środa, 27 listopada 2024

Przepis na paprykę zapiekaną z fetą


Papryka pieczona z fetą

    Nieraz człowiek ma ochotę na zrobienie czegoś wykwintnego. Oczywiście definicja - znaczenie "wykwintne" -nie dla każdego jest taka sama...


    👉Jak zrobić paprykę pieczoną z fetą i szynką❓

    Jeśli nie wykwintne, to można zrobić coś nietypowego i taka propozycja dziś leci od Agnieszki.
 
    Zapraszamy na przepis na fetę z szynką.
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 1,5 sztuki papryki (czerwonej, żółtej)
  • 270g fety
  • 100g szynki długodojrzewającej 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • garść dowolnej sałaty 
Przygotowanie:

Przepis na roladki z papryki, fety i szynki szwarcwaldzkiej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek z papryki, fety i szynki szwarcwaldzkiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki [01:12]: Paprykę należy pokroić na osiem kawałków i usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotowanie fety [02:10]: Kawałek fety należy przekroić tak, aby zmieścił się w papryce.

  • Zawijanie roladek [02:10]: Fetę wkłada się do papryki, a następnie całość zawija w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.

  • Układanie na blasze [02:43]: Przygotowane roladki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczenie [03:13]: Roladki wstawia się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapieka przez około 20 minut.

  • Przygotowanie sosu [03:25]: W międzyczasie przygotowuje się sos, łącząc musztardę francuską, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, pieprz i sól, a następnie dokładnie mieszając.

  • Serwowanie [04:37]: Na półmisku rozkłada się garść sałaty, na której układa się upieczone roladki. Całość polewa się sosem i podaje.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 listopada 2024

Przepis na golonkę pieczoną w piwie


Golonka w piwie

    W końcu się doczekaliśmy. Dokładniej to ja i Pan Edward. Ja na golonkę, a pan Edward na przepis.

    👉Jak zrobić golonkę w piwie❓


    Dawno temu zasmakowałem w golonkach. Jak gdzieś jechałem, to zamawiałem golonkę w 
restauracji. Swego czasu zjadłem tych golonek więcej niż księżulo kebabów. Jadłem, jadłem, jadłem aż przeszła mi faza na golonki. Jednak jak zapowiedziała Agnieszka golonkę, to nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. To że będzie dobra, to było na bank. Jednak golonka przeszła najśmielsze oczekiwania. Najlepsza golonka jaką jadłem! - Panie Edwardzie! Będzie Pan zadowolony😃😄😁
    Zapraszamy na przepis na gotowaną i pieczoną golonkę.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Fantastyczna GOLONKA pieczona w PIWIE marynacie i bulionie z gotowania golonki
 




Składniki:

  • 1 duża golonka lub 2 mniejsze (u mnie tylna) ok. 1,4kg
  • woda (tyle aby zakryć golonkę)
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • płaska łyżeczka pieprzu w ziarnkach 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek pora 
  • seler korzeń (kawałek) lub liście 
  • 300ml piwa (jasne lub ciemne)
  • 1/2 szkl. bulionu z gotowania golonki lub więcej 
Do marynaty:
- czubata łyżka dowolnej musztardy 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
- 1 czubata łyżeczka majeranku 
- 4 ząbki czosnku 
- odrobina soli
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki tymianku 

Przygotowanie:

Przepis na golonkę pieczoną w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania golonki pieczonej w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie golonki [02:05]:

    • Golonkę należy zalać wodą w garnku.

    • Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.

    • Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około półtorej do dwóch godzin.

    • W połowie gotowania dodać marchewkę, pietruszkę, seler (liście lub korzeń) oraz kawałek pora (zielona lub biała część) [02:18].

    • Dodać sól, tak aby wywar był słony [03:48].

    • Po ugotowaniu wyciągnąć golonkę do przestudzenia [04:06].

  • Przygotowanie marynaty [04:32]:

    • Do musztardy (ostrej lub łagodnej) przecisnąć czosnek [04:44].

    • Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, majeranek, tymianek, kminek i odrobinę soli [05:11].

    • Wszystko dokładnie wymieszać [05:33].

  • Marynowanie i pieczenie [05:49]:

    • Przygotowaną marynatą natrzeć golonkę ze wszystkich stron [05:58].

    • Włożyć zamarynowaną golonkę do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można dłużej) [06:22].

    • Po marynowaniu wlać piwo (jasne lub ciemne) oraz pół szklanki bulionu z gotowania golonki [06:33].

    • Włożyć naczynie do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni Celsjusza (góra-dół) [06:45].

    • Od momentu nagrzania się piekarnika piec przez półtorej godziny [06:59].

    • Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec ostatnie pół godziny bez przykrycia [07:05].

    • Co jakiś czas polewać golonkę płynem z dna naczynia, aby ładnie się zarumieniła i była chrupiąca [07:10].

    • Jeśli podczas pieczenia ubędzie płynu, można dolać piwa lub bulionu [10:36].

  • Podawanie [10:23]:

    • Golonkę podawać z domowymi ogórkami kiszonymi i musztardą sarepską.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 listopada 2024

Przepis na śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku, właściwie to prawdziwe śledzie po kaszubsku, czyli nie takie jak ze sklepu, bo zrobione w domu proponuje Wam Agnieszka.

    👉Jak zrobić śledzie po kaszubsku❓


    Jak dla mnie to kompletnie nie przypominają tych ze sklepu, gdzie dominującym składnikiem zaraz po śledziach jest olej.. No bo tani. Teraz może być inaczej, mogą być lepsze, pyszniejsze, smaczniejsze i w ogóle z przedrostkiem "naj".
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie po kaszubsku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 





Składniki:

  • 550g płatów śledziowych 
  • 4 średnie cebule 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 6 łyżek oleju 
  • 70g suszonych śliwek 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 190g przecieru pomidorowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na śledzie po kaszubsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi po kaszubsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Pokrój cebulę w piórka, a następnie podsmaż ją do momentu zeszklenia. Ważne jest, aby cebula pozostała jasna i nie zbrązowiała [02:04].

  • Dodanie przypraw i śliwek [03:03]: Do zeszklonej cebuli dodaj kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych. Wymieszaj, a następnie dorzuć pokrojone suszone śliwki i podsmaż całość przez dwie minuty [03:23].

  • Przygotowanie śledzi [03:28]: Płaty śledziowe należy wcześniej dokładnie wymoczyć w wodzie, zmieniając wodę kilka razy, jeśli są bardzo słone, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój śledzie w paski o szerokości 2-3 cm [03:41].

  • Dodanie koncentratu i ogórków [04:02]: Do podsmażonej cebuli ze śliwkami dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość podsmaż przez kolejne dwie minuty [04:21].

  • Doprawianie [04:40]: Dodaj około dwóch łyżek octu jabłkowego, dostosowując ilość do własnego smaku. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu [04:57].

  • Mieszanie i studzenie [05:12]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie wyłącz. Jeśli przecier pomidorowy jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie lub trzy łyżki wody, aby konsystencja nie była zbyt zwarta, ale też nie rzadka [05:25]. Pozostaw do wystudzenia [05:49].

  • Łączenie składników i przechowywanie [05:54]: Gdy masa z patelni wystygnie, dodaj ją do pokrojonych śledzi i dokładnie wymieszaj. Przełóż śledzie do słoików lub salaterki i szczelnie przykryj folią spożywczą [06:00]. Śledzie po kaszubsku należy przechowywać w lodówce i spożywać dopiero po 24 godzinach [08:03]. Mogą być przechowywane od 8 do 10 dni [08:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na cukinię zapiekaną z fetą i suszonymi pomidorami


Cukinia z suszonymi pomidorami i fetą

    Agnieszka zawsze coś wymyśli. Nie pamiętam jak było wcześniej, a odkąd zaczęła prowadzić bloga z przepisami to co tydzień są jakieś nowości. Takie jest ciężkie życie z influenserką pod jednym dachem, ciągle trzeba coś jeść...


    👉Jak zrobić cukinie z suszonymi pomidorami i fetą❓

    Na szczęście nie dla mnie jest ciężkie, bo ja kocham jeść, eksperymentować, próbować nowości z rożnych kuchni. Z Agnieszką można przemierzyć cały świat nie ruszając się z domu. Dziś coś z nutką ze słonecznej Italii bo będzie FETA w akcji.
    Zapraszamy na przepis na cukinię pieczoną z fetą i pomidorami.
    Mariusz i Agnieszka
 




 
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 270g fety
  • 80-100g suszonych pomidorów 
  • pieprz lub płatki chili 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną cukinię z fetą i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej cukinii z fetą i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię należy dokładnie umyć, nie obierać, a następnie pokroić na większe kawałki [01:07].

  2. Doprawianie: Pokrojoną cukinię posypać pieprzem. Można również użyć płatków chili [01:38].

  3. Dodanie fety: Na wierzchu cukinii rozłożyć pokruszony ser feta [02:00].

  4. Dodanie suszonych pomidorów: Na ser feta rozłożyć suszone pomidory pokrojone w paski [02:22].

  5. Pieczenie: Naczynie z cukinią włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 25 do 30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków cukinii [03:04].

  6. Wykończenie: Po upieczeniu, na wierzchu można polać odrobiną oliwy z pomidorów [03:48].

  7. Podanie: Najlepiej smakuje na ciepło. Ser można wymieszać z cukinią przed podaniem [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną


Kapusta kiszona
 
Wersja minimalistyczna
 
3 przepisy na kapustę kiszoną na naszym kanale. Linki do filmów z przepisami: 
   1. Kapusta kiszona - Najprostszy przepis - To jest właśnie w tym filmie: https://youtu.be/V8nKYoSAv-4 i przepisie
   2. Pierwszy film na naszym kanale był z taka wersją optymalną - Kapusta kiszona z marchewką, przyprawami i to jest kapusta, którą lubimy najbardziej i Agnieszka robi ją co roku: https://youtu.be/5574N4M87rw 
   3. Ful wypas, to taka wersja, którą Agnieszka zrobiła niedawno - Kapusta kiszona z dodatkami z różnymi warzywami i przyprawami, którą można wyjąć ze słoika i wpakować od razu na talerz lub salaterkę itp. i co najwyżej polać oliwą: https://youtu.be/GirchhaWuNI 
 

👉Jak zrobić KAPUSTĘ kiszoną w słoiku na zimę❓ 
 
 Zapraszamy na przepis na kapustę kiszoną w słoikach w najprostszej wersji.
 
Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
 
  • kapusta (ilość dowolna)
  • 15g-20g soli kamiennej na 1kg kapusty

Przygotowanie:
    Kapustę kupujemy poszatkowaną lub szatkujemy nożem.
    Solimy 15-20 gram soli na każdy kilogram kapusty i odstawiamy na godzinkę lub więcej.
Kiedy widać, że kapusta zmniejszyła swoją objętość i puściła sok bierzemy się do roboty. Czyli pakujemy kapustę do słoików i ubijamy. 
     Pakujemy jej tyle, aby od góry było ze dwa centymetry wolnej przestrzeni. 
   Sok z kapusty, który pozostał w misce dolewamy do słoików (wlewamy tyle, aby kapusta była całkowicie przykryta). 
    Brzeg słoika wycieramy do sucha i zakręcamy przykrywką.
SŁOIKI
Pokrywki i słoiki wcześniej dokładnie myjemy i wyparzamy metodą tradycyjną lub w piekarniku.

Zakręcone słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie brakuje soku (wody), czy cała kapusta jest przykryta. Jeśli nie jest przykryta do dolewamy przegotowanej i wystudzonej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 listopada 2024

Przepis na piernik bez dodatku jajek



Piernik bez dodatku jajek

   Piernik to podobno najlepszy z Torunia! A nie! Tam są najlepsze pierniczki... 😁😂🤣

    👉Jak zrobić piernik z powidłami śliwkowymi❓

    Jeśli chcemy jednak zrobić piernik, to Agnieszka ma dla Was propozycję. Na dodatek nie byle jaką propozycję, bo jest to przepis na piernik bez jajek i z domowymi powidłami ze śliwek z własnego ogródka lub nie... Jak nie macie ogródka, to kupcie gotowe powidła lub kupcie śliwki i zróbcie według przepisu Agnieszki: https://youtu.be/rVTGd76Sf3Q
 
    Zapraszamy na przepis na piernik bez jajek.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki 
  • 420g kwaśnej śmietany 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 3 duże łyżki powideł lub dżemu 
  • 1/2 szkl. erytrytolu, ksylitolu lub cukru
  • 6 łyżek oleju 
Przygotowanie:

Przepis na piernik bez jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piernika bez jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie suchych składników: Wymieszaj mąkę (orkiszową lub pszenną), sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Najlepiej przesiać je przez sitko, aby uniknąć grudek, szczególnie w przypadku kakao [01:12]. Po przesianiu dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki [02:05].

  • Przygotowanie mokrych składników: Do większej miski dodaj gęstą, kwaśną śmietanę, olej, powidła śliwkowe (lub kwaśny dżem) oraz erytrytol (lub ksylitol/cukier) [02:35]. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj [03:18].

  • Łączenie składników: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą [03:27]. Ważne jest, aby nie mieszać zbyt długo.

  • Pieczenie: Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej blaszki [03:56]. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy [04:12].

  • Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim piernik na około 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij piernik z piekarnika, a następnie z blaszki [04:32].

  • Dekoracja: Po całkowitym wystudzeniu piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem [05:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 16 listopada 2024

Przepis na zapiekany filet z kurczaka z warzywami


Filet z kurczaka z warzywami

   Jak będzie kurczak na 1001 sposobów na naszym kanale to każdy coś dla siebie znajdzie. Do tego wyniku jeszcze daleko, ale dziś Agnieszka pędzi z kolejnym przepisem.

    👉Jak zrobić filet z kurczaka z warzywami❓

    Tym razem kurczak który można pomylić z zapiekanką. Jakby nie było można go nazwać zapiekanką z kurczaka.
 
 
    Zapraszamy na przepis na filet z kurczaka zapiekany z warzywami.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1/3 papryki czerwonej 
  • 1/3 papryki żółtej 
  • ok. 7-8 cm kawałek pora (biała część)
  • 120g sera żółtego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • czosnek granulowany 
  • papryka słodka 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany filet z kurczaka z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego fileta z kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa

    • Umyj i osusz filet z kurczaka [00:54].

    • Pokrój filet w kratkę, uważając, aby nie przekroić go do końca [01:06].

    • Dopraw mięso pieprzem [02:03], solą [02:13], słodką papryką [02:27] i granulowanym czosnkiem [02:39] z obu stron.

    • Odstaw zamarynowane mięso na minimum pół godziny [03:04].

  • Przygotowanie warzyw

    • Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki [03:35].

    • Dodaj pokrojone warzywa do majonezu [03:58].

    • Dodaj starty żółty ser (np. Gouda) [04:16].

    • Posól i dokładnie wymieszaj całość [04:34].

  • Zapiekane

    • Na zamarynowane filety wyłóż przygotowane warzywa [05:41].

    • Włóż filety do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut [06:22]. Jeśli filety są grube, wydłuż czas pieczenia [06:34].

Gotowe danie można podawać z ulubioną surówką, na przykład z buraczkami na ciepło [07:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 14 listopada 2024

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy


Zupa z czerwonej soczewicy

    Zupa jak zupa, czyli mokra jak woda, ale smak już nie jest wodnisty tylko WYŚMIENITY.

    👉Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy❓

    Dziś pyszna zupa z soczewicy, a dokładniej z czerwonej soczewicy. Na prawdę warto spróbować i urozmaicić swoje menu.
 
 
    Zapraszamy na przepis na zupę z czerwonej soczewicy.
 
    Mariusz i Agnieszka

 




Składniki:

  1. 200g czerwonej soczewicy 
  2. 1 duża cebula 
  3. 1 duża marchewka 
  4. 3 ząbki czosnku 
  5. 1 litr bulionu mięsnego, warzywnego lub rosołu (można więcej)
  6. 3 kulki ziela angielskiego 
  7. 2 liście laurowe 
  8. 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 
  9. 1/2 łyżeczki kuminu
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy 
  11. sól
  12. pieprz 
  13. 2 łyżki oliwy lub oleju 
  14. ewentualnie papryka chili lub pieprz cayenne 
Przygotowanie:

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy z czerwonej soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy [01:01:00]: Do garnka należy wlać dwie łyżki oliwy lub oleju, a następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę wędzoną, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość należy wymieszać i podgrzewać, aż przyprawy zaczną uwalniać swój zapach.

  • Dodanie cebuli i czosnku [01:52:00]: Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić po minucie podsmażania cebuli.

  • Przygotowanie marchewki i soczewicy [02:36:00]: Marchewkę pokroić w kostkę lub paski. Czerwoną soczewicę należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

  • Dodanie warzyw i soczewicy [03:39:00]: Do garnka dodać marchewkę, wymieszać, a następnie dodać przepłukaną soczewicę.

  • Gotowanie zupy [04:26:00]: Całość zalać bulionem (może być mięsny rosół). Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut od zagotowania.

  • Dodanie pomidorów i doprawianie [05:00:00]: Po 10 minutach dodać krojone pomidory z puszki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Można dodać więcej soli i pieprzu, a także pieprz cayenne lub papryczkę chili, aby zupa była bardziej pikantna.

  • Podanie [06:32:00]: Zupę można wyłączyć i podawać. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej bulionu [07:26:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 11 listopada 2024

Przepis na pieczone pomidory z burratą


Pieczone pomidory z burattą

    Z reguły śniadanie kojarzy mi się z kanapkami. Niestety większość kanapek jest na zimno, można jednak zrobić takie kanapki, które będą na ciepło.

    👉Jak zrobić pieczone pomidory z burratą❓


  Takie kanapki mogą być z burratą z pomidorami pieczonymi w piekarniku.
 
 
    Zapraszamy na przepis na burratę z pomidorami.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 250-300g pomidorów koktajlowych 
  • 1 burrata (125g)
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • kilka łyżek oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • bazylia 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone pomidory z burratą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z burratą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów:

    • Przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego [01:02].

    • Polej pomidory oliwą i wymieszaj [01:20].

    • Drobno posiekaj czosnek [01:29] i dodaj go do pomidorów [02:02].

    • Wymieszaj [02:12].

    • Delikatnie posyp solą [02:17], pieprzem [02:20] i bazylią [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Włóż przygotowane pomidory do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) [02:34].

    • Piecz przez około 20-25 minut [02:45].

  3. Dodanie burraty:

    • Po upieczeniu pomidorów [02:56], połóż na nich burratę [03:03].

    • Delikatnie rozerwij burratę [03:10].

    • Skrop całość oliwą [03:28].

  4. Podanie:

    • Danie można podawać z niskowęglowodanowym chlebem [03:39].

    • Chlebek można podpiec w tosterze [03:50] lub w piekarniku [03:58], a nawet na grillu [04:28].

    • Na podpieczone kromki chleba nałóż ser, rozsmaruj go, a na wierzchu ułóż upieczone pomidorki [04:40].

    • Tak przygotowaną kanapkę można zajadać [04:54].

    • Burratę z pieczonymi pomidorami można również podać jako przystawkę [05:53].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 listopada 2024

Przepis na śledzie gajowego


Śledzie gajowego

    Dobrych śledzi nigdy nie za wiele i oczywiście ja nie lubię ostrych śledzi, czyli takich w occie. Tak mi pozostało z dzieciństwa i jeśli macie tak samo to dobrze trafiliście.

    👉Jak zrobić śledzie z grzybami❓


    Jak Agnieszka robiła te śledzie to myślałem ze będą ostrzejsze, ale jak spróbowałem, to było to miłym zaskoczeniem i słoik znikną w mgnieniu oka.
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie z grzybami suszonymi.
 
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 500g płatów śledziowych
  • 35g suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1-2 łyżki octu
  • 80ml wody z gotowania grzybów (można więcej)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na śledzie gajowego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.

  • Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.

  • Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.

  • Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].

  • Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną z dodatkami


Kiszona kapusta z dodatkami

    Jeśli chodzi o kapustę kiszoną, to może być wersja minimalistyczna, wersja standardowa i to jest kwestia dyskusyjna, co to znaczy standard...

    👉Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach❓


    A można też zrobić taką wersję ful wypas. Taką kapustę kiszoną, która będzie gotowa do jedzenia, do obiadu bez dodatkowych ceregieli. Czyli wystarczy dolać oliwę, a nawet nie i gotowa surówka ląduje na talerzu.
 
    Zapraszamy na przepis na kiszoną kapustę w słoikach.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
KAPUSTA KISZONA w słoikach na zimę - Z dodatkami jako gotowa SURÓWKA - Ze słoika prosto na talerz





Składniki:

  • ok. 2kg kapusty 
  • 2 średnie marchewki 
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cebule 
  • sól (ok. 20g na kilogram kapusty)
Na każdy słoik:
  • 1 liść laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • czarny pieprz w ziarnkach (szczypta)
Przygotowanie:

Przepis na kiszoną kapustę z dodatkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kiszonej kapusty z dodatkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:05:50].

    • Poszatkuj drobno kapustę, wcześniej wykrawając twardy głąb [01:46:00].

    • Posyp poszatkowaną kapustę solą kamienną niejodowaną, około 20 g na kilogram kapusty, a następnie wymieszaj [02:42:00].

    • Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w drobne paseczki, dodaj do kapusty i wymieszaj [03:29:00].

    • Pozostaw wszystko na około godzinę, aby kapusta puściła sok [03:44:00].

  • Przygotowanie słoików i przypraw

    • Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz wieczka [04:35:00].

    • Do każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym [04:44:00], trzy kulki ziela angielskiego [04:52:00] i kilka kuleczek czarnego pieprzu [05:04:00].

  • Pakowanie i zalewanie

    • Napakuj kapustę do słoików, ubijając ją podczas pakowania, aby nie była napuszona [05:53:00].

    • Dolej do słoików sok, który pozostał z kapusty [06:02:00].

    • Wytrzyj brzegi słoików i zakręć wieczka, zostawiając około 2 cm przestrzeni od góry [06:32:00].

  • Ukiszanie

    • Przenieś przygotowane słoiki w ciemne i chłodne miejsce [07:22:00].

    • Podstaw pod słoiki karton lub miskę, ponieważ podczas fermentacji sok będzie wypływał [07:40:00].

    • Jeśli zauważysz, że kapusta nie jest przykryta sokiem, możesz odkręcić wieczko i dolać przegotowanej, zimnej wody [08:04:00].

Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia – wystarczy dodać oliwę lub olej i wymieszać [08:31:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 5 listopada 2024

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki


Zupa krem z pieczonej papryki

   Zupa krem to fajna odmiana dla klasycznej zupy. A jak nie ma w niej ziemniaków lub innych zbędnych dodatków węglowodanowych to możemy zrobić zupę FIT.

    👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych warzyw❓


    Do zrobienia takiej zupy będziemy potrzebowali nie tylko kuchni i garnka, ale również cały piekarnik.
 
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z czerwonej papryki.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:

  • 1kg czerwonej papryki 
  • 1 spora cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili 
  • ok. 750ml bulionu mięsnego/warzywnego 
  • 50ml słodkiej śmietanki 30% (można więcej)
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki czerwonej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.

  • Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.

  • Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.

  • Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.

  • Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.

  • Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗