👉Jak zrobić zupę krem z cebuli❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 2 małe ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przepis na fantastyczną i lekką zupę krem z cebuli (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w piórka [01:17].
Podsmażanie cebuli: Rozgrzej tłuszcz (oliwę lub olej). Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu zezłocenia [01:51, 02:01]. Trwa to zwykle około 25 minut i należy robić to na wolnym ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia [02:12, 02:28].
Dodanie czosnku i ziemniaków: Gdy cebulka jest podsmażona, przeciśnij czosnek i dorzuć do cebulki [02:33, 02:49]. Podsmażaj przez minutkę. W tym czasie możesz pokroić drobniej ziemniaki [02:51, 03:08].
Gotowanie: Po minucie dorzuć ziemniaki, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową [03:08, 03:18]. Wlej bulion (mięsny lub warzywny) tyle, żeby wszystko było przykryte [03:18]. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie [03:22, 03:27].
Doprawianie i miksowanie: Zupę wyłącz po ugotowaniu i dopraw solą i pieprzem (soli ostrożnie, ponieważ bulion jest słony) [03:42, 03:51]. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę na gładki krem [03:59, 04:28].
Regulacja gęstości: Jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu, dopasowując gęstość do własnych preferencji [04:08, 04:13].
Zmiksowaną zupę podawaj gorącą [05:00, 05:19]. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną zieleniną [05:22, 05:29].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz