Jak byłem mały Św, Mikołaj nie czekał, że mu się zostawi ciasteczka i
mleko dla renifera! Mikołaj był skromny i niezachłanny, dziś wypija
nawet mleko przeznaczone dla Rudolfa i spółki... Stał se strasznym
łakomczuchem i czeka tylko na ciasteczka... Dlatego trzeba przygotować
takie ciasteczka na mikołajki i święta.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 140g masła
- 100g puree z dyni
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl mąki (szklanka o pojemności 250ml)
- 1/3 szkl. ksylitolu lub innego słodzidła
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- puder z ksylitolu lub zwykły cukier puder do obtoczenia ciasteczek
W jednej misce połączyć mąkę, ksylitol, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Następnie dodać masło, puree z dyni, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej, aby ciasto się schłodziło (będzie łatwiej formować ciasteczka).
Po schłodzeniu odrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę (wielkości sporego orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy, jedną stronę maczamy w pudrze i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciastka będą rosły). Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut lub ciut dłużej, aż uzyskają odpowiednio popękaną strukturę.
Po upieczeniu ciastka zostawiamy do lekkiego przestudzenia i dopiero zdejmujemy z blachy.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz