środa, 27 kwietnia 2016

Przepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku (jak mały to 2)
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 0,5 l wody
  • 4 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki i przez 5 minut wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania).

Smacznego :)

P.S.
Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia  dodajemy mniejszą ilość wody. Sos jest wtedy delikatnie rzadszy niż z dodatkiem mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz