Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze
były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami.
Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka.
Tupta się pod jabłonkę i wraca z
jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi,
ekologicznymi i nie pryskanymi.
👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓
Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka
można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce.
Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- czubata łyżka cukru
- 15g drożdży
- 270ml mleka owsianego (może być inne)
- 2 małe jabłka
- tłuszcz do smażenia
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.
Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz