wtorek, 26 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

       Placki ziemniaczane to posiłek który chyba każdy zna. Towarzyszył nam od dzieciństwa i chyba nie ma osoby która nie spróbowała by placków ziemniaczanych, a szczególnie już takich babcinych


Link do filmu z przepisem:

132 - Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE! - Najlepsze, najsmaczniejsze POLSKIE i TRADYCYJNE placki!


Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, najlepiej nadają się tutaj ziemniaki mało wodniste. Jeśli mają zbyt dużo wody to musimy ziemniaki odcedzić, następnie dodajemy startą cebulę (możemy ją też drobniutko pokroić), mąkę oraz sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor. Podajemy polane niewielką ilością śmietany i posypane szczypiorkiem. 


Wersja z lat dzieciństwa: posypujemy grubym cukrem.



     Warto pamiętać, że czasy się zmieniają, a nasza świadomość rośnie i coraz więcej wiemy na temat szkodliwości disacharydów dla naszego organizmu.
     W tym głównie szkodliwość dla naszego mózgu, przyspiesza rozwój nowotworów i na samym końcu najmniej szkodliwy element, czyli odkładanie się w tkance tłuszczowej.


Smacznego :)

Inna wersja placków "ziemniaczanych" - placki z cukinii: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/04/przepis-na-placki-z-cukini.html
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz