Wegańska podróbka kotletów mielonych
Kasza gryczana to bogate źródło witamin (szczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych tj. żelazo, potas, krzem, wapń, cynk.
Zaleca się ją tym co mają problemy z anemią, ze względu na dużą zawartość żelaza, które pomaga w niedokrwistości.
Kasza obfituje w błonnik, dzięki czemu po zjedzeniu na długo czujemy się syci, a dodatkowym jego atutem jest to, że u osób z podwyższonym cholesterolem we krwi powoduje jego obniżanie stężenia.
Więcej o kaszy pisaliśmy już przy przepisie:
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/06/kasza-gryczana-z-pieczarkami.html
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, lepiej delikatnie rozgotować niż ma być twarda. Cebulkę podsmażamy na oleju/oliwie na patelni i dodajemy do kaszy, wsypujemy mąkę, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę (gdyby była zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki i zostawić na jakiś czas aby masa stężała - najlepiej w lodówce), a następnie kształtujemy kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego 😀
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Super przepis:) Wszamię jutro z surówką😉
OdpowiedzUsuńCzy w tym przepisie kasza ma być prażona? Czy ogólnie zalecana jest bardziej kasza nieprażona?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia jaką kaszę użyjemy. Jeśli lubimy bardziej nie prażoną to proponuję zrobić z takiej. Chociaż ja osobiście wolę prażoną bo ma taki orzechowy smak.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, mega zaskoczenie☺
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowały.
OdpowiedzUsuńA czy nie rozpadają się podczas smażenia? Nauczona jestem że ani placki, ani naleśniki, ani kotlety nie wyjdą bez "spoiwa" jakim jest jajko.
OdpowiedzUsuńNie rozpadają się. Jeśli chodzi o kotlety z kaszy to wystarczy kaszę troszkę dłużej pogotować aby była bardziej miękka i wtedy wszystko ładnie się trzyma. Można nawet kaszę lekko zblendować (będzie bardziej mazista i klejąca), chociaż ja osobiście wolę kaszę w całości i takie kotlety sa pyszne.
Usuń