Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to nie nowość. Warto się zastanowić nad inną wersją octu
jabłkowego. Spłaszczając temat mamy do wyboru ocet jabłkowy sklepowy i
ocet jabłkowy domowy... 👉Jak zrobić ocet jabłkowy❓
W tym filmie będzie właśnie o domowym occie jabłkowym. Czyli uruchamiamy
domową produkcję octu jabłkowego!
Zapraszamy na przepis na ocet jabłkowy.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg jabłek ekologicznych (bez oprysków)
- 1,5 litra wody
- 6 łyżek cukru
- duży słoik
- gumka recepturka
- bawełniana ściereczka lub gęsta gaza
Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, to dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru.
Jabłka porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - usuwamy tylko twardy ogonek. Po pokrojeniu jabłka przepłukujemy na sitku wodą i nie dotykamy ich już rękami.
Duży słoik myjemy i porządnie wyparzamy. Przekładamy do słoja jabłka (możemy się wspomóc drewnianą łyżką, którą również wyparzamy) i wlewamy przegotowaną, wystudzoną wodę. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gęstą gazą i obwiązujemy gumką (w ten sposób zabezpieczymy przed muszkami). Słój stawiamy w ciepłym miejscu.
Zawartość słoja codziennie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką (dopychamy jabłka łyżką do dna). W zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie trzymamy słój po kilku dniach zacznie się proces fermentacji (im cieplej tym szybciej). Proces fermentacji może trwać około 3-5 tygodni.
Gdy ustanie fermentacja burzliwa (jabłka opadną na dno słoika), zostawiamy jeszcze ocet na tydzień i po tygodniu zlewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Po zlaniu ocet wynosimy do ciemnego miejsca na 4-5 tygodni aby sobie dojrzewał. Na powierzchni butelki/słoika może się pojawić taka galaretka, jest to nic innego jak matka octowa (należy ją zebrać, przełożyć do słoika, zalać wodą lub octem i wykorzystać do kolejnego nastawu na ocet, w ten sposób przyspieszymy cały proces fermentacji).
Przed każdym użyciem octu należy wstrząsnąć, ponieważ na dnie robi się osad (spowodowany naturalnymi składnikami jabłek).
Kolor octu może się nieznacznie różnić barwą, a ma na to wpływ gatunek użytych jabłek.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz