wtorek, 5 lipca 2016

Kotlety z kaszy gryczanej

Wegańska podróbka kotletów mielonych

 
Kasza gryczana to bogate źródło witamin (szczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych tj. żelazo, potas, krzem, wapń, cynk.
Zaleca się ją tym co mają problemy z anemią, ze względu na dużą zawartość żelaza, które pomaga w niedokrwistości.
Kasza obfituje w błonnik, dzięki czemu po zjedzeniu na długo czujemy się syci, a dodatkowym jego atutem jest to, że u osób z podwyższonym cholesterolem we krwi powoduje jego obniżanie stężenia.

Więcej o kaszy pisaliśmy już przy przepisie:
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/06/kasza-gryczana-z-pieczarkami.html



Link do filmu z przepisem:
135 -Przepis na KOTLETY z KASZY gryczanej -Ekstra podróbki KOTLETÓW MIELONYCH z kuchni wegańskiej!



Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, lepiej delikatnie rozgotować niż ma być twarda. Cebulkę podsmażamy na oleju/oliwie na patelni i dodajemy do kaszy, wsypujemy mąkę, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę (gdyby była zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki i zostawić na jakiś czas aby masa stężała - najlepiej w lodówce), a następnie kształtujemy kotlety.
     Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.



Smacznego 😀

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

7 komentarzy:

  1. Super przepis:) Wszamię jutro z surówką😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w tym przepisie kasza ma być prażona? Czy ogólnie zalecana jest bardziej kasza nieprażona?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma znaczenia jaką kaszę użyjemy. Jeśli lubimy bardziej nie prażoną to proponuję zrobić z takiej. Chociaż ja osobiście wolę prażoną bo ma taki orzechowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przepyszne, mega zaskoczenie☺

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy nie rozpadają się podczas smażenia? Nauczona jestem że ani placki, ani naleśniki, ani kotlety nie wyjdą bez "spoiwa" jakim jest jajko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozpadają się. Jeśli chodzi o kotlety z kaszy to wystarczy kaszę troszkę dłużej pogotować aby była bardziej miękka i wtedy wszystko ładnie się trzyma. Można nawet kaszę lekko zblendować (będzie bardziej mazista i klejąca), chociaż ja osobiście wolę kaszę w całości i takie kotlety sa pyszne.

      Usuń