czwartek, 20 października 2022

Przepis na puszyste racuchy bez drożdży

Racuszki bez drożdży

Racuchy bez jajek

   Racuchy to jeden z najszybszych posiłków jaki  Można zrobić. Racuchy mogą być na śniadanie, obiad, na kolacje, jako deser i do szkoły dla dzieci lub do pracy dla męża, czy żony. 
   No dobra dla siebie też... 

👉Jak zrobić racuchy bez drożdży ❓ 

   Przyszła ochota na racuchy a nie ma drożdży! Racuchy można także zrobić w wersji bez drożdży. O taki przepis, specjalnie dla Was, poprosiłem Agnieszkę... Gdybym powiedział, że zadziałała zasada 3M - Myślisz, Mówisz, Masz, to bym skłamał. Trzeba było poczekać! Dlaczego? Bo kobiety lubią jak się na nie czeka... 😃 
    Zapraszamy na przepis na racuchy bez drożdży.
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 2 łyżki erytrytolu (można dać więcej)
  • 230ml mleka ryżowego (można zastąpić innym)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
  • tłuszcz do smażenia
  • ewentualnie wanilię lub cukier waniliowy 
Przygotowanie:
    Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i erytrytolem. 
   Do mleka dodajemy sok z cytryny. Wlewając porcjami mleko do mąki szybko mieszamy ciasto. Nie mieszamy zbyt długo, bo racuchy nie będą pulchne.
   Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka, to jeden racuszek). Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. 
   Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem, u mnie był to puder z erytrytolu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz