niedziela, 18 lutego 2024

Przepis na zupę krem z białych warzyw

 

Zupa z białych warzyw

    Dziś mieliśmy zupę krem z białuch warzyw, a do niej chipsy z boczku, a dokładniej to każdy po jednym chipsie.

    👉Jak zrobić zupę krem z białych warzyw❓

    Jak zrobić zupę krem i chipsy z boczku zobaczycie jak obejrzycie film. Agnieszka wprowadzi Was krok po kroku w tajniki zrobienia pysznej zupy krem.
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z białych warzyw.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
PYSZNA zupa KREM z białych WARZYW z chipsami z boczku
 
 

Składniki:
  • 350g kalafiora
  • 2 duże pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 1/3 lub 1/4 selera
  • kawałek białej części pora z 15cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, oliwa, masło)
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z białych warzyw z chipsami z boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z białych warzyw, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie bazy: Cebulę i pora pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zeszklenia [01:32, 02:15].

  2. Dodanie czosnku i warzyw: Czosnek pokrój w plasterki [02:28]. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, a następnie dorzuć pozostałe, drobniej pokrojone warzywa (seler, pietruszkę, kalarepę) [02:30, 02:58].

  3. Gotowanie: Wlej bulion (warzywny, mięsny lub rosół) tak, aby przykrył warzywa [03:00]. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw [03:04].

  4. Dodanie kalafiora: Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć kalafior [03:12, 03:35].

  5. Wstępne doprawienie: Wsyp gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz [03:40, 03:48]. Gotuj do miękkości warzyw [03:51].

  6. Blendowanie: Ugotowaną zupę odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj [03:55, 04:00].

  7. Przygotowanie boczku (opcjonalne): W międzyczasie podsmaż boczek, aby przygotować chrupiące chipsy do podania zupy [04:00].

  8. Doprawienie końcowe i regulacja gęstości: Zmiksuj zupę, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem. Aby podkreślić smak, dodaj sok z cytryny [04:41, 04:58]. Jeśli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu [05:22, 05:29].

Zupę krem możesz podać z chipsem z boczku lub z grzankami/groszkiem ptysiowym [04:00, 05:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz