poniedziałek, 22 stycznia 2024

Przepis na zupę krem cebulową

Zupa krem z cebuli

    Nigdy nie byłem fanem zup. Nie oznacza to, że ich nie lubiłem, a na szczycie mojej listy była zupa ogórkowa: Zupa ogórkowa 
    Moje zdanie o zupach zmieniło się radykalnie od pierwszej zupy krem, czyli zupy krem ze szpinaku, na którą mam nadzieję, że Agnieszka zrobi przepis. 

👉Jak zrobić zupę krem z cebuli❓ 

   Zupa krem z cebuli w wersji Agnieszki jest na prawdę wyrazista, smaczna i możecie być miło zaskoczeni jak ją zrobicie... Tak jak ja😁❗ Spodziewałem się zupełnie czegoś innego, a było o wiele bardziej pyszne. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę cebulową. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 5 dużych cebul
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną i lekką zupę krem z cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w piórka [01:17].

  2. Podsmażanie cebuli: Rozgrzej tłuszcz (oliwę lub olej). Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu zezłocenia [01:51, 02:01]. Trwa to zwykle około 25 minut i należy robić to na wolnym ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia [02:12, 02:28].

  3. Dodanie czosnku i ziemniaków: Gdy cebulka jest podsmażona, przeciśnij czosnek i dorzuć do cebulki [02:33, 02:49]. Podsmażaj przez minutkę. W tym czasie możesz pokroić drobniej ziemniaki [02:51, 03:08].

  4. Gotowanie: Po minucie dorzuć ziemniaki, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową [03:08, 03:18]. Wlej bulion (mięsny lub warzywny) tyle, żeby wszystko było przykryte [03:18]. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie [03:22, 03:27].

  5. Doprawianie i miksowanie: Zupę wyłącz po ugotowaniu i dopraw solą i pieprzem (soli ostrożnie, ponieważ bulion jest słony) [03:42, 03:51]. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę na gładki krem [03:59, 04:28].

  6. Regulacja gęstości: Jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu, dopasowując gęstość do własnych preferencji [04:08, 04:13].

Zmiksowaną zupę podawaj gorącą [05:00, 05:19]. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną zieleniną [05:22, 05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz