sobota, 19 maja 2018

Surówka z rzodkiewki - #8 - Prosty przepis!

 Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?


      Nieraz to co proste to genialne. Wystarczy 2 pęczki rzodkiewek i w 5 minut mamy surówkę.💚
      Każdy może przygotować ją inaczej. Pamiętam jak moja babcia, gdy miałem kilka lub kilkanaście lat robiła takie surówki dla mnie gdy przyjeżdżałem na wakacje...😀 W wersji mojej babci rzodkiewka była pokrojona w plasterki, a Agnieszka zaproponowała inną wersję i też wyszła fantastycznie...
     ... szkoda tylko, że tak mało 😏
 
 
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:
 
    Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
   Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 18 maja 2018

Kompot z rabarbaru

     Obecnie jest kilka chłodnych dni. To przejściowy okres i z powrotem się ociepli. Na dodatek idzie lato i warto pomyśleć o czymś co zaspokoi pragnienie w upalne dni.
     Jednym z takich pomysłów jest kompot z łodyg rabarbaru. Jeśli ktoś ma ogródek może sobie posadzić kilka krzaczków i co jakiś czas, mieć na własne potrzeby darmowy, podstawowy składnik kompotu...
     Warto pamiętać, że kompot jest kwaskowy i nie należy zabijać tego smaku cukrem. Tak więc słodzimy z umiarem... Bo przecież cukier nie jest najzdrowszy i uzależnia jak narkotyk... Ponadto cukier i słodycze zakwaszają organizm i sprzyjają rozwojowi pasożytów, grzybów i komórek nowotworowych... :)


Kliknij link do filmu z przepisem:
033 - Kompot z rabarbaru - Zdrowy naturalny i tradycyjny napój
 
 

 
 


Składniki:
  • 1kg rabarbaru (łodygi)
  • 1,5 litra wody
  • cukier lub inne słodzidło (stewia, ksylitol itp.)


Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać) i pokroić w 3cm kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (gotować ok. 3 minut). Jak przestygnie odcedzić na sitku i posłodzić według własnych upodobań smakowych. Jak ktoś lubi kompot mniej intensywny (w smaku) wtedy należy dodać trochę więcej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 maja 2018

Efekty zdrowotne - Co wyleczy Dieta Rozdzielna?

     To co mnie najbardziej cieszy to historie, które opisują jak ludzie wychodzą ze swoich problemów, chorób i poprawiają krok po kroku swoje zdrowie.
     Jeszcze bardziej mnie cieszy, kiedy dzielą się swoim doświadczeniem, swoimi efektami. Choć nie dotyczy to mnie osobiście, bo swoje już przeszedłem, to cieszy mnie, bo takie historie mogą pomóc innym ludziom, tym którzy są na początku drogi, marzą i pragną by być zdrowymi i szukają rozwiązań... Takie historie mogą dać wielu ludziom nadzieje na wyzdrowienie, poprawę zdrowia, na spełnienie swojego pragnienia o byciu zdrowym...
      Dziś prezentujemy nadesłaną historię Pani Anety. Dziękujemy za poświęcony czas i opisanie swojego doświadczenia. Oby pomogło, dało nadzieję i wiarę tym, którzy tego potrzebują... 😀


Historia - Efekty zdrowotne

      Zbierałam się z dietą już jakieś pół roku. Chodziło mi o to aby pozbyć się kilku kilogramów (nie kilku :)). Już kiedyś próbowałam, ale zawsze miałam tylko do tego słomiany zapał, dwa, trzy dni i kończyłam, ponieważ byłam głodna. W końcu zapadła decyzja teraz, albo nigdy. Nadmienię też , że borykam się z łuszczycą, nie mam jej dużo , łokcie i głowa, ale zawsze mi to przeszkadzało.
     Więc zaczęłam (nie myślałam aby pozbyć się łuszczycy tylko kilogramów).  Pierwsze dwa dni było ciężko, byłam głodna, bo brakowało mi moich frytek z sosem czosnkowym i schabowego, pierogów ruskich. No i musiałam zacząć jeść śniadania, nie robiłam tego od dawna. Trzeci dzień już było ok, zaczęłam się czuć lepiej, posiłki zaczęły mi smakować.
      Po tygodniu 3 kg mniej, w centymetrach też ubyło. Myślę sobie super.
      A jeszcze bardziej się ucieszyłam i zdecydowałam dalej ciągnąc dietę, gdy moje ogniska łuszczycy zaczęły znikać. Nie mogłam w to uwierzyć .
      Dziś jest 10 dzień kiedy stosuję dietę, czytam, pytam co z czym mogę, a moja łuszczyca ginie. Obecnie zostały mi tylko ślady po niej. Również czuje się inaczej, lepiej, mam chęci, zapisałam się na siłownie, zaczęłam jeździć na rolkach.
      Chce mi się tej diety, jak żadnej innej. I również z zaczęciem diety zawsze był problem bo musiałam gotować osobno dla dzieci (mam trójkę wybrednych dzieci :)). A przy tej diecie staram się łączyć i gotować jeden obiad, uwierzcie mi - smakuje im! Np. gdy robię sobie posiłek białkowy - indyk duszony, robię dla wszystkich, dla nich gotuje do tego ziemniaki, dla siebie puree z groszku i dla wszystkich surówka z pora.
      Uważam, że warto, nie ma badań (nie znam) aby ta dieta dobrze działała na łuszczyce, ale ja widzę ogromną zmianę. Zmianę na plus, więc naprawdę polecam - zdrowie, różnorodność jedzenia, wszystko na +.




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 maja 2018

Ciasto z rabarbarem

     Jak zawsze Aga coś wymyśli... Posadziła kiedyś jakieś krzaki, liście wielkie, że parasol można zastąpić, 2 lata uczyłem się jak to się nazywa...
     ... a na koniec pościnała liście i wyrzuciła do kompostownika, a badyle przyniosła do domu.
- A to na co? - zapytałem?
- Ciasto będzie! - odparła tak zwyczajnie, jak bym zapytał się ile to jest 2x2 i usłyszał odpowiedź 4...
OK! Pomyślałem! Tego jeszcze nie grali, będzie:

CIASTO Z BADYLAMI❗❗❗

     Żeby tego było mało, to kupując kiedyś jakieś zioła w supermarkecie, kopsnąłem wzrok na skrzynki obok wagi i co ja widzę? - BADYLE❗ znajome BADYLE❗ Orany - pomyślałem - ludzie to kupują?
Ok! trzeba iść z duchem czasu. Więc zapytałem:
- Co można zrobić z liści?
- Nic! - usłyszałem. - Bo są trujące❗
     PANOWIE! Zanim zjecie w tym roku zupkę zwaną Botwinką, to sprawdźcie, czy na pewno jest z liści buraka... ❗❓ Bo nasze kobiety mają w ogródku pod ręką cały arsenał trucizn...😱 Tylko my tego nie wiemy i żyjemy w błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia...

     Ciasto raczej kwaskowe niż słodkie, szczególnie gdy zaserwuje się tylko 2 łyżki cukru na całą brytfannę, więc jest pewne urozmaicenie...😀 A w przyszłości przepis na kompot z cykuty... Ups❗ Chciałem napisać z rabarbaru... 😁


Film do prezentacji przepisu:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Rabarbarowa szarlotka
 




Składniki:
  • 3 szkl mąki orkiszowej typ 630 (może być też zwykła pszenna) - szklanka o pojemności 250ml
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej)
  • 40g masła
  • ok. 280-300ml śmietanki 12%
  • kilka łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru i letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość porządnie wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki.
     Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (20/35cm), na wierzchu układamy pokrojony w kawałki rabarbar i posypujemy kruszonką.
     Czekamy aż ciasto podrośnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
     Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Sałatka z selerem naciowym... 😁 - #22

     Każda nowa forma podania białka🐣 to urozmaicenie, które upiększa życie... 😁
Jedną z wielu form jest sałatka...
     2 w 1 białko, a w tym przypadku jajko i warzywa... Ucieszy każdą osobę, która uprawia sport i potrzebuje białka do regeneracji, jako sposób na urozmaicenie...

     Osobiście wolę opcję bardziej pikantną i nad kolejna opcją tej sałatki jeszcze popracujemy...



Składniki:
  • opakowanie selera naciowego (400g)
  • 6 jajek
  • puszka groszku konserwowego
  • pęczek szypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na 0,5cm talarki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Seler, jajka, groszek, szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy na pół godziny do lodówki (może być dłużej) aby smaki się "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 28 kwietnia 2018

Przepis na królewską kanapkę...

     W prostocie tkwi geniusz. W końcu Agnieszka zapamiętała, że kocham kanapki ze szczypiorkiem... Może nie chciała zapamiętać bo była zazdrosna. Tej wiosny stał się cud i bez mojego przypominania, nawet bez mojej prośby wyskoczyła do ogródka i ścięła pierwszy wiosenny szczypiorek... Nawet nie wiedziałem, że już jest❗
✅ Takie proste, takie pyszne i zgodne z dietą rozdzielną... ❗



Składniki:
  • Chleb żytni
  • Masło
  • Szczypiorek
  • Sól
Przygotowanie:
     Smarujemy kromkę chleba masłem. Siekamy szczypiorek na kilku milimetrowe kawałki i nakładamy na wcześniej przygotowaną kromkę z masłem i odrobinę solimy...

W ten sposób mamy kolejny przepis na kolejną wzorcową kanapkę zgodną z dietą rozdzielną💚... :)


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
  https://www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 25 kwietnia 2018

Bułeczki orkiszowe

Generalnie jestem fanem chleba żytniego🍞 na zakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje...
Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji lub śniadania. Ten filmik zaciekawił niektórych do tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej.
Zasada 3M❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁



Link do filmu na YouTube: 026 - Bułeczki orkiszowe domowej roboty



Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej typ 700
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
  • 15g drożdży
  • 310-320ml letniej wody
  • 60g oleju lub masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i powoli wlewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej (lub roztopione masło) i całość wyrabiać 5 do 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut aby podrosły i po tym czasie, smarujemy je wodą i jeśli lubimy to możemy posypać ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 24 kwietnia 2018

Dziękujemy Wam za...❗ 3000+💚

Dziś tylko krótki wpis!

Wczoraj na FP na Fejsie przebiliśmy 3000 😀

Mówiąc krótko jest nas ponad 3000❗
Ponad 3000 osób zainteresowanych Dietą rozdzielną, stosujących dietę rozdzielną lub przyglądających się i zastanawiających się...

Gratulujemy wszystkim decyzji i dziękujemy💚 bardzo za zaufanie i docenianie naszego wkładu w Wasze zdrowie i by Polska i Polacy byli zdrowsi... ❗😁

Link do FP:
https://www.facebook.com/DietaRozdzielnaIZdrowie/

Dodatkowo zapraszamy do naszego oglądania i subskrybowania naszego powstającego kanału na YouTube:


A osoby najbardziej zainteresowane zapraszamy do grupy na Fejsie gdzie padają trudne pytania❓ i staramy sprostać się by odpowiedzieć i trochę rozjaśnić sytuację... 😁






Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Sałatka - Carpaccio z pieczonego buraka -#21

Czas na wiosenne porządki to najczęściej okres przed świętami... A po świętach trzeba pomyśleć o tych porządkach wewnętrznych. Czas posprzątać nasz organizm, a między innymi go odkwasić...
      Dla przypomnienia burak jest jednym z warzyw posiadających substancje odkwaszające...
     Pytanie: Po co odkwaszać organizm?💚 Tu można byłoby wymieniać wiele tematów, na które wpływa odkwaszanie! Pierwszym z nich to uniknięcie zawału serca - ale kto się tym przejmuje:
- przecież mnie to nie dotyczy..."- słychać,  a przecież dziś poniedziałek - światowy dzień zawałów💔. Jak podają statystyki w poniedziałki jest najwięcej zawałów... WOW! Ale "wszyscy" kochają swoją pracę... 😁
     Ok! Skoro nikt nie planuje zawału to może bardziej praktyczna MOTYWACJA! Odkwaszenie organizmu dodaje ENERGII🔋🔋🔋, mamy więcej 💥POWERU🔥! Sprawdziłem działa! Kilka lat temu pokombinowałem i dostałem takiej dawki energii, że to co robiłem przedtem przez 5 miesięcy zrobiłem w 5 dni... Najpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀


Zapraszamy na film  na YouTube:
025 - Carpaccio z buraka - Danie wegetariańskie i białkowe np na kolacje


Składniki:
  • 3 pieczone buraki
  • garść sałaty (jaką lubimy)
  • garść słonecznika
  • 1/3 kostki sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:
Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć lub pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe.

Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 13 kwietnia 2018

Twarożek z pomidorami

      Białko to podstawowy budulec w naszym organizmie. Aby je dostarczyć można zaplanować śniadania z twarożkiem. Dodam tylko, że warto by był to chudy twarożek z jak najmniejszą zawartością tłuszczu, co sprzyja a nawet przyspiesza procesy trawienia.
      Kiedyś byłem fanem tłustego mleka, tłustego sera... itd... Dziś to się zmieniło, a zmieniło się dzięki wiedzy. Czyli, że tłuszcz nie sprzyja trawieniu białek, bo alkalizuje kwasy żołądkowe... Ja jestem uparty i lubię wszystko sprawdzić i nie wierzę na słowo... bez względu, czy to będzie naukowiec, lekarz, dietetyk, czy trener...
     Jakiś czas temu zrezygnowałem z sera żółtego, i półtłustych oraz tłustych serów białych - generalnie dla zasady. Natomiast pojawił się efekt uboczny, którego się nie spodziewałem. Dlatego warto eksperymentować na sobie i obserwować jak nasz organizm reaguje na to co jemy? Jak się po tym czujemy?
     Jaki był efekt? Okazało się, że staję się szybciej głodny! Czas potrzebny na strawienie chudego sera jest znacznie krótszy niż standardowy czas trawienia białek (3-4 godz.). Czas, po którym staję się głodny po takim twarożku 200-250g, jest zdecydowanie krótszy niż 3 godziny...
     Efekty nie zaobserwowałem od razu. Mój układ trawienny musiał przystosować się do systematycznego jedzenia chudszych potraw (w tym ograniczenia mięsa tylko do drobiowego). W pewnym momencie zadałem sobie pytanie: Co jest? Dlaczego jestem głodny? O której jadłem? Zaczęliśmy dyskutować z Agnieszką, o której było śniadanie i wniosek był jeden ok. 2 i pół godziny minęło od skończenia śniadania max... ! Na wszelki wypadek stwierdziłem, że poczekam do 3 godz. zanim zjem coś innego...

Składniki:
  • twarożek (z chudego sera i cebulki)
  • pomidory
  • czarnuszka
  • pieprz
  • sól
Przepis na twarożek ze szczypiorkiem: Kolacja: twarożek z rzodkiewką

Przygotowanie:
Układamy tak jak nam dziś finezja podpowiada.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 kwietnia 2018

Jajko sadzone i surówka💚

     Wegetariańskie podejście do obiadu. Nie jestem jeszcze wegetarianinem na 100%, ale pole do przejścia na dietę wegetariańską sobie już przygotowuje...

     Tradycyjnie w domach bywa kotlet schabowy lub z piersi kurczaka, surówka, ziemniaki... itp.
     Krok 1. To zgodnie z dietą rozdzielną💚 usuwamy z posiłku białkowego węglowodany. W ten sposób mamy już zdrowszy obiad. Zdrowszy zarówno dla zdrowia jak i dla oka, czyli to co ludzie widzą... Zaczynamy gubić zbędne kg i czujemy się coraz lepiej... 💗
     Krok 2. Zastępujemy kotleta jajkami sadzonymi... Uniwersalnym białkiem, nazywanym często wzorcowym... 😁

     Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z dbaniem o zdrowie, czyli z dietą rozdzielną to nie namawiam do drastycznej zmiany tego co ląduje na talerzu.😀 Proponuje krok po kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi 1 krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążać dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle do celu, którym jest ZDROWIE❗

     Z własnego doświadczenia wiem, że dieta rozdzielna zbliża do wegetarianizmu, bo organizm lepiej radzi sobie z trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie.


Składniki:
  • Jajko
  • Surówka
Przygotowanie:
Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu:


Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie lub według jakiegoś przepisu z bloga, czyli też może być według przepisu Agnieszki: Jajko sadzone w papryce


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Surówka💚 w wiosennych🌼 rytmach🎵 -#7

      Mamy początek wiosny🌼 i do świeżych warzyw💚 jeszcze daleko. Musimy korzystać z zapasów w słoikach, produkcji szklarniowej lub z dobrodziejstw transportu i logistyki🚛 międzynarodowej🌍, by kupić coś sprowadzonego z cieplejszych krajów.🌏
      Nie wszystko jest najwyższej klasy📈 i zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych, a niektórych pewnie w ogóle się nie znajdzie📉. Jedni dojdą do wniosku, że po co w ogóle robić sałatki lub surówki, a inni podwoją ilości... ❗
     Dla tych co podejmą wyzwanie👊 i dla tych, którzy stosują dietę rozdzielną, i zamiast ziemniaków nakładają więcej surówki lub sałatki mamy dziś kolejny przepis na surówkę. Nowy przepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊
     Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁


Składniki:
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • cebula czerwona
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny lub ocet winny
Przygotowanie:

     Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno pokrojony koperek. Całość polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 6 kwietnia 2018

Pasztet gryczany z pieczarkami

     Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...
     Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami, chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia tych dwóch grup produktów podczas jednego posiłku... chyba, że dokonamy kroku w przód w ewolucji i wyrośnie nam drugi żołądek... Jeden będzie trawił białka, drugi będzie trawił węglowodany...😁 Póki mamy jeden żołądek nadal będę twierdził, że:

Jesteśmy skazani na dietę rozdzielną... ❗

Ok! to teraz podzielę się z Wami tą informacją. Odpowiedzią na pytanie: Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że:
Ładniej wygląda to na talerzu... ❗

Składniki:
  • 250g kaszy gryczanej
  • 200g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki mąki gryczanej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.
     Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
      Masa jest dosyć luźna i taka ma być (gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.

      Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać aby dobrze wystygł, wystarczy wtedy dookoła foremki objechać nożem i przełożyć na deskę. Pasztet ładnie się kroi jeśli będzie stał w lodówce.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 30 marca 2018

Dodatki na święta

     Zbliżają się święta🐣, a  wraz z nimi i pytania do jakich grup zaliczamy, np: majonez, chrzan i musztardę?
     Zazwyczaj te dodatki są neutralne. Często są jednak dosładzane bo cukier to doskonały i tani wypełniacz. Aby kupić neutralny dodatek trzeba czytać etykietki i wybierać te, które są zrównoważane co do zawartości białka i węglowodanów💚, oraz zawierają jak najmniejsze ich ilości, a szczególnie najmniejsze ilości węglowodanów.

Musztarda

      Przykładowo nasza musztarda (Sarepska) ma 6g B i 9,4 g węglowodanów. Mogłem wybrać taką co ma 17 g węglowodanów... tylko po co mi 17% cukru. Oczywiście do mięsa/wędlin najlepsza byłaby musztarda, która ma 7 g B i 4,4 g węglowodanów - jak toś ją znajdzie to gratuluje, z kolei do kanapki węglowodanowej proporcje powinny być odwrotne. Zapomnijmy o musztardach słodkich, bo zawartość węglowodanów to 21, 27 a nawet 49%...

Ketchup

     Najgorzej jest z ketchupem...
     Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru.


Majonez

      A z tego wszystkiego najmniej problemów jest z majonezem, który uważny jest za białkowy, a ma z reguły 3-4x mniej białka niż musztarda... Z reguły od 1,3 do 1,8g białka... trochę więcej węglowodanów, nieraz przekraczają zaledwie 10 g. Oczywiście też czytamy etykietki...
      I co ciekawe najmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan...

Chrzan

      To już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁


RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia: 
  1. Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
  2. Buraczki z chrzanem (podobnie jw.)
  3. Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
  4. Ketchup - neutralny o ile zrobiony w domu... Sklepowy wypada z listy
  5. Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
Link do przepisu: Ketchup domowy


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Kanapki z ogórkiem 💚

     Ktoś, kiedyś powiedział mi, że chciałby zobaczyć😎 jak wyglądają posiłki zgodne z DIETĄ ROZDZIELNĄ💚 praktycznie na talerzu... 😀 Dziś wracamy do serii: "Praktycznie" 
     Mamy na blogu ponad 200 przepisów... Dzięki temu możemy komponować setki posiłków...🙌
     Dodatkowo mogą być setki kolejnych posiłków, które nie wymagają specjalnych przepisów bo wydają się oczywiste. Jednak często wylatują z głowy lub nigdy nie były w tradycji rodzinnej podawane. Ponadto dochodzi Dieta Rozdzielna i tu pojawia się problem jak zmienić menu...❓

    Dziś jedna z wielu wersji kanapek z zielonym ogórkiem... :)


Składniki:
  • chleb żytni
  • masło
  • ogórek świeży
  • cebula
  • majonez zwykły lub wegański
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Pokroić i ułożyć zgodnie ze zdjęciem... 😀
Prawda, że proste... ?

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 27 marca 2018

Zupa brukselkowa

Zupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀
Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo   kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁

Składniki:
  • 0,5kg brukselki
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok. 10cm
  • kawałek selera 
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz  
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 23 marca 2018

Placki z dyni - przepis i przygotowanie na filmie...

     Jeśli obawiasz się, że placki ziemniaczane mogą źle wpłynąć na Twoje odchudzanie, a modniej mówiąc na redukcję wagi💪, to mamy dla Ciebie alternatywę... 🙌
     Zrób placki z dyni❗
     Dziś Agnieszka i Olivka prezentują jak zrobić smaczne i zdrowe placki z dyni...😀

Link do filmu na YouTube: Placki z dyni





Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 21 marca 2018

Uważaj❗ na mąkę kokosową🌴❗

      Mąka kokosowa🌴 z założenia wszelkich klasyfikacji podawana jest jako neutralna.
      Wczoraj ktoś na blogu zapytał jak sklasyfikować mąkę kokosową🌴, więc przystąpiłem do odpowiedzi. Nauczony doświadczeniem, że to co w niektórych spisach jest, należy włożyć na półkę między książki z bajkami zacząłem "badania".
      Pierwsza klasyfikacja pokazała, że mąka kokosowa jest WĘGLOWODANOWA❗
W tym momencie Agnieszka podniosła bunt na pokładzie i stwierdziła, że za taką herezję to powiesi mnie na reji, a jak nie znajdzie reji to na salingu...😱 Jak dla mnie efekt taki sam!😀

Mąka kokosowa🌴 - I dane
     Zadałem sobie pytanie: Czy na stronie jest błąd
     Ok! Zacząłem dalsze poszukiwania otworzyłem wiele stron i "włamałem" się nawet do profesjonalnych spisów. Przyglądałem się i analizowałem...
     Drugi spis pokazał, że mąka kokosowa jest neutralna. Zacząłem się jednak zastanawiać nad tą rozbieżnością... i pojawiły się kolejne pytania:
Czy pierwszy jest prawdziwy
Czy może w drugim wykazie jest prawda

Mąka kokosowa🌴🌴 - II dane
     Gdy odpowiedziałem sobie na jedno pytanie pojawiły się dwa następne...

     Drugi wykaz popchnął mnie do poszperania w jeszcze bardziej zaawansowanych systemach, z których nota bene już mnie kiedyś wywalono za nadmierne eksplorowanie ich zasobów. Krótko mówiąc dostałem bana na jakiś czas. Tym razem postanowiłem być bardziej grzeczny i tyle nie szperać...
     Okazało się, że w tym trzecim spisie można znaleźć wszystko, czyli i takie mąki kokosowe🌴 i inne. Zarówno te neutralne mąki kokosowe🌴 jak i węglowodanowe. Wszystko zależy od producenta.
OK! Mamy pierwszy WNIOSEK!
Trzeba uważać co się kupuje❗ 
Czyli uważnie patrzeć na opisy na opakowaniu. Po zawieszeniu broni i zwinięciu sznurka, na którym już miałem dyndać... Agnieszka pobiegła do kuchni by sprawdzić jaką mąkę kokosową🌴 my mamy. Przybiegła po chwili i z ulgą odetchnęła, że nasza jest neutralna... - A już myślałem, że będę musiał cucić... !

     No dobra to już wiemy co i jak, to teraz kolejna seria pytań. Pierwsze pytanie dało odpowiedź, a ta odpowiedź dwa kolejne pytania... a teraz to już posypała się lawina pytań:
  1. Dlaczego są takie rozbieżności
  2. Dlaczego jedne mają 7g węglowodanów, a inne prawie 60g w 100g
  3. Skąd się wzięła pośrednia grupa, która ma 19-23 g węglowodanów...
  4. Co jest niezdrowe 
  5. Co jest zdrowe
  6. Która mąka kokosowa🌴 jest najzdrowsza
    Puzzle zaczęły mi się układać w całość obrazu dopiero wtedy, gdy zobaczyłem zawartość Tłuszczu! Wtedy kropki się połączyły! I doszedłem do wniosku.
Mąka kokosowa🌴🌴🌴 - III dane
     Zwróćcie uwagę na mąkę, która ma 5 g białek i 7 g i aż 45 g tłuszczy... Tu jest pewien klucz... Pozostałe mąki zawierają mniejszą zwartość tłuszczu i automatycznie rośnie udział % węglowodanów i białek...
     No i znowu pytania: Skąd się to bierze i Dlaczego tak jest
     Nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi, ale myślę, że leży ona na półkach w sklepach i nazywa się olej kokosowy🌴! Nasza mąka, która zawiera najmniej białek i węglowodanów (5g i 7g) i  najwięcej tłuszczy (45g) jest najprawdopodobniej najmniej przetwarzana.

     Pozostałe mąki kokosowe🌴 mogą pochodzić z przetworzonego produktu, który pozostaje po tłoczeniu oleju kokosowego... Gdzie w masie pozostaje już znacznie mniejsza ilość tłuszczu, a rośnie udział węglowodanów, białek i innych związków masy kokosowej...🌴 Po osuszeniu, zmieleniu tych odpadów mamy pośrednią grupę...
     Czyli jeszcze inaczej mówiąc, możemy mieć mąkę koksową🌴 z kokosa lub mąkę kokosową z odpadów po tłoczeniu... Którą wybierzecie to już Wasza decyzja❔
Wybierając mąkę kokosową🌴 zastanawiajcie się też na ile to co będziecie robili będzie zgodne z dietą rozdzielną! Która mąka kokosowa🌴 pasuje do węglowodanów, a która do białek... ?

P.S.
      Czy już teraz wiecie? Jaką drogę muszę przejść zanim odpowiem Wam na pytanie, kiedy pytacie: Do której grupy zaliczyć... ❔Dlatego nie zawsze odpowiedź jest od razu!
      Nie odpowiadam zaglądając do wcześniejszych spisów! Spisów powielanych przez dziesiątki lat i działających jak głuchy telefon... Od nowa sprawdzamy i systematyzujemy: Co i gdzie powinno być❔❕ Nawet sami poprawiamy nasze spisy jak znajdziemy błąd... 😀


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


wtorek, 20 marca 2018

Dziś w filmie: Jak zrobić sos czosnkowy?

      Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Agnieszka i Oliwka pokazują jak zrobić sos czosnkowy.

     Taki domowy sos może przydać się do różnych potraw, jako dodatek do dań, pizzy, czy nawet można posmarować kanapki.

     Dodatkowo o wiele lepiej smakuje niż sosy kupne i oczywiście minimalizuje się ilość konserwantów...

Link do filmu na YouTube: Sos Czosnkowy - Film na Yoytube




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗