Można potraktować jako dodatek do obiadu lub zjeść oddzielnie jako przekąska odkwaszająca organizm...
Składniki:
1,5 kg buraków
1 szklanak bazylii
1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Braki ugotować, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Bazylię drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do buraków, wlać oliwę oraz ocet i wszystko razem wymieszać. Doprawić cukrem i solą.
Składniki:
1,5 kg buraków
1 szklanak bazylii
1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Braki ugotować, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Bazylię drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do buraków, wlać oliwę oraz ocet i wszystko razem wymieszać. Doprawić cukrem i solą.
Smacznego :)
PS.
Zaletą buraków jest to, że są niskokaloryczne. Zawierają białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze i wiele składników mineralnych tj. fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez oraz witaminy: B1, B2, C, PP i kwas foliowy. Jednym słowem buraki są dobre na wszystko, począwszy od układu pokarmowego, przez układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy, limfatyczny oraz hormonalny. Zatem delektujmy się burakami pod różną postacią i niech zagoszczą w każdej kuchni.
Zaletą buraków jest to, że są niskokaloryczne. Zawierają białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze i wiele składników mineralnych tj. fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez oraz witaminy: B1, B2, C, PP i kwas foliowy. Jednym słowem buraki są dobre na wszystko, począwszy od układu pokarmowego, przez układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy, limfatyczny oraz hormonalny. Zatem delektujmy się burakami pod różną postacią i niech zagoszczą w każdej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz