Od razu powiem, że poprosiłem o dokładkę!
Niedziela, to dzień lajtowy i można sobie dogodzić, robiąc np. pyszny
deser do kawki. Agnieszka postanowiła upiec bułeczki drożdżowe z
borówkami.
Nie mam pojęcia skąd wytrzasnęła borówki i nie będę wnikał...
Przy okazji robienia deseru nagraliśmy dla Was przepis.
👉Jak zrobić bułeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką❓
👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI z borówkami❓
Bułeczki drożdżowe z kruszonką można zrobić na 2 sposoby tak jak
jagodzianki, czyli schowane w środku i tak jak te bułeczki z borówkami,
które pozostaną na wierzchu posypane jedynie kruszonką.
Zapraszamy na przepis na BUŁECZKI drożdżowe z BORÓWKAMI.
ok. 250ml słodkiej letniej śmietanki (wystarczy 12%)
3 łyżki cukru (można dodać więcej)
ok. 250g borówek
Przygotowanie: Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia.
Gdy placki wyrosną dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek układamy borówki i posypujemy kruszonką. Boki ciasta smarujemy śmietanką.
Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Sałatka śledziowa, to multum kombinacji. Chyba na głowę bije
różnorodnością wersji w stosunku do najsłynniejszej sałatki jarzynowej.
Może być przygotowana jako sałatka na imprezę, albo bardziej precyzując
jako sałatka na grilla lub też jako sałatka na kolację i sałatka na
obiad.
👉Jak zrobić sałatkę śledziową❓
Można zrobić ją jako jednolitą masę lub jako sałatkę warstwową. Można
też wykazać się finezją tak jak zrobiła to Agnieszka i zrobić to w
formie pasków na półmisku. Powiem szczerze byłem mega zaskoczony.
Włączyłem kamerę na TimeLapsa i poszedłem po Amelkę do szkoły, a gdy
wróciłem zrobiłem wielkie oczy...
Kolejną propozycją z cyklu czym zastąpić mleko od krowy, jest przepis na
mleko owsiane.
Świadomość, że mleko krowie to nie produkt spożywczy dla
człowieka, nawet dla dziecka rośnie. Zestaw komponentów w mleku krowim
odpowiada za utwardzanie kopyt i rogów u cielaka.
Jako, że człowiek ich
nie ma, nie jest mu potrzebne. No dobra niektórym panom, kobiety
potrafią przyprawić rogi... Ale nadal mleko jest niepotrzebne!
Na
dodatek białko z mleka jest trudno trawione przez dzieci i w ogóle nie
trawione przez dorosłych...
👉Jak zrobić mleko owsiane❓
W związku z tym proponujemy zrobić mleko owsiane. Dodatkowo, wpłynie to
pozytywnie na gubienie zbędnych kilogramów, szczególnie przez panów, bo
picie mleka krowiego, to właśnie jedna z przyczyn otyłości u mężczyzn.
Zapraszamy na przepis na mleko roślinne...
ewentualnie w wersji na słodko ze 4 sztuki daktyli lub miód, syrop klonowy, czy syrop daktylowy
Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy szklanką wody, przykrywamy i zostawiamy na całą noc lub na kilka godzin. Jeśli wolimy wersję mleka na słodko, to dodajemy do płatków jeszcze daktyle.
Następnego dnia rano namoczone płatki przekładamy do blendera, dodajemy resztę wody, szczyptę soli (jeśli wybieramy wersję mleka nie słodką) i miksujemy przez 2-3 minuty.
Zawartość blendera przelewamy na gęste sitko lub gazę i przecedzamy. Gotowe mleko jeśli nie zużyjemy od razu, to możemy przelać do szklanej butelki lub słoika i do 3 dni przechowywać w lodówce. Przed użyciem mleka należy wstrząsnąć butelką ponieważ się rozwarstwia. Jest, to naturalne gdyż domowe mleko owsiane nie zawiera konserwantów, ani żadnych chemicznych dodatków.
Pulpę, która nam zostanie po zrobieniu mleka możemy dodać do owsianki, upiec ciasteczka, czy dodać do wypieku chleba.
Gdzieś do połowy zimy da się jabłka przechować jednak potem coraz więcej
gnije i zapasy znikają.
Pozostaje udać się do sklepu i kupić. Jednak
można cieszyć się domowymi jabłkami z własnego ogródka gdy zrobimy
kompot z jabłek na zimę.
👉Jak zrobić kompot z jabłek na zimę❓
Niedawno był przepis na gruszki w syropie: https://youtu.be/6lSjNPU8t1g i
zasadniczo przygotowanie takiego kompotu jest bardzo podobne. A
jabłuszka można wykorzystać do innych deserów, czy wypieków, a kompocik
wypić...
400g cukru (można dodać więcej jeśli jabłka są kwaśne)
po 4 goździki na każdy słoik
cynamon w laskach (ok. 2cm na każdy słoik)
Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na 8 lub 4 części (w zależności jak duże są jabłka).
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
Pokrojone jabłka pakujemy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy goździki i cynamon, a następnie zalewamy gorącym syropem cukrowym (jabłka mają być przykryte) zostawiając od góry 2cm wolnej przestrzeni. Brzeg i rant słoika wycieramy do sucha i zakręcamy szczelnie suchą pokrywką.
Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka (jeśli się rozszczelniły, to dokręcamy) i stawiamy do góry dnem. Gdy całkowicie wystygną wynosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce.
Przygotowanie: Plastry salami smarujemy serkiem i składamy na pół i jeszcze raz na pół (czyli ćwiartka). Na wykałaczkę nabijamy oliwkę i wciskamy wykałaczkę w złożony na ćwiartkę plaster salami.
800g jogurtu greckiego (może być jogurt typu greckiego)
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie: Jogurt przekładamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Będziemy potrzebować sitko, gazę lub pieluchę tetrową, miskę i gumkę recepturkę.
Sitko umieszczamy nad miską, które wykładamy gazą (składamy ją podwójnie). Na gazę wykładamy jogurt, zbieramy brzegi gazy i związujemy gumką.
Cały zestaw umieszczamy w lodówce. Po 4-6 godzinach nasze "zawiniątko" możemy docisnąć i przewiązać niżej gumkę (tą czynność powtarzamy jeszcze przez kilka razy). Zwracamy uwagę, czy zbierająca się serwatka nie dotyka sitka, jeśli tak to należy odlać serwatkę, aby ser mógł nadal odsączać się z serwatki.
W zależności jaki ser chcemy uzyskać tyle trzymamy go na sitku. Po 2 dniach otrzymamy serek o konsystencji do smarowania. Po 4-6 dniach serek, który możemy kroić.
Z takiej ilości jogurtu uzyskamy ok. 300-350g serka typu almette.
Racuchy to jeden z najszybszych posiłków jaki Można zrobić. Racuchy mogą
być na śniadanie, obiad, na kolacje, jako deser i do szkoły dla dzieci
lub do pracy dla męża, czy żony.
No dobra dla siebie też...
👉Jak zrobić racuchy bez drożdży ❓
Przyszła ochota na racuchy a nie ma drożdży! Racuchy można także zrobić w
wersji bez drożdży. O taki przepis, specjalnie dla Was, poprosiłem
Agnieszkę... Gdybym powiedział, że zadziałała zasada 3M - Myślisz,
Mówisz, Masz, to bym skłamał. Trzeba było poczekać! Dlaczego? Bo kobiety
lubią jak się na nie czeka... 😃
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i erytrytolem.
Do mleka dodajemy sok z cytryny. Wlewając porcjami mleko do mąki szybko mieszamy ciasto. Nie mieszamy zbyt długo, bo racuchy nie będą pulchne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka, to jeden racuszek). Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem, u mnie był to puder z erytrytolu.
Dzika róża, to nasza rodzima roślina o fenomenalnych możliwościach pro
zdrowotnych, a nawet leczniczych.
👉Jak zrobić nalewkę z owoców dzikiej róży❓
Zrobienie nalewki jest proste i wymaga tylko rozłożenia tej pracy jak
każdej nalewki na 2 lub 3 etapy. Jeśli nawet nie ma trzeciego etapu, to
można uznać że 3 etap to degustacja...
Zapraszamy na przepis na nalewkę z dzikiej róży.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie: Owoce dzikiej róży zbieramy od września do pierwszych przymrozków. Jeśli zbieramy owoce przed przymrozkami, to należy je wcześniej przemrozić w zamrażarce przez 2-3 dni (pozwoli nam to na wydobycie cukru i pozbycie się goryczki). Przed zamrożeniem owoców nie myjemy, usuwamy tylko szypułkę gdzie był kwiat (delikatnie odcinamy za pomocą nożyka).
Przemrożone owoce wysypujemy na sitko i kilkakrotnie przepłukujemy wodą aby pozbyć się nieczystości. Zostawiamy na sitku na jakiś czas aby się osuszyły, a następnie wkładamy do szklanego słoja (pojemność ok. 3 litry), który wcześniej myjemy i wyparzamy. Owoce w słoju dociskamy za pomocą tłuczka (ale nie robimy z nich miazgi), w ten sposób alkohol łatwiej będzie mógł się dostać i wydobyć smak i aromat, ułatwimy macerację.
Wlewamy wódkę, zakręcamy szczelnie nakrętką i kołyszemy słojem.
Słój odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie kołyszemy słojem.
Po dwóch tygodniach do słoja wsypujemy cukier, zakręcamy i odstawiamy (w ciepłe i ciemne miejsce) na kolejne 2 tygodnie. Pamiętając aby codziennie zakołysać słojem.
Zawartość słoja przekładamy na drobne sitko umieszczone nad dużą miską. Przecedzamy, wyciskając jak najwięcej soku z owoców dzikiej róży. Wlewamy do słoja, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3-4 miesiące (można dłużej), aby nalewka się macerowała.
Po tym czasie nalewkę przelewamy przez gazę lub bardzo drobne sitko, aby pozbyć się włosków i nalewka nie była mętna. Rozlewamy do butelek i możemy przystąpić do degustacji.
Gruszki w syropie w słoikach, to idealna forma do przechowania na czas
zimy. W odpowiednim momencie można wyciągnąć i zastosować jako dodatek
do dania, zrobić deser lub co tam nam przyjdzie do głowy.
👉Jak zrobić gruszki w syropie w słoikach na zimę❓
Przygotowanie takich przetworów jest po pierwsze bardzo proste i
szybkie. Wystarczy zrobić zalewę cukrową, obrać gruszki i zamknąć smak
lata w słoikach...
Zapraszamy na przepis na gruszki w słoikach.
Przygotowanie:
Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki lub będziemy musieli dodać jeszcze kilka łyżek, bo wszystko zależy od wilgotności mąki). Na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek.
Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cynamonem. Gdyby śliwki były kwaskowe, to można je dodatkowo posypać odrobiną cukru.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, robimy kulę i dzielimy na 10 lub 12 kawałków (w zależności czy chcemy bułeczki duże czy małe). Każdy kawałek ciasta rozklepujemy palcami, na środek kładziemy porcję śliwek i zlepiamy tworząc okrągłą bułeczkę. Tak przygotowaną bułeczkę kładziemy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu) pamiętając o odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Kruszonka:
Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Od dzieciństwa jadłem i lubiłem grzyby. Zasadniczo w każdej wersji.
Mogły być w sosie jako dodatek do ziemniaczków, jak również takie ze
słoiczka - grzybki w occie.
👉Jak zrobić podgrzybki marynowane❓
Aby zrobić grzyby na zimę w słoikach trzeba je najpierw zebrać.
Krok pierwszy idziemy do lasu i zbieramy podgrzybki. Podgrzybki to
jedne z najbardziej popularnych grzybów i oczywiście są jadalne.
Krok 2, to czyścimy podgrzybki, a potem je myjemy
Krok 3, to oglądamy przepis Agnieszki na kanale Dieta Rozdzielna i
Zdrowie i robimy zdrowe marynowane podgrzybki na zimę.
Zapraszamy na przepis na podgrzybki marynowane w zalewie octowe.
Jako Polacy uwielbiamy chleb. Nie jesteśmy jednak jedynymi w Europie i
na świecie, którzy lubią pieczywo. Każda kultura, każdy kraj może mieć
swój rodzaj pieczywa, Francuzi mają bagietki i croissanty, Hindusi
chlebki naan, Turcy chlebki pita, Indianie czy meksykanie też mają swoje
ulubione wypieki, z których np. zrobią burrito.
👉Jak zrobić chleb orkiszowy z płatkami owsianymi❓
Pieczywo można wypiekać z rożnego rodzaju mąk, najbardziej popularne, to
pieczywo pszenne. Zaraz po tym pieczywo żytnie, a tym razem Aga
proponuje zrobić chleb orkiszowy. To dla tych co nie mogą jeść np,.
pieczywa pszennego, bo im nie służy... lub nie smakuje.
Zapraszamy na przepis na chleb orkiszowy
Link do filmu z przepisem
400g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową)
460ml letniej wody
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
1 szkl. płatków owsianych
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto ma być jednolite, dobrze wymieszane.
Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki (15/27cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Górę ciasta wygładzamy za pomocą łyżki maczanej w wodzie. Wierzch chleba posypujemy płatkami owsianymi.
Po przygotowaniu chleba włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200 stopni góra-dół. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Nadchodzi zima i czas robienie przetworów na zimę. W tym filmie zajmiemy
się pomidorami, a dokładniej jak zrobić przecier z pomidorów do słoików
na zimę...
👉Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików❓
Jednym ze sposobów robienia przecieru to sposób tradycyjny. Czyli
gotujemy pomidory, pakujemy w słoiki, pasteryzujemy i... i co? i
oczywiście przecieramy. A co do przecierania pomidorów są dwie szkoły
przed i po... A o tym, to już dowiecie się z filmu.
Zapraszamy na przepis na domowy przecier z pomidorów.
Tym razem Agnieszka podkręca budyń czekoladowy na maksa. Dodatkowo by
był to wykwintny deser zaproponuje dodanie wiśni z nalewki wiśniowej.
Oczywiści tylko dla dorosłych. Będzie też wersja do lat 18, czyli z
porzeczkami...
👉Jak zrobić deser budyniowy z herbatnikami❓
Jak zrobić wykwintny deser o charakterze czekoladowym? Właściwie tak powinno brzmieć pytanie. A odpowiedź oczywiście w filmie.
Zapraszamy na przepis na deser z budyniem i wiśniami z nalewki wiśniowej.
dowolne owoce do ozdoby (u mnie porzeczki dla dzieci, a wiśnie z nalewki dla dorosłych)
Przygotowanie:
2/3 mleka wlewamy do garnka, dodajemy ksylitol i doprowadzamy do zagotowania. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać proszek budyniowy i doprowadzić do zagotowania.
Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie zostawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Połowę przestudzonego budyniu wkładamy do czterech pucharków.
Kruszymy herbatniki i posypujemy po budyniu.
Obieramy banana, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikach, a na nich wykładamy drugą połowę budyniu.
Nasz deser po wierzchu przybieramy owocami i gotowe. U mnie są to wiśnie z nalewki (dla dorosłych) i porzeczki dla dzieci.
Nowy sposób zastosowania tuńczyka. Była już sałatka z tuńczyka, a teraz
kolejny przepis na sałatkę z tuńczyka, nowa propozycja, nowy pomysł np.
na imprezę, grilla...
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka ❓
Generalnie jest to jedna z łatwiejszych sałatek do zrobienia, więc każdy
poradzi sobie ze zrobieniem tej sałatki, a wyśmienicie prezentuje się
na stole. Tak zrobiona sałatka jest w wersji keto, więc ucieszy
zwolenników diety ketogenicznej.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczyka i awokado.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie:
Sałatę wkładamy do salaterki i posypujemy solą.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy. Kroimy w większą kostkę, układamy na sałacie i skrapiamy sokiem z cytryny.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce.
Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy i wkładamy do salaterki.
Cebulę kroimy w piórka i układamy na sałatce.
Oliwki przekroić na pół i posypać po sałatce.
Sałatkę skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Sałatka po zrobieniu nadaje się od razu do jedzenia.
Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę
można zrobić różnie...
Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną,
która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się
najczęściej
👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓
Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki z
bajeranckim pofałdowanym brzegiem. Tym razem zobaczycie jak zrobić tartę
z jabłkami, którą robiły kobiety na wsi. Zobaczycie jak sobie radziły
gospodynie na wsi bez bajeranckich paryskich form i później lądowała
taka tarta w piecu i smakiem nie ustępowała tym... No wiecie z tymi z
bajeranckimi brzegami...
Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną, czyli wiejską.
Składniki na kruche ciasto: 📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia 📌 160g masła 📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5-1cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (plastry jabłka mają zachodzić jeden na drugi). Jabłka sypiemy erytrytolem (jedną łyżeczkę zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy jabłka.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku.
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Składniki umieszczamy w blenderze: ciecierzycę, buraka (kroimy na mniejsze kawałki), czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny,wodę (na początku tylko 2 łyżki, a jeśli się okaże, że hummus jest za gęsty to więcej) . Dodajemy przyprawy: kumin, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Gotowy hummus możemy użyć do posmarowania pieczywa, czy też jako dip do warzyw.
Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze
były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami.
Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka.
Tupta się pod jabłonkę i wraca z
jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi,
ekologicznymi i nie pryskanymi.
👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓
Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka
można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce.
Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.
Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).
Ocet jabłkowy to nie nowość. Warto się zastanowić nad inną wersją octu
jabłkowego. Spłaszczając temat mamy do wyboru ocet jabłkowy sklepowy i
ocet jabłkowy domowy...
👉Jak zrobić ocet jabłkowy❓
W tym filmie będzie właśnie o domowym occie jabłkowym. Czyli uruchamiamy
domową produkcję octu jabłkowego!
Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, to dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru.
Jabłka porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - usuwamy tylko twardy ogonek. Po pokrojeniu jabłka przepłukujemy na sitku wodą i nie dotykamy ich już rękami.
Duży słoik myjemy i porządnie wyparzamy. Przekładamy do słoja jabłka (możemy się wspomóc drewnianą łyżką, którą również wyparzamy) i wlewamy przegotowaną, wystudzoną wodę. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gęstą gazą i obwiązujemy gumką (w ten sposób zabezpieczymy przed muszkami). Słój stawiamy w ciepłym miejscu.
Zawartość słoja codziennie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką (dopychamy jabłka łyżką do dna). W zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie trzymamy słój po kilku dniach zacznie się proces fermentacji (im cieplej tym szybciej). Proces fermentacji może trwać około 3-5 tygodni.
Gdy ustanie fermentacja burzliwa (jabłka opadną na dno słoika), zostawiamy jeszcze ocet na tydzień i po tygodniu zlewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Po zlaniu ocet wynosimy do ciemnego miejsca na 4-5 tygodni aby sobie dojrzewał. Na powierzchni butelki/słoika może się pojawić taka galaretka, jest to nic innego jak matka octowa (należy ją zebrać, przełożyć do słoika, zalać wodą lub octem i wykorzystać do kolejnego nastawu na ocet, w ten sposób przyspieszymy cały proces fermentacji).
Przed każdym użyciem octu należy wstrząsnąć, ponieważ na dnie robi się osad (spowodowany naturalnymi składnikami jabłek).
Kolor octu może się nieznacznie różnić barwą, a ma na to wpływ gatunek użytych jabłek.