poniedziałek, 24 października 2022

Przepis na serek labneh - domowe almette

Przepis ser LABNEH z jogurtu greckiego


    Domowy serek z labneh. Tym razem Agnieszka prezentuje jak zrobić ser labneh, czyli ser z jogurtów greckich. 

👉Jak zrobić ser labneh❓ 

    Do zrobienia serka labneh potrzebujemy jogurt, sól i cierpliwość bo robi się 2 dni... Nie da rady szybciej, więc robotę trzeba zaplanować wcześniej... 
    Zapraszamy na przepis na serek labneh.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 800g jogurtu greckiego (może być jogurt typu greckiego)
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
    Jogurt przekładamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Będziemy potrzebować sitko, gazę lub pieluchę tetrową, miskę i gumkę recepturkę.
Sitko umieszczamy nad miską, które wykładamy gazą (składamy ją podwójnie). Na gazę wykładamy jogurt, zbieramy brzegi gazy i związujemy gumką.
   Cały zestaw umieszczamy w lodówce. Po 4-6 godzinach nasze "zawiniątko" możemy docisnąć i przewiązać niżej gumkę (tą czynność powtarzamy jeszcze przez kilka razy). Zwracamy uwagę, czy zbierająca się serwatka nie dotyka sitka, jeśli tak to należy odlać serwatkę, aby ser mógł nadal odsączać się z serwatki.
   W zależności jaki ser chcemy uzyskać tyle trzymamy go na sitku. Po 2 dniach otrzymamy serek o konsystencji do smarowania. Po 4-6 dniach serek, który możemy kroić.
   Z takiej ilości jogurtu uzyskamy ok. 300-350g serka typu almette.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz