Składniki:
Przygotowanie:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 l wody
- 1-2 łyżki mąki (w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos)
- tłuszcz do smażenia
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki i przez 5 minut wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania).
Smacznego :)
P.S.
Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia dodajemy mniejszą ilość wody. Sos jest wtedy delikatnie rzadszy niż z dodatkiem mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz