poniedziałek, 26 września 2022

Przepis na racuszki z jabłkami


Drożdżowe racuchy z jabłkami

 
    Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami. Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka. 
    Tupta się pod jabłonkę i wraca z jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi, ekologicznymi i nie pryskanymi.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓

    Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce. Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
    Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
 


Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • czubata łyżka cukru
  • 15g drożdży
  • 270ml mleka owsianego (może być inne)
  • 2 małe jabłka 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.

Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz