niedziela, 21 stycznia 2018

Ryż z warzywami z curry... :)

To potrawa dla której kupiłem woka... 😀 Tak by nie tylko przypominał ryż potrawę chińską, lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. groszku mrożonego
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • kawałek pora ok. 10 cm
  • papryka chili
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami.

Smacznego :)

Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam to danie z piersią z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś tak jadłem... Dziś nie! :-) bo nie jest to zgodne z dietą rozdzielną... :) Teraz dbam o zdrowie i właściwe odżywianie :-)

      Usuń