środa, 12 października 2022

Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI


   Wiadomo, że najsłynniejsze bułeczki drożdżowe to JAGODZIANKI. 
   Jednak nie musimy się ograniczać i można urozmaicić menu. Taką małą odmianą i odskocznią od jagodzianek mogą być bułeczki drożdżowe ze śliwkami. 

👉Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami❓

   Czyżby zrobienie takich bułeczek było podobne do zrobienia jagodzianek? Jeśli potraficie zrobić jagodzianki to zapraszam na film i sami zobaczycie. 
   Jeśli nie potraficie robić jagodzianek lub nie lubicie, to zapraszany do obejrzenia przepisu aby zrobić inny pyszny deser... :) 
   Zapraszamy na przepis na bułeczki ze śliwkami.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 3 szkl. mąki (szklanka pojemność 250ml)
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 50g masła
  • 300ml słodkiej śmietanki (wystarczy 12%)
  • łyżeczka cynamonu 
  • śliwki 
Przygotowanie:
   Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki lub będziemy musieli dodać jeszcze kilka łyżek, bo wszystko zależy od wilgotności mąki).   Na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek.  
   Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cynamonem. Gdyby śliwki były kwaskowe, to można je dodatkowo posypać odrobiną cukru.
   Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, robimy kulę i dzielimy na 10 lub 12 kawałków (w zależności czy chcemy bułeczki duże czy małe). Każdy kawałek ciasta rozklepujemy palcami, na środek kładziemy porcję śliwek i zlepiamy tworząc okrągłą bułeczkę. Tak przygotowaną bułeczkę kładziemy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu) pamiętając o odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
 

 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 października 2022

Przepis na podgrzybki marynowane

 

Marynowane podgrzybki


    Od dzieciństwa jadłem i lubiłem grzyby. Zasadniczo w każdej wersji. Mogły być w sosie jako dodatek do ziemniaczków, jak również takie ze słoiczka - grzybki w occie. 
👉Jak zrobić podgrzybki marynowane❓ 
    Aby zrobić grzyby na zimę w słoikach trzeba je najpierw zebrać. 
  • Krok pierwszy idziemy do lasu i zbieramy podgrzybki. Podgrzybki to jedne z najbardziej popularnych grzybów i oczywiście są jadalne. 
  • Krok 2, to czyścimy podgrzybki, a potem je myjemy 
  • Krok 3, to oglądamy przepis Agnieszki na kanale Dieta Rozdzielna i Zdrowie i robimy zdrowe marynowane podgrzybki na zimę. 
Zapraszamy na przepis na podgrzybki marynowane w zalewie octowe.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • ok. 2 kg świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 szkl. wody (szklanka 250ml)
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • 1 łyżka gorczycy 
Przygotowanie:
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 9 października 2022

Przepis na chleb orkiszowy z płatkami owsianymi

     Jako Polacy uwielbiamy chleb. Nie jesteśmy jednak jedynymi w Europie i na świecie, którzy lubią pieczywo. Każda kultura, każdy kraj może mieć swój rodzaj pieczywa, Francuzi mają bagietki i croissanty, Hindusi chlebki naan, Turcy chlebki pita, Indianie czy meksykanie też mają swoje ulubione wypieki, z których np. zrobią burrito. 
👉Jak zrobić chleb orkiszowy z płatkami owsianymi❓
     Pieczywo można wypiekać z rożnego rodzaju mąk, najbardziej popularne, to pieczywo pszenne. Zaraz po tym pieczywo żytnie, a tym razem Aga proponuje zrobić chleb orkiszowy. To dla tych co nie mogą jeść np,. pieczywa pszennego, bo im nie służy... lub nie smakuje. 
 
Zapraszamy na przepis na chleb orkiszowy

Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową)
  • 460ml letniej wody 
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 szkl. płatków owsianych 
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto ma być jednolite, dobrze wymieszane. 
Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki (15/27cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Górę ciasta wygładzamy za pomocą łyżki maczanej w wodzie. Wierzch chleba posypujemy płatkami owsianymi. 
Po przygotowaniu chleba włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200 stopni góra-dół. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na prosty przecier pomidorowy

Przecier z pomidorów.


   Nadchodzi zima i czas robienie przetworów na zimę. W tym filmie zajmiemy się pomidorami, a dokładniej jak zrobić przecier z pomidorów do słoików na zimę...

👉Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików❓

   Jednym ze sposobów robienia przecieru to sposób tradycyjny. Czyli gotujemy pomidory, pakujemy w słoiki, pasteryzujemy i... i co? i oczywiście przecieramy. A co do przecierania pomidorów są dwie szkoły przed i po... A o tym, to już dowiecie się z filmu.
   Zapraszamy na przepis na domowy przecier z pomidorów.
 

Link do filmu z przepisem:

 



Składniki:
  • 4 kg pomidorów
  • 2 płaskie łyżki soli (20g)
  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 5 października 2022

Przepis na deser budyniowy


Deser z budyniem czekoladowym i wiśniami

    Tym razem Agnieszka podkręca budyń czekoladowy na maksa. Dodatkowo by był to wykwintny deser zaproponuje dodanie wiśni z nalewki wiśniowej. Oczywiści tylko dla dorosłych. Będzie też wersja do lat 18, czyli z porzeczkami...

👉Jak zrobić deser budyniowy z herbatnikami❓

   Jak zrobić wykwintny deser o charakterze czekoladowym? Właściwie tak powinno brzmieć pytanie. A odpowiedź oczywiście w filmie. Zapraszamy na przepis na deser z budyniem i wiśniami z nalewki wiśniowej.



Link do filmu z przepisem


 


Składniki:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 0,5 litra mleka owsianego (może być inne)
  • płaska łyżka ksylitolu lub innego słodzika
  • pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
  • 1 banan
  • 8 sztuk zwykłych herbatników (można więcej)
  • dowolne owoce do ozdoby (u mnie porzeczki dla dzieci, a wiśnie z nalewki dla dorosłych)
Przygotowanie:
2/3 mleka wlewamy do garnka, dodajemy ksylitol i doprowadzamy do zagotowania. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać proszek budyniowy i doprowadzić do zagotowania. 
Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie zostawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Połowę przestudzonego budyniu wkładamy do czterech pucharków. 
Kruszymy herbatniki i posypujemy po budyniu. 
Obieramy banana, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikach, a na nich wykładamy drugą połowę budyniu.
Nasz deser po wierzchu przybieramy owocami i gotowe. U mnie są to wiśnie z nalewki (dla dorosłych) i porzeczki dla dzieci.

Smacznego :) 

Zapraszamy na naszą kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 3 października 2022

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i awokado

Sałatka z TUŃCZYKIEM i oliwkami.


     Nowy sposób zastosowania tuńczyka. Była już sałatka z tuńczyka, a teraz kolejny przepis na sałatkę z tuńczyka, nowa propozycja, nowy pomysł np. na imprezę, grilla... 

👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka ❓ 

     Generalnie jest to jedna z łatwiejszych sałatek do zrobienia, więc każdy poradzi sobie ze zrobieniem tej sałatki, a wyśmienicie prezentuje się na stole. Tak zrobiona sałatka jest w wersji keto, więc ucieszy zwolenników diety ketogenicznej. 
     Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczyka i awokado.

Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 garście dowolnej sałaty
  • puszka tuńczyka w oleju (masa netto 180g)
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 125g mozzarelli z zalewy
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek lub koperek do przybrania
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Sałatę wkładamy do salaterki i posypujemy solą. 
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy. Kroimy w większą kostkę, układamy na sałacie i skrapiamy sokiem z cytryny.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce.
Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy i wkładamy do salaterki.
Cebulę kroimy w piórka i układamy na sałatce.
Oliwki przekroić na pół i posypać po sałatce.
Sałatkę skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Sałatka po zrobieniu nadaje się od razu do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 30 września 2022

Przepis na tartę rustykalną z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami

    Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę można zrobić różnie...
    Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną, która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się najczęściej 

👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓ 

   Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki z bajeranckim pofałdowanym brzegiem. Tym razem zobaczycie jak zrobić tartę z jabłkami, którą robiły kobiety na wsi. Zobaczycie jak sobie radziły gospodynie na wsi bez bajeranckich paryskich form i później lądowała taka tarta w piecu i smakiem nie ustępowała tym... No wiecie z tymi z bajeranckimi brzegami... 
    Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną, czyli wiejską.



Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruche ciasto:
📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 160g masła
📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5-1cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (plastry jabłka mają zachodzić jeden na drugi). Jabłka sypiemy erytrytolem (jedną łyżeczkę zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. 
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy jabłka.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 28 września 2022

Przepis na hummus buraczany

Hummus z ciecierzycy i buraka

    Kolejna propozycja Agnieszki, która może zastąpić masło. Dodatkowo nie potrzebuje żadnych dodatków, bo po posmarowaniu mamy gotową kanapkę. 
👉Jak zrobić hummus z ciecierzycy i buraka❓ 
    Aby zrobić taki hummus konieczny jest blender lub mikser z odpowiednią końcówką. Jak już to mamy, to możemy zaszaleć i zrobić hummus buraczany. 
    Zapraszamy na przepis na hummus z buraka.



Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1 mały burak pieczony lub gotowany
  • puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek przegotowanej wody
  • płaska łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku.
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Składniki umieszczamy w blenderze: ciecierzycę, buraka (kroimy na mniejsze kawałki), czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny,wodę (na początku tylko 2 łyżki, a jeśli się okaże, że hummus jest za gęsty to więcej) . Dodajemy przyprawy: kumin, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Gotowy hummus możemy użyć do posmarowania pieczywa, czy też jako dip do warzyw.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 26 września 2022

Przepis na racuszki z jabłkami


Drożdżowe racuchy z jabłkami

 
    Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami. Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka. 
    Tupta się pod jabłonkę i wraca z jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi, ekologicznymi i nie pryskanymi.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓

    Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce. Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
    Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
 


Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • czubata łyżka cukru
  • 15g drożdży
  • 270ml mleka owsianego (może być inne)
  • 2 małe jabłka 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.

Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 24 września 2022

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to nie nowość. Warto się zastanowić nad inną wersją octu jabłkowego. Spłaszczając temat mamy do wyboru ocet jabłkowy sklepowy i ocet jabłkowy domowy... 
👉Jak zrobić ocet jabłkowy❓ 
W tym filmie będzie właśnie o domowym occie jabłkowym. Czyli uruchamiamy domową produkcję octu jabłkowego! 
Zapraszamy na przepis na ocet jabłkowy.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 1kg jabłek ekologicznych (bez oprysków)
  • 1,5 litra wody
  • 6 łyżek cukru 
  • duży słoik
  • gumka recepturka
  • bawełniana ściereczka lub gęsta gaza
Przygotowanie:
    Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, to dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru.
Jabłka porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - usuwamy tylko twardy ogonek. Po pokrojeniu jabłka przepłukujemy na sitku wodą i nie dotykamy ich już rękami.
   Duży słoik myjemy i porządnie wyparzamy. Przekładamy do słoja jabłka (możemy się wspomóc drewnianą łyżką, którą również wyparzamy) i wlewamy przegotowaną, wystudzoną wodę. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gęstą gazą i obwiązujemy gumką (w ten sposób zabezpieczymy przed muszkami). Słój stawiamy w ciepłym miejscu.
Zawartość słoja codziennie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką (dopychamy jabłka łyżką do dna). W zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie trzymamy słój po kilku dniach zacznie się proces fermentacji (im cieplej tym szybciej). Proces fermentacji może trwać około 3-5 tygodni.
Gdy ustanie fermentacja burzliwa (jabłka opadną na dno słoika), zostawiamy jeszcze ocet na tydzień i po tygodniu zlewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Po zlaniu ocet wynosimy do ciemnego miejsca na 4-5 tygodni aby sobie dojrzewał. Na powierzchni butelki/słoika może się pojawić taka galaretka, jest to nic innego jak matka octowa (należy ją zebrać, przełożyć do słoika, zalać wodą lub octem i wykorzystać do kolejnego nastawu na ocet, w ten sposób przyspieszymy cały proces fermentacji).
Przed każdym użyciem octu należy wstrząsnąć, ponieważ na dnie robi się osad (spowodowany naturalnymi składnikami jabłek).
Kolor octu może się nieznacznie różnić barwą, a ma na to wpływ gatunek użytych jabłek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 21 września 2022

Przepis na placuszki ze szpinakiem


Placki ze szpinakiem

     Urozmaicenie, to domena kobiet. Wiele kobiet chce nowości i zabłysnąć w kuchni, uszczęśliwić rodzinę, urozmaicić menu lub wypróbować coś nowego... Był już na naszym kanale przepis na naleśniki ze szpinakiem, a tym razem coś scalone w jedno. Dzięki temu nic nie wycieknie, nie rozleci się i nie zabrudzi... 
     Można zjeść na śniadanie,kolacje lub zabrać do pracy, czy też zaserwować do szkoły. 

👉Jak zrobić placki ze szpinakiem❓ 

    Dobrym pomysłem jest zrobienie placków ze szpinakiem. Mogą być podane jako małe placuszki lub coś co przypomina pancakes. 2 w 1 i możecie takie placuszki zrobić tak jak proponuje Agnieszka, a innym razem w wersji mini. 
   Zapraszamy na przepis na placki ze szpinakie.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 260ml mleka owsianego (można zamienić na inne)
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz 
  • jedna porządna garść szpinaku lub dwie małe garstki
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, przyprawy, wlewamy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Szpinak drobno kroimy i dokładamy do ciasta - całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnie kładziemy porcję ciasta (możemy robić małe placuszki lub duże) i smażymy na suchej patelni. Jak zaczną się robić bąbelki i ciasto się lekko zetnie, to placuszek przewracamy na drugą stronę i pieczemy z drugiej strony. 
Gotowe placuszki możemy podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jakimś sosem np. czosnkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 20 września 2022

Przepis na bułeczki orkiszowe ze śmietaną

Bułki orkiszowe ze śmietaną

 
     Zdecydowanie czuję się poszkodowany! Agnieszka robi 8 bułek, dla każdego po 2... A przecież jestem większy i 4razy cięższy od Amelki, czy Oliwki. Nawet uwzględniając podwójny metabolizm dzieci, to i tak powinienem dostać 2 x więcej - 20kg x 2 = 40 vs. moje ponad 80Kg. Półtorej bułeczki dla każdego bąbla, 3 dla mnie, a Agnieszka niech sobie zje swoje 2... Niestety dzieci są uprzywilejowane! No dobra, te całe dywagacje wynikają z negocjacji, bo bułki są pyszne, a jak coś jest pyszne to prowadzi do... Do obżarstwa! 

👉Jak zrobić bułeczki orkiszowe ze śmietaną❓ 

     Czyli jak robić bułeczki? Robimy tak by były pyszne, puszyste i chrupiące... Tak jak to robi Agnieszka.
      Zapraszamy na przepis na bułeczki orkiszowe na śmietaną...
 

Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 420g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 20g drożdży
  • 140ml letniej wody 
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 140g letniej gęstej śmietany (18 lub 12%)
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 września 2022

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów


Zupa pomidorowa

 

👉Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów❓

 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1,5kg pomidorów (najlepiej malinowych, ale mogą być każde mocno dojrzałe)
  • 1-1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • gałązka oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, wycinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy (szklimy) ją ok. 4 minuty i dorzucamy pokrojony czosnek. Całość podsmażamy jeszcze przez minutę i dokładamy pomidory, oregano. Przykrywamy pokrywką i gotujemy/dusimy przez godzinę (co jakiś czas zamieszać) na wolnym ogniu. 
Po godzinie gotowania zawartość patelni dokładnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Do przetartych pomidorów dodajemy rosół/bulion warzywny. Rosołu dodajemy taką ilość jaką lubimy zupę, jeśli bardziej zawiesistą, to litr wystarczy, a jeśli rzadszą to więcej. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. 
Możemy ją podać z ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy zupę zabielaną to dodajemy śmietanę, możemy indywidualnie na talerzu lub w całym garnku.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 14 września 2022

Przepis na tartę ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Tarta śliwkowa

   Ogólnie rzecz biorąc, to nigdy nie ciągnęło mnie do tarty. Nie to żeby mi nie smakowała, ale w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia tarty, chociaż ciast i tortów nie brakowało. 

👉Jak zrobić tartę ze śliwkami ❓

 Agnieszka też do tej pory nie robiła, a jak zrobiła, to wyszła świetnie... Tak świetnie, że poszedłem po dokładkę... Dwie trzecie tarty zniknęło zanim zdążyła wystygnąć... Zapraszamy na przepis na tartę ze śliwkami.

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • ok. 800g wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki kaszy manny
Kruszonka: 
- pół szklanki mąki
- 50g masła
- 50g erytrytolu plus jeszcze dodatkowa czubata łyżka erytrytolu do posypania śliwek 

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 12 września 2022

Przepis na surówkę z białej kapusty i zielonych ogórków

Surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego

 Ok i mamy nowy przepis na nową surówkę... 

👉Jak zrobić surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego ❓

     Trzeba potraktować nożem kapustę i cebulkę, a z ogórkiem rozprawić się na tarce... Wycisnąć siódme poty z cytrynki i jednym ruchem zmiażdżyć czosnek. Na koniec wszytko wymieszać i gotowe...  
    Zapraszamy na przepis na surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • pół małej główki kapusty lub 1/4 większej
  • 2 ogórki zielone 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • kopiasta łyżka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Ogórki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka (półplasterki).
   Warzywa przekładamy do miski, przeciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu surówka jest od razu gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 września 2022

Przepis na sałatkę z kalafiorem i winogronami

Sałatka z kalafiorem, oliwkami i winogronami

    Jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do zrobienia. Praktycznie w 5 minut, czyli tyle ile czasu gotuje się kalafior. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu, sałatką na grilla lub inna imprezę. Lekkie i mało kaloryczne danie, dla tych którzy chcą schudnąć.

👉Jak zrobić sałatkę z kalafiora i winogron ❓

   Podczas gotowania kalafiora robimy sos (ok 1 minuta), ogarniamy inne sprawy w kuchni, albo sprawdzamy lekcje. A gdy kalafior się ugotuje zostaje rozdrobnienie (ok. 2 min) i wymieszanie wszystkich składników (1 minuta).
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • mały kalafior
  • 2 garści zielonych oliwek
  • kiść czerwonych winogron średniej wielkości (najlepiej bezpestkowych)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Kalafior i winogrona porządnie myjemy. Kalafior gotujemy al dente w posolonej wodzie, max 5 minut. Po ugotowaniu kalafior przelewamy bardzo zimną wodą w celu zahartowania.

   Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos.
Do miski przekładamy oliwki, winogrona, kalafior pocięty na mniejsze kawałki i wlewamy sos. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce ok. godziny i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 5 września 2022

Przepis na koktajl z arbuza i szpinaku

Koktajl ze szpinaku i  arbuza


    Lato, to czas świeżych owoców i warzyw, więc można zrobić koktajl z arbuza. Na naszym kanale był już przepis na koktajl ze szpinaku, więc można połączyć pomysły i zrobić nowy koktajl arbuzowo-szpinakowy. 

👉Jak zrobić koktajl arbuzowo-szpinkowy❓ 

     Głównym gościem w filmie będzie blender, bo jest on niezbędny do zrobienia koktajlu. Łapiemy za nóż kroimy kawałki owoców na mniejsze, co by blender nie dostał zadyszki. 
   Na koniec trochę huku, trochę szumu i możemy nalewać i pić... 
 
 
    Zapraszamy na przepis na koktajl z arbuza i szpinaku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




 
 
Składniki:
  • 2 grubsze plastry arbuza
  • garść szpinaku
  • 1 spore jabłko 
  • 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
    Arbuz jeśli są ciemne pestki, to usuwamy. Szpinak i jabłko porządnie myjemy, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. 
   Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli wolimy koktajl bardziej rzadki, to dodajemy więcej wody. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy od razu do picia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 2 września 2022

Przepis na surówkę z surowego kalafiora

Surówka z kalafiora i ogórka


   Młodzi ludzie nie doceniają surówek i sałatek, jednak z czasem gusta się zmieniają. Przychodzi pora na surówki i wtedy warto spróbować również surówkę z surowego kalafiora...

👉Jak zrobić surówkę z kalafiora i ogórka❓ 

   Aby ja spróbować trzeba najpierw zrobić.   Wystarczy miska i łyżka, nóż i tarka i do roboty...  
   Do surówki z surowego kalafiora ścieramy jeszcze ogórka, przyprawiamy, mieszamy i smacznego, a z filmu dowiecie się do czego Agnieszka zrobiła tą surówkę. 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z kalafior.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • pół średniej wielkości kalafiora
  • 2 ogórki zielone
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 czubata łyżka koperku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Różyczki kalafiora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
   Ogórki i kalafior przekładamy do miski, dodajemy koperek, majonez, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
   Surówka nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 31 sierpnia 2022

Przepis na kompot wieloowocowy

Kompot owocowy


    Kompot wieloowocowy to cacko, które można sobie zrobić kiedy ma się własny ogród lub kiedy macie taki kaprys 

👉Jak zrobić kompot wieloowocowy❓

   U nas proces jest prosty: Agnieszka idzie do ogródka i znosi wszytko to co nadaje się akurat na kompot... Myje przygotowuje tak jak na filmie.
Zapraszamy na przepis na kompot wieloowocowy.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 4-5 jabłek średniej wielkości 
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 gałązki mięty
  • 350g jeżyn
  • 1,5 litra wody 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Przepis na ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami i kruszonką


   Ciasta to jedna z opcji, które kobiety uwielbiają piec. No dobra! Jeden mój kolega też piecze ciasta... 

👉Jak zrobić ciasto z jeżynami i kruszonką❓ 

   Ja nie należę do takich facetów i nie pałam chęcią do nauczenia się jak zrobić ciasto... Jednak nie bronię nikomu rozwijać swoich umiejętności, więc panowie jeśli macie ochotę to zapraszam do zrobienia ciasta według przepisu Agnieszki. 
   Zapraszamy na przepis na ciasto z jeżynami.
 


Link do filmu z przepisem
 

 


 

Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 100g ksylitolu
  • 70ml oleju
  • łyżka octu
  • 250ml mleka owsianego (można zamienić na inne)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody 
  • ok. 300-350g jeżyn 
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol), a w drugiej mokre (mleko, ocet, olej). Do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

 

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗