wtorek, 17 grudnia 2024

Przepis na schab pieczony w mleku


Schab pieczony w mleku

    Schab nie musi być tylko na obiad. Schab może być przygotowany jako wędlina.
   Taka właśnie wędlina ze schabu jest idealnym pomysłem na świąteczny stół...

 

  👉Jak zrobić SCHAB PIECZONY W MLEKU❓

    Też możecie zrobić schab na święta, bo Agnieszka przygotowała przepis.
    Zapraszamy na przepis na schab pieczony w mleku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić SCHAB pieczony w mleku? - PYSZNA i domowa wędlina na święta
 



Składniki:

  • 1,2- 1,5kg schabu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • mleko (tyle aby schab był przykryty do 3/4 wysokości)
Przygotowanie:

Przepis na schab pieczony w mleku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania schabu pieczonego w mleku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie schabu

    • Umyj i osusz schab, najlepiej ręcznikami papierowymi [00:58].

    • Polej schab odrobiną oliwy lub oleju i natrzyj równomiernie ze wszystkich stron [01:28].

    • Przeciśnij czosnek i natrzyj nim schab [01:58].

    • Posyp schab solą [02:39], pieprzem [03:12], słodką papryką [03:28] i majerankiem [03:58].

    • Tak przygotowany schab włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc [04:07].

  • Pieczenie schabu

    • Po zamarynowaniu schabu, umieść go w naczyniu i zalej mlekiem tak, aby schab był zanurzony do 3/4 wysokości [05:22].

    • Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz przez półtorej godziny [06:44].

    • Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj schab mlekiem po wierzchu [06:53].

  • Po upieczeniu

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw schab w mleku na około pół godziny [07:02].

    • Gdy schab całkowicie ostygnie, wyjmij go z mleka i pokrój [07:16].

    • Wystudzony schab najlepiej zapakować w folię spożywczą lub włożyć do szczelnego pudełka, aby nie obsychał [07:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 16 grudnia 2024

Przepis na likier piernikowy


Likier piernikowy

    Kiedy nadchodzi wieczór, długi jesienny wieczór, lub zimowy wieczór... Zasiadamy do romantycznej komedii, to do szczęścia brakuje coś słodkiego. 
   Nie proponuję czekolady bo idzie w boki.

    👉Jak zrobić likier piernikowy❓


    Na pewno warto zrobić likier piernikowy. Delikatny, słodki i ma trochę czekolady. Można sączyć, oglądać film, a kiedy wpadnie psiapsiółka, lub kilka, też będzie czym poczęstować.
 
    Zapraszamy na przepis na likier piernikowy.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 500ml śmietany kremówki (np. 30%)
  • 400ml wódki
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 70-100g pudru 
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 50% zawartości kakao)
Przygotowanie:

Przepis na likier piernikowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania likieru piernikowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Podgrzewanie śmietanki [01:55]: Słodką śmietankę (30%) należy postawić na kuchence i powoli podgrzewać, aż lekko się zagotuje. W trakcie podgrzewania należy ją mieszać.

  • Dodanie przyprawy do piernika [02:22]: Gdy śmietanka jest ciepła, wsypuje się przyprawę do piernika, najlepiej taką bez dodatku mąki. Całość należy mieszać i czekać, aż delikatnie się zagotuje.

  • Dodanie czekolady [03:06]: Po zagotowaniu śmietanki z przyprawą, należy ją zdjąć z ognia i dodać połamaną gorzką czekoladę (minimum 50% kakao). Mieszankę należy odczekać około 2 minut i dokładnie wymieszać, aby czekolada się rozpuściła.

  • Dodanie cukru pudru [03:58]: Następnie dodaje się cukier puder, w ilości od 70 do 100 g, w zależności od preferowanej słodkości likieru. Całość należy mieszać do rozpuszczenia pudru.

  • Dodanie alkoholu [04:33]: Gdy śmietanka z dodatkami całkowicie wystygnie, można dodać alkohol. W filmie użyto około 400 ml alkoholu.

  • Mieszanie i przechowywanie [05:19]: Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie przelać do karafki lub butelki [05:40]. Likier nie wymaga przechowywania w lodówce; wystarczy temperatura pokojowa [06:34]. Przed podaniem należy go porządnie zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły [06:47]. Likier jest gotowy do spożycia po 24 godzinach [06:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 15 grudnia 2024

Przepis na śledzie po tatarsku


Śledzie po tatarsku

 
    Zawsze uwielbiałem sos tatarski. Był nawet taki czas, że nie kupowałem majonezu tylko sos tatarski... A od sosu tatarskiego do śledzia po tatarsku droga niedaleka.

    👉Jak zrobić śledzie po tatarsku❓

 
    Więc jeśli chcecie zrobić śledzia po tatarsku, to wystarczy zrobić sos tatarski i prawie gotowe. Oczywiście taki domowy sos tatarski, a nie ze sklepu, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie... Może śledź się obrazi i wyjdzie z salaterki😄😁😂.
 
    Zapraszamy na przepis na śledzia po tatarsku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 500g płatów śledziowych 
  • 1 mała czerwona cebula (może być też biała)
  • czubata łyżka natki pietruszki 
  • 4-6 sztuk marynowanych grzybów lub pieczarek 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na śledzia po tatarsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzia po tatarsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krojenie warzyw: Na początku należy drobno pokroić w kostkę cebulę, pieczarki (lub grzybki marynowane) oraz ogórki konserwowe [01:10].

  • Mieszanie składników: Do salaterki dodaje się drobno pokrojoną natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu, a następnie całość dokładnie miesza [03:17].

  • Przygotowanie śledzi: Śledzie należy dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie, nawet kilkukrotnie, jeśli są bardzo słone, aż stracą nadmiar soli. Następnie kroi się je na paski o szerokości 1,5 do 2 cm [03:56].

  • Układanie warstw: W salaterce układa się warstwami: na dno wykłada się porcję sosu, następnie układa śledzie, przykrywa sosem, ponownie śledzie i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być sosem [04:44].

  • Chłodzenie: Gotowe śledzie po tatarsku należy wstawić do lodówki na 24 godziny, po czym są gotowe do spożycia [07:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 14 grudnia 2024

Przepis na ciasteczka budyniowe


Ciasteczka budyniowe

    Zbliżają się święta, więc Agnieszka rusza z przepisami dla Was na święta

    👉Jak zrobić ciasteczka budyniowe❓

 

   Te ciasteczka mają podwójne zastosowanie, można zjeść same lub z dżemem, czy też powidłami, a co ciekawe to można skleić 2 razem.
 
    Zapraszamy na przepis na pachnące ciasteczka z budyniem.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:


  • 250g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 250g masła 
  • 3 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe (budyń po 40g opakowanie)
  • 80-100g pudru z erytrytolu, ksylitolu lub zwykłego cukru pudru 
Przygotowanie:

Przepis na ciasteczka budyniowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasteczek budyniowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta [01:57]: Połącz ze sobą suche składniki, a następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej. Całość zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.

  • Chłodzenie ciasta [02:51]: Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.

  • Formowanie ciasteczek [03:11]: Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich kuleczki, układaj na blaszce, a następnie spłaszczaj widelcem.

  • Pieczenie [05:03]: Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół) przez 10 do 15 minut, aż będą rumiane.

  • Podawanie [05:22]: Upieczone ciasteczka można od razu zdejmować na talerz i podawać.

Dodatkowo, autorka wspomina, że ciasteczka można połączyć domowymi powidłami, tworząc podwójne ciastka [06:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 grudnia 2024

Przepis na sałatkę warstwową


Sałatka warstwowa

   Wiem, że są tacy co trenują i liczą ile gramów białka jedzą, a raczej ile trzeba zjeść w ciągu dnia. Mam dla Was dobrą wiadomość, bo ta sałatka to bomba białkowa.

    👉Jak zrobić sałatkę warstwową❓

    Oczywiści każdy może sobie taką sałatkę zrobić tylko z powodów walorów smakowych, lub ulubionych składników...
    Zapraszamy na przepis na sałatkę warstwową.
 




Składniki:

  • 250g ulubionej szynki
  • 5 jajek 
  • 200g żółtego sera 
  • pęczek rzodkiewek 
  • 4 łyżki gęstego jogurtu 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę warstwową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki warstwowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie szynki [01:04:00]: Pokrój chudą szynkę (drobiową, z indyka lub wieprzową) w drobną kostkę lub paseczki.

  2. Pierwsza warstwa – szynka [01:59:00]: Umieść pokrojoną szynkę jako pierwszą warstwę w salaterce.

  3. Przygotowanie jajek [02:28:00]: Zetrzyj jajka na tarce o dużych oczkach.

  4. Druga warstwa – jajka [02:58:00]: Dodaj starte jajka jako kolejną warstwę.

  5. Przygotowanie sosu [03:24:00]:

    • Posiekaj koperek.

    • Wymieszaj majonez z gęstym jogurtem (dwie czubate łyżki).

    • Dodaj pieprz i sól do smaku.

    • Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Trzecia warstwa – sos [04:31:00]: Wyłóż przygotowany sos na warstwę jajek.

  7. Przygotowanie żółtego sera [05:04:00]: Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach.

  8. Czwarta warstwa – żółty ser [05:28:00]: Dodaj starty żółty ser jako kolejną warstwę.

  9. Przygotowanie rzodkiewek [05:34:00]: Zetrzyj rzodkiewki na tarce o dużych oczkach.

  10. Piąta warstwa – rzodkiewki [06:16:00]: Odciśnij rzodkiewki z nadmiaru soku i ułóż je na warstwie sera.

  11. Chłodzenie [06:57:00]: Gotową sałatkę należy porządnie schłodzić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 10 grudnia 2024

Przepis na jajka zapiekane w boczku


Jajka zapiekane w boczku

    Jadłem kiedyś ziemniaki zawijane w boczek. Potem nie jadłem bo były nie zgodne z dietą rozdzielną.

    👉Jak zrobić jajka na twardo zapiekane w boczku❓


    Zamiast ziemniaków mogę być jajka, a przepis oczywiście się różni i to zobaczycie w filmie. Agnieszka wszystko dokładnie wytłumaczy.
 
    Zapraszamy na przepis na jajka zapiekane w boczku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 
 




Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 plastrów boczku wędzonego 
  • 8 plastrów sera żółtego 
  • 8 małych łyżeczek majonezu 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajka zapiekane w boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek zapiekanych w boczku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jajek [01:01]: Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na połówki.

  • Przygotowanie boczku [02:11]: Na każdym plasterku boczku układa się połówkę jajka. Jajka należy posolić i popieprzyć [02:16]. Następnie na każde jajko kładzie się niewielką łyżeczkę majonezu [02:25].

  • Zawijanie [02:41]: Jajko zawija się w boczek. Aby boczek się nie rozleciał, można go spiąć wykałaczką [05:08].

  • Pieczenie wstępne [05:32]: Tak przygotowane jajka układa się na blaszce z wyposażenia piekarnika i wkłada do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, termoobieg) na 10 minut.

  • Dodanie sera [05:41]: Po 10 minutach na wierzch jajek kładzie się pokrojony ser. Ilość sera zależy od preferencji [06:16].

  • Pieczenie końcowe [07:23]: Jajka z serem piecze się ponownie, aż ser się roztopi.

  • Podanie [08:10]: Gotowe jajka można posypać posiekanym szczypiorkiem [08:17].

Danie to jest typowo ketogeniczne i można je jeść na obiad lub kolację [08:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 grudnia 2024

Przepis na zupę gulaszową


Zupa gulaszowa

   Przepis na gulasz już jest: https://youtu.be/FElpdJ9oQWw teraz jest zupa gulaszowa, przydała by się przystawka gulaszowa i deser gulaszowy i był by komplet.

    👉Jak zrobić zupę gulaszową❓


    Jak na razie możecie zrobić gulasz i zupę gulaszową i zdecydować co bardziej Wam przypadnie do gustu.
 
    Zapraszamy na przepis na zupę gulaszową.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 1kg mięsa (z łopatki, szynki lub karczek)
  • 2 szt. papryki (najlepiej w dwóch kolorach)
  • 1 duża cebula 
  • 2 szt. marchewki 
  • 1 szt. pietruszka 
  • pomidory krojone w puszce 
  • 2 duże ząbki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • pieprz 
  • sól 
  • 3 szt. liść laurowy 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1,5 litra wody 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na zupę gulaszową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy gulaszowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [02:54]: Pokrój mięso w większą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, aż straci swój różowy kolor.

  • Dodanie cebuli [03:05]: W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę. Gdy mięso straci różowy kolor, dodaj cebulę i smaż razem przez około 10 minut.

  • Przeniesienie do garnka i gotowanie [04:20]: Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj przyprawy: jeden listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) oraz majeranek [04:35]. Całość zalej wodą, przykryj i doprowadź do zagotowania. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa [05:10].

  • Przygotowanie warzyw [05:21]: W czasie gotowania mięsa pokrój pietruszkę i marchewkę w półplasterki, a paprykę w paseczki.

  • Dodanie marchewki i pietruszki [06:36]: Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj marchewkę i pietruszkę. Dodaj sól i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu [06:48].

  • Dodanie czosnku [07:05]: Pokrój czosnek w plasterki.

  • Dodanie pozostałych składników [07:43]: Na około 20 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw pieprzem [07:57].

  • Zakończenie gotowania [08:17]: Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj do miękkości mięsa.

  • Sprawdzenie i doprawienie [08:36]: Wyłącz zupę. W zależności od preferencji, możesz dodać trochę wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Zamiast pieprzu, jeśli lubisz bardzo pikantny smak, możesz użyć papryczki chili [08:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 27 listopada 2024

Przepis na paprykę zapiekaną z fetą


Papryka pieczona z fetą

    Nieraz człowiek ma ochotę na zrobienie czegoś wykwintnego. Oczywiście definicja - znaczenie "wykwintne" -nie dla każdego jest taka sama...


    👉Jak zrobić paprykę pieczoną z fetą i szynką❓

    Jeśli nie wykwintne, to można zrobić coś nietypowego i taka propozycja dziś leci od Agnieszki.
 
    Zapraszamy na przepis na fetę z szynką.
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 1,5 sztuki papryki (czerwonej, żółtej)
  • 270g fety
  • 100g szynki długodojrzewającej 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • garść dowolnej sałaty 
Przygotowanie:

Przepis na roladki z papryki, fety i szynki szwarcwaldzkiej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek z papryki, fety i szynki szwarcwaldzkiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki [01:12]: Paprykę należy pokroić na osiem kawałków i usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotowanie fety [02:10]: Kawałek fety należy przekroić tak, aby zmieścił się w papryce.

  • Zawijanie roladek [02:10]: Fetę wkłada się do papryki, a następnie całość zawija w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.

  • Układanie na blasze [02:43]: Przygotowane roladki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczenie [03:13]: Roladki wstawia się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapieka przez około 20 minut.

  • Przygotowanie sosu [03:25]: W międzyczasie przygotowuje się sos, łącząc musztardę francuską, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, pieprz i sól, a następnie dokładnie mieszając.

  • Serwowanie [04:37]: Na półmisku rozkłada się garść sałaty, na której układa się upieczone roladki. Całość polewa się sosem i podaje.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 listopada 2024

Przepis na golonkę pieczoną w piwie


Golonka w piwie

    W końcu się doczekaliśmy. Dokładniej to ja i Pan Edward. Ja na golonkę, a pan Edward na przepis.

    👉Jak zrobić golonkę w piwie❓


    Dawno temu zasmakowałem w golonkach. Jak gdzieś jechałem, to zamawiałem golonkę w 
restauracji. Swego czasu zjadłem tych golonek więcej niż księżulo kebabów. Jadłem, jadłem, jadłem aż przeszła mi faza na golonki. Jednak jak zapowiedziała Agnieszka golonkę, to nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. To że będzie dobra, to było na bank. Jednak golonka przeszła najśmielsze oczekiwania. Najlepsza golonka jaką jadłem! - Panie Edwardzie! Będzie Pan zadowolony😃😄😁
    Zapraszamy na przepis na gotowaną i pieczoną golonkę.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Fantastyczna GOLONKA pieczona w PIWIE marynacie i bulionie z gotowania golonki
 




Składniki:

  • 1 duża golonka lub 2 mniejsze (u mnie tylna) ok. 1,4kg
  • woda (tyle aby zakryć golonkę)
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • płaska łyżeczka pieprzu w ziarnkach 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek pora 
  • seler korzeń (kawałek) lub liście 
  • 300ml piwa (jasne lub ciemne)
  • 1/2 szkl. bulionu z gotowania golonki lub więcej 
Do marynaty:
- czubata łyżka dowolnej musztardy 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
- 1 czubata łyżeczka majeranku 
- 4 ząbki czosnku 
- odrobina soli
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki tymianku 

Przygotowanie:

Przepis na golonkę pieczoną w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania golonki pieczonej w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie golonki [02:05]:

    • Golonkę należy zalać wodą w garnku.

    • Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.

    • Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około półtorej do dwóch godzin.

    • W połowie gotowania dodać marchewkę, pietruszkę, seler (liście lub korzeń) oraz kawałek pora (zielona lub biała część) [02:18].

    • Dodać sól, tak aby wywar był słony [03:48].

    • Po ugotowaniu wyciągnąć golonkę do przestudzenia [04:06].

  • Przygotowanie marynaty [04:32]:

    • Do musztardy (ostrej lub łagodnej) przecisnąć czosnek [04:44].

    • Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, majeranek, tymianek, kminek i odrobinę soli [05:11].

    • Wszystko dokładnie wymieszać [05:33].

  • Marynowanie i pieczenie [05:49]:

    • Przygotowaną marynatą natrzeć golonkę ze wszystkich stron [05:58].

    • Włożyć zamarynowaną golonkę do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można dłużej) [06:22].

    • Po marynowaniu wlać piwo (jasne lub ciemne) oraz pół szklanki bulionu z gotowania golonki [06:33].

    • Włożyć naczynie do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni Celsjusza (góra-dół) [06:45].

    • Od momentu nagrzania się piekarnika piec przez półtorej godziny [06:59].

    • Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec ostatnie pół godziny bez przykrycia [07:05].

    • Co jakiś czas polewać golonkę płynem z dna naczynia, aby ładnie się zarumieniła i była chrupiąca [07:10].

    • Jeśli podczas pieczenia ubędzie płynu, można dolać piwa lub bulionu [10:36].

  • Podawanie [10:23]:

    • Golonkę podawać z domowymi ogórkami kiszonymi i musztardą sarepską.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 listopada 2024

Przepis na śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku, właściwie to prawdziwe śledzie po kaszubsku, czyli nie takie jak ze sklepu, bo zrobione w domu proponuje Wam Agnieszka.

    👉Jak zrobić śledzie po kaszubsku❓


    Jak dla mnie to kompletnie nie przypominają tych ze sklepu, gdzie dominującym składnikiem zaraz po śledziach jest olej.. No bo tani. Teraz może być inaczej, mogą być lepsze, pyszniejsze, smaczniejsze i w ogóle z przedrostkiem "naj".
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie po kaszubsku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 





Składniki:

  • 550g płatów śledziowych 
  • 4 średnie cebule 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 6 łyżek oleju 
  • 70g suszonych śliwek 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 190g przecieru pomidorowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na śledzie po kaszubsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi po kaszubsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Pokrój cebulę w piórka, a następnie podsmaż ją do momentu zeszklenia. Ważne jest, aby cebula pozostała jasna i nie zbrązowiała [02:04].

  • Dodanie przypraw i śliwek [03:03]: Do zeszklonej cebuli dodaj kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych. Wymieszaj, a następnie dorzuć pokrojone suszone śliwki i podsmaż całość przez dwie minuty [03:23].

  • Przygotowanie śledzi [03:28]: Płaty śledziowe należy wcześniej dokładnie wymoczyć w wodzie, zmieniając wodę kilka razy, jeśli są bardzo słone, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój śledzie w paski o szerokości 2-3 cm [03:41].

  • Dodanie koncentratu i ogórków [04:02]: Do podsmażonej cebuli ze śliwkami dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość podsmaż przez kolejne dwie minuty [04:21].

  • Doprawianie [04:40]: Dodaj około dwóch łyżek octu jabłkowego, dostosowując ilość do własnego smaku. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu [04:57].

  • Mieszanie i studzenie [05:12]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie wyłącz. Jeśli przecier pomidorowy jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie lub trzy łyżki wody, aby konsystencja nie była zbyt zwarta, ale też nie rzadka [05:25]. Pozostaw do wystudzenia [05:49].

  • Łączenie składników i przechowywanie [05:54]: Gdy masa z patelni wystygnie, dodaj ją do pokrojonych śledzi i dokładnie wymieszaj. Przełóż śledzie do słoików lub salaterki i szczelnie przykryj folią spożywczą [06:00]. Śledzie po kaszubsku należy przechowywać w lodówce i spożywać dopiero po 24 godzinach [08:03]. Mogą być przechowywane od 8 do 10 dni [08:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na cukinię zapiekaną z fetą i suszonymi pomidorami


Cukinia z suszonymi pomidorami i fetą

    Agnieszka zawsze coś wymyśli. Nie pamiętam jak było wcześniej, a odkąd zaczęła prowadzić bloga z przepisami to co tydzień są jakieś nowości. Takie jest ciężkie życie z influenserką pod jednym dachem, ciągle trzeba coś jeść...


    👉Jak zrobić cukinie z suszonymi pomidorami i fetą❓

    Na szczęście nie dla mnie jest ciężkie, bo ja kocham jeść, eksperymentować, próbować nowości z rożnych kuchni. Z Agnieszką można przemierzyć cały świat nie ruszając się z domu. Dziś coś z nutką ze słonecznej Italii bo będzie FETA w akcji.
    Zapraszamy na przepis na cukinię pieczoną z fetą i pomidorami.
    Mariusz i Agnieszka
 




 
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 270g fety
  • 80-100g suszonych pomidorów 
  • pieprz lub płatki chili 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną cukinię z fetą i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej cukinii z fetą i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię należy dokładnie umyć, nie obierać, a następnie pokroić na większe kawałki [01:07].

  2. Doprawianie: Pokrojoną cukinię posypać pieprzem. Można również użyć płatków chili [01:38].

  3. Dodanie fety: Na wierzchu cukinii rozłożyć pokruszony ser feta [02:00].

  4. Dodanie suszonych pomidorów: Na ser feta rozłożyć suszone pomidory pokrojone w paski [02:22].

  5. Pieczenie: Naczynie z cukinią włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 25 do 30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków cukinii [03:04].

  6. Wykończenie: Po upieczeniu, na wierzchu można polać odrobiną oliwy z pomidorów [03:48].

  7. Podanie: Najlepiej smakuje na ciepło. Ser można wymieszać z cukinią przed podaniem [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną


Kapusta kiszona
 
Wersja minimalistyczna
 
3 przepisy na kapustę kiszoną na naszym kanale. Linki do filmów z przepisami: 
   1. Kapusta kiszona - Najprostszy przepis - To jest właśnie w tym filmie: https://youtu.be/V8nKYoSAv-4 i przepisie
   2. Pierwszy film na naszym kanale był z taka wersją optymalną - Kapusta kiszona z marchewką, przyprawami i to jest kapusta, którą lubimy najbardziej i Agnieszka robi ją co roku: https://youtu.be/5574N4M87rw 
   3. Ful wypas, to taka wersja, którą Agnieszka zrobiła niedawno - Kapusta kiszona z dodatkami z różnymi warzywami i przyprawami, którą można wyjąć ze słoika i wpakować od razu na talerz lub salaterkę itp. i co najwyżej polać oliwą: https://youtu.be/GirchhaWuNI 
 

👉Jak zrobić KAPUSTĘ kiszoną w słoiku na zimę❓ 
 
 Zapraszamy na przepis na kapustę kiszoną w słoikach w najprostszej wersji.
 
Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
 
  • kapusta (ilość dowolna)
  • 15g-20g soli kamiennej na 1kg kapusty

Przygotowanie:
    Kapustę kupujemy poszatkowaną lub szatkujemy nożem.
    Solimy 15-20 gram soli na każdy kilogram kapusty i odstawiamy na godzinkę lub więcej.
Kiedy widać, że kapusta zmniejszyła swoją objętość i puściła sok bierzemy się do roboty. Czyli pakujemy kapustę do słoików i ubijamy. 
     Pakujemy jej tyle, aby od góry było ze dwa centymetry wolnej przestrzeni. 
   Sok z kapusty, który pozostał w misce dolewamy do słoików (wlewamy tyle, aby kapusta była całkowicie przykryta). 
    Brzeg słoika wycieramy do sucha i zakręcamy przykrywką.
SŁOIKI
Pokrywki i słoiki wcześniej dokładnie myjemy i wyparzamy metodą tradycyjną lub w piekarniku.

Zakręcone słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie brakuje soku (wody), czy cała kapusta jest przykryta. Jeśli nie jest przykryta do dolewamy przegotowanej i wystudzonej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗