Śledzie wigilijne!
Dziś przepis na śledzie w occie z cebulką. Przyznam,
że jak byłem mały nigdy śledzie w occie nie były moją ulubioną potrawą,
dlaczego? Cóż gusta się zmieniają...
Śledzie wiejskie lub inaczej śledzie po wiejsku, to też idealne śledzie
na wigilię.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g płatów śledziowych
- 2 cebule
- 100ml oleju lub oliwy
- 400ml wody
- 50ml octu 10% (jeśli lubimy ostrzejszy smak to możemy dodać 70ml)
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- płaska łyżeczka gorczycy
- płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
Śledzie najpierw moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone. Jeśli są bardzo słone, to wodę należy zmienić kilka razy.
Cebulę kroimy w półplasterki. Wodę wlewamy do garnka i stawiamy na kuchnię. Gdy się zagotuje wrzucamy cebulę plus przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz w ziarnkach, cukier i sól. Gotujemy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i wyłączamy moc palnika. Gotową zalewę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śledzie po wymoczeniu kroimy na kawałki ok. 2-3cm.
Potrzebujemy spory słoik, w którym zapakujemy śledzie. Na dno słoika wkładamy trochę cebuli z zalewy, kilka kawałków śledzia, znowu cebula i tak układamy do skończenia składników. Na wierzchu ma być cebula. Całość zalewamy zalewą, tak aby całkowicie przykryła śledzie, na wierzchu wlewamy olej/oliwę. Słoik zakręcamy i zostawiamy przynajmniej na 48 godzin w lodówce lub zimnym miejscu.
Po tym czasie śledzik jest gotowy do jedzenia.
Takie śledzie możemy przechowywać przez dwa tygodnie w zimnym miejscu.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz