, 05:28]. Delikatnie je spłaszcz (ale nie zupełnie) [05:47, 05:57]. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut do godziny [06:08, 06:11].
Smarowanie i posypywanie: Wyrośnięte bułeczki delikatnie posmaruj po wierzchu wodą (uważaj, aby nie opadły) [06:24, 06:30]. Posyp je sezamem (lub pomiń ten etap) [06:35, 06:39].
Pieczenie: Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz przez około 17 minut, aż będą rumiane z wierzchu [07:25, 07:29].
Studzenie: Upieczone bułeczki zostaw na 5 minut w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego wystudzenia [07:42, 07:53].
Miękkie i puszyste bułki są gotowe [08:17].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz