Zapomnieliście, że dziś Tłusty Czwartek? Nie ma problemu! 4 składniki + 15 - 20 minut i można celebrować Tłusty Czwartek...
👉Jak zrobić szybkie pączki na tłusty czwartek❓
przepis na mini pączki na śmietanie bez drożdży...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 200g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g erytrytolu lub innego słodzidła
- 260g gęstej śmietany (użyłam 12%)
- olej do smażenia
Przepis na ekspresowe mini pączki (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ekspresowych pączków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Mieszanie składników suchych: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej) wsyp proszek do pieczenia i erytrytol (lub cukier/inny słodzik). Mieszaj [01:30, 01:43].
Przygotowanie ciasta: Po wymieszaniu składników suchych dodaj gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszaj [01:57]. Ciasto powinno być dosyć gęste, do nabierania łyżką [02:09].
Smażenie: Rozgrzej olej – wlej go tyle, żeby pączki mogły swobodnie pływać [02:20, 03:54].
Formowanie i smażenie pączków: Nabierz porcję ciasta łyżką. Drugą łyżkę maczaj w tłuszczu i spychaj ciasto do gorącego oleju [02:46, 02:58]. Kiedy pączki zarumienią się z jednej strony, obracaj je na drugą [03:12, 03:25]. Optymalna temperatura smażenia to 170°C [03:42].
Osączanie: Usmażone pączki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [03:46].
Serwowanie: Pączki można jeść od razu lub posypać cukrem pudrem (zwykłym lub z ksylitolu/erytrytolu) [04:22, 04:29].
Zrobienie ekspresowych pączków zajmuje łącznie 15-20 minut [05:40].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz