Focaccia może być dodatkiem do posiłku lub też można ją podać jako
przystawkę. Na świecie można szukać różnych odmian focaccii, w różnych
kuchniach świata: greckiej, fenickiej, tureckiej.
Może to być samo
ciasto lub z dodatkami.
Niektórzy stosują podstawową wersje focaccii
jako ciasta pod pizze, by zrobić puszystą pizze lub do kebaba. Tak więc
zastosowanie może być różne...
Tym razem przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Jeden z najbardziej
popularnych, znanych i lubianych przepisów na jajka faszerowane.
👉 Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Teoretycznie można było by powiedzieć, że tak samo jak inne jajka
faszerowane. Jednak będą się różnić składnikami i trochę będzie inny
proces przygotowania farszu do jajek.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
Pieczarki obieramy z nieczystości i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojony czosnek. Podsmażamy przez minutę i dokładamy pieczarki. Całość podsmażamy do wyparowania wody. Podsmażone pieczarki zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka jajek rozdrabniamy widelcem, dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Jajka wypełnione farszem wystarczy tylko ozdobić i gotowe.
Sos to element i zasadniczo to tylko dodatek i aż dodatek. Często to od
sosu zależny smak i charter potrawy. Dodatkowo sos ma często właściwości
pro zdrowotne oraz wspomagające trawienie.
👉Jak zrobić sos musztardowo - chrzanowy?
Przepis jest prosty i szybki, a taki sos jak się ktoś postara
przygotowuje w 2 minuty.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ilość soku z cytryny dopasowujemy do własnych gustów smakowych.
W zależności od tego jaką użyjemy musztardę sos będzie bardziej ostry lub łagodny. Musztarda ma też wpływ na kolor sosu, może on być jasny lub ciemniejszy.
Taki sos idealnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, mięs pieczonych, czy też do ryby.
Jajka faszerowane były moim ulubionym przysmakiem od dzieciństwa. Może z
wyjątkiem w skorupkach bo wydłubywanie nie zawsze szło gładko. Jednak
takie, jak te które zrobiła Agnieszka, od razu znikały w mgnieniu oka.
Teraz jednak zawsze się zastanowię kiedy był poprzedni posiłek i czy w
planie nie mam za chwilę kanapki z czosnkiem na poprawę odporności...
👉 Jak zrobić jajka faszerowane czerwonym burakiem?
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Burak ugotowany lub upieczony ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Ugotowane i obrane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i za pomocą widelca rozdrabniamy (możemy to również zrobić za pomocą blendera). Do żółtek dodajemy chrzan, serek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek (z dużą górką). Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwyczajnie za pomocą łyżeczki. Jajka wystarczy już tylko przybrać i gotowe.
Dziś przepis, który zadowoli każdego faceta, który nie wyobraża sobie by
na obiad nie było mięsa. Agnieszka zaprasza do zrobienia na obiad schabu
duszonego w porach.
Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla
mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych.
Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem.
Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos.
Do podpieczonych plastrów schabu dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i zaczynamy dusić na wolnym ogniu. W tym czasie kiedy mięso zaczyna się dusić kroimy por na półplasterki. Pokrojony por dodajemy do schabu i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Schab dusimy jeszcze przez jakiś czas aby sos się zredukował i zagęścił.
Mój świat się zmienił kiedy poznałem zupy krem, słońce zaczęło mocniej
świecić, a wiatr delikatniej muskał policzki... No dobra! Przepis
na zupę krem z kalafiora, to kolejny do kolekcji.
👉Jak zrobić zupę krem z kalafiora?
Krem z kalafiora wymaga kilku umiejętności jak krojenie i mieszanie
łyżką, oraz jednej specjalnej, czyli miksowania. Przygotowanie proste
jak pręt stalowy prosto z fabryki
białe warzywa z gotowania bulionu (pietruszka i seler)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle. Następnie dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Po minucie wkładamy kalafior, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kalafiora.
Do ugotowanego kalafiora dodajemy pietruszkę i seler (z gotowania bulionu), a następnie blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. A następnie podgrzewamy aby zupa była mocno gorąca. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to wystarczy dodać więcej bulionu.
Gorącą zupę nakładamy na talerze i możemy ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub też z podprażonymi pestkami dyni, czy słonecznika.
Chlebek bananowy to raczej mniej spotykany chleb. Jednak to dobra okazja
by wypróbować nowy przepis dla tych co lubią eksperymentować lub
doświadczać nowych smaków.
Agnieszka przygotowała przepis na chlebek bananowy. Czyli taki słodki a
jednak jest to chleb bananowy bez cukru, czyli taki chlebek bananowy
fit!
Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to chleb bananowy bez jajek.
Do obiadu zawsze musi być jakaś surówka. Niedawno mama zrobiła surówkę z białej kapusty i marchewki. Surówka z białej kapusty była pyszna.
👉 Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki?
Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki jest bardzo prosty. Tak prosty przepis, że nawet ja i Amelka potrafilibyśmy taką surówkę zrobić. Wszystko zobaczycie w filmie, całe przygotowanie, krok po kroku, tak jak mama to robi...
Przygotowanie: Biała kapustę drobno szatkujemy (twardy głąb wycinamy). Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę z marchewką delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut aby zmiękła.
Po 15 minutach jeśli z kapusty wydzieliła się woda to odlewamy. Następnie dodajemy koperek, skrapiamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do jedzenia.
Kolejne ciasteczka, które mam wymyśliła ku uciesze dzieci, to ciasteczka
sezamowe, a dokładniej ciasteczka sezamowe z pasta sezamową tahini.
Jak byłem singlem nie było tyle deserów, więc panowie jak nie wiecie
dlaczego brzuch rośnie, to sprawdźcie menu z samodzielnymi posiłkami z
przeszłości.
Ja chyba niedługo będę musiał trenować po 4 godziny
dziennie, jak ci na diecie keto, by to wszystko spalić...
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej robimy wałeczek o średnicy 3-4cm. Każdy wałeczek kroimy w 0,5cm plastry.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka (zostawiamy odstępy). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra-dół) przez 15 minut (do zrumienienia). Po przestudzeniu ciasteczka możemy zdjąć z blachy.
Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie,
to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara
eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy
pichcić...
Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z
ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
Dziś można zrobić zdrowe chipsy
z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego,
że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też
powstanie.
Przygotowanie: Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą.
Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć.
Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
7 małych ząbków czosnku (jeśli są duże to mniej i przekroić na pół)
garść orzechów włoskich
sól
pieprz
Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfanne. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku rozkładamy po całym naczyniu i posypujemy orzechami.
Tak przygotowany brokuł pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. Jeśli wybieramy funkcje grzania termoobieg, to zmniejszamy o 10-15 stopni.
Taki brokuł idealnie pasuje na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.
Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo
robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na
obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie
większość panów wybrałoby schabowego...
👉 Jak upiec ryż z jabłkami?
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł,
który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny
przepis...
duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Przygotowanie: Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.
Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest
najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku...
Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i
dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś
czas spróbować jak smakuje chleb pszenny...
Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś
Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim.
Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.
Składniki na ciasto:
450g mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 240ml letniej wody
1 łyżeczka soli
cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.
Tatar był kiedyś moim ulubionym przysmakiem. Potem przyszła faza na
szaleństwa krów i tatar znikną z menu. Po latach pojawiła się opcja na
tatara z łososia, jednak traktowałem to jako podróbkę...
Cóż tak się
jednak złożyło ze tatar z łososia może być równie doby a nawet lepszy
niż ten tradycyjny...
Przygotowanie: Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, oliwę, łyżkę soku z cytryny plus pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Avokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Potrzebna nam będzie obręcz, aby ułożyć tatar lub dwie małe kokilki. Kokilki wykładamy folią spożywczą, na dno układamy łososia (dokładnie dociskając), a następnie avokado. Kokilkę przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy kokilkę, a później delikatnie ściągamy folie (postępujemy identycznie jak w dzieciństwie robiło się babki z piasku). Gotowy tatar dowolnie przybieramy jakimiś warzywami. Ja użyłam trochę kiełków i plaster papryki.
W ciągu roku są różne okazje do robienia domowych wypieków. Jak nie
święta, to imieniny lub inne imprezki. Jest też tłusty czwartek, który
słynie z pączków i faworków.
Tych tradycyjnych faworków jak również dla
znudzonych i ciekawskich nowości innych opcji. Dlatego Agnieszka
proponuje przepis na faworki drożdżowe...
Przygotowanie: Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy letnią (ok. 37 stopni) śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto kilka razy składamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5mm. Następnie prostokąt tniemy w paski o szerokości 4-5cm i długości 10-12cm. Na środku każdego paska tniemy dziurkę i przeplatamy jak tradycyjne, kruche faworki.
Tak przygotowane faworki od razu smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu (temp. oleju max 180 stopni) z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zmielonym ksylitolem).
Biała rzodkiew jest mniej popularna niż zwykła czerwona rzodkiewka.
Smakuje też inaczej, co może jednym pasować, a innym mniej... 😀
Dziś Agnieszka prezentuje przepis na surówkę z białej rzodkwi.
👉Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi❓
Wykonanie takiej surówki jest przede wszystkim proste, jak sam przepis
jest prosty i po drugie łatwe i szybkie...
Przygotowanie: Rzodkiew obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą rzodkiew odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej rzodkwi dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Od jakiegoś czasu, szukając różnych tagów widziałem placki z kiszoną
kapustą, zastanawiałem się nawet jak mogą smakować... i oto Agnieszka
zrobiła takie placuszki z kapusty kiszonej. To co mogę stwierdzić, to
po 1 - Są rewelacyjne i
po 2 - nie rozpadają się, czyli można je zapakować zabrać na wyjazd, do
pracy do szkoły..
Przygotowanie: Mąkę, wodę i kminek dokładnie mieszamy. Robimy ciasto podobne jak na naleśniki (tylko gęste).
Odciśniętą kapustę drobno kroimy i dokładamy do ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżkę ciasta - tworząc placek. Placki smażymy (podobnie jak ziemniaczane) z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe fuczki podajemy z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Nie ma to jak alkohol domowej roboty. Nasz domowy alkohol na dziś
będzie, to likier kawowy. Taki likier kawowy, to dodatek do ciasta, a
także idealny na romantyczny wieczór. Wiele pań także będzie zadowolona z
likieru kawowego na "babskim spotkaniu" i świetnie rozwiąże język
podczas plotkowania... -UPS!!! Chciałem napisać omawiania ważnych
spraw... 😃
170g cukru (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie)
cukier z prawdziwą wanilią lub laskę wanilii
300ml wódki 40%
Przygotowanie: Do gorącego espresso wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy kawę do całkowitego wystudzenia.
Zimną kawę przecedzamy przez gazę lub gęste sitko aby pozbyć się drobinek wanilii. Następnie do kawy wolnym strumieniem wlewamy wódkę. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do karafki i gotowe. Likier jest gotowy od razu do picia, ale najlepiej jest zostawić na 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Taki likier może być pity samodzielnie, dodawany do deserów, do nasączania ciast lub do drinków np. White Russian.
Jeśli chodzi o mnie, to masło czosnkowe preferuje z pieczywem. Nie
preferuje dodawania tłuszczu do dań mięsnych lub ryb bo, to utrudnia
trawienie białka. Co doskonale widać na przykładzie jajek na miękko i
jajecznicy na masełku lub innym tłuszczu i jej dłuższym zaleganiu w
żołądku.
Przygotowanie: Masło należy wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej aby nabrało temperatury pokojowej. Do masła przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i całość dokładnie mieszamy.
Masło wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny aby przeszło aromatem czosnku i jest gotowe do użycia.
Takie masło idealnie pasuje do mięs i warzyw z grilla, a najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek lub chleba czosnkowego.
Ja należę do tej grupy ludzi, którym CURRY kojarzy się z przyprawą, czyli
warzywa lub kurczak carry itp. Dlatego nie mogłem zatrybić o co
Agnieszce chodzi jak wzięliśmy się za przepis.
Wygoglowałem sobie w telefonie wszystko o curry, curry przyprawa, curry
warzywne i curry wegańskie, curry danie indyjskie i zostałem
oświecony💡 niczym Budda... 🙏😇
Przygotowanie: Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki.
Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię, passatę pomidorową, wodę, curry, paprykę, kurkumę i gotujemy ok. 20 minut.
Po tym czasie dokładamy ciecierzycę, kalafior, śmietankę i połowę wody z ciecierzycy (gdyby było zbyt gęste, to można dodać wszystko), oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut (jeśli wolimy warzywa bardziej miękkie, to czas gotowania parę minut wydłużyć).
Gotowe carry można podać z kaszą, czy ryżem. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.