czwartek, 27 października 2022

Przepis na zimowy kompot z jabłek


Kompot z jabłek na zimę do słoików


Link do filmu z przepisem



Składniki:
  • trochę ponad 2kg twardych jabłek
  • 1,5 litra wody
  • 400g cukru (można dodać więcej jeśli jabłka są kwaśne)
  • po 4 goździki na każdy słoik
  • cynamon w laskach (ok.  2cm na każdy słoik)
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na 8 lub 4 części (w zależności jak duże są jabłka). 
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
Pokrojone jabłka pakujemy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy goździki i cynamon, a następnie zalewamy gorącym syropem cukrowym (jabłka mają być przykryte) zostawiając od góry 2cm wolnej przestrzeni. Brzeg i rant słoika wycieramy do sucha i zakręcamy szczelnie suchą pokrywką.
Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka (jeśli się rozszczelniły, to dokręcamy) i stawiamy do góry dnem. Gdy całkowicie wystygną wynosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz