czwartek, 27 października 2022

Przepis na zimowy kompot z jabłek


Kompot z jabłek na zimę do słoików

   Gdzieś do połowy zimy da się jabłka przechować jednak potem coraz więcej gnije i zapasy znikają.
   Pozostaje udać się do sklepu i kupić. Jednak można cieszyć się domowymi jabłkami z własnego ogródka gdy zrobimy kompot z jabłek na zimę. 

👉Jak zrobić kompot z jabłek na zimę❓ 

   Niedawno był przepis na gruszki w syropie: https://youtu.be/6lSjNPU8t1g i zasadniczo przygotowanie takiego kompotu jest bardzo podobne. A jabłuszka można wykorzystać do innych deserów, czy wypieków, a kompocik wypić... 
   Zapraszamy na przepis na kompot z jabłek na zimę.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • trochę ponad 2kg twardych jabłek
  • 1,5 litra wody
  • 400g cukru (można dodać więcej jeśli jabłka są kwaśne)
  • po 4 goździki na każdy słoik
  • cynamon w laskach (ok.  2cm na każdy słoik)
Przygotowanie:
    Wodę gotujemy z cukrem.
   Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na 8 lub 4 części (w zależności jak duże są jabłka). 
   Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
   Pokrojone jabłka pakujemy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy goździki i cynamon, a następnie zalewamy gorącym syropem cukrowym (jabłka mają być przykryte) zostawiając od góry 2cm wolnej przestrzeni. Brzeg i rant słoika wycieramy do sucha i zakręcamy szczelnie suchą pokrywką.
   Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka (jeśli się rozszczelniły, to dokręcamy) i stawiamy do góry dnem. Gdy całkowicie wystygną wynosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz