Kolejna propozycja Agnieszki, która może zastąpić masło. Dodatkowo nie
potrzebuje żadnych dodatków, bo po posmarowaniu mamy gotową kanapkę.
👉Jak zrobić hummus z ciecierzycy i buraka❓
Aby zrobić taki hummus konieczny jest blender lub mikser z odpowiednią
końcówką. Jak już to mamy, to możemy zaszaleć i zrobić hummus buraczany.
Zapraszamy na przepis na hummus z buraka.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 mały burak pieczony lub gotowany
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek przegotowanej wody
- płaska łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku.
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Składniki umieszczamy w blenderze: ciecierzycę, buraka (kroimy na mniejsze kawałki), czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny,wodę (na początku tylko 2 łyżki, a jeśli się okaże, że hummus jest za gęsty to więcej) . Dodajemy przyprawy: kumin, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Gotowy hummus możemy użyć do posmarowania pieczywa, czy też jako dip do warzyw.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz