"Leczo mógłbym jeść non stop. Szczególnie kiedy jest tak dobrze przegotowane. Potrawa z samych warzyw jest bardzo przyjazna dla naszego układu trawiennego. Po ostatnim 3 dniowym wyjeździe, gdy wracałem do domu, miałem nadzieję, że zjem coś co wpłynie łagodząco na żołądek, jelita i zneutralizuje nadmiar zakwaszających organizm białek i węglowodanów.
- Moja podświadomość podsuwała mi obrazy talerza z leczo w wykonaniu Agnieszki..."
Leczo można zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy lub jako samodzielne danie. Trzeba pamiętać, że leczo z dyni jest posiłkiem węglowodanowym i nie mozna łączyć go z mięsem lub innymi białkami.
Oregano z kolei jest przyprawą, która wprowadza fantastyczny smak i wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów.Składniki:
- 0,7 kg dyni
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 5-6 pomidorów
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dusimy z 10 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (sparzone i obrane ze skórki), cukinię i dalej dusimy. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę jeszcze dusimy aby warzywa przeszły przyprawami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz