sobota, 4 czerwca 2022

Przepis na zupę krem z zielonych szparagów


Zupa krem szparagowa 


Kolejny pomysł i przepis na zupę krem. Zupę krem można zrobić z warzyw sezonowych, które w danym momencie obciążają półki w sklepach lub na bazarkach w dużej ilości są akurat najtańsze... Taka zupa krem z warzyw, to np. zupa krem szparagowa. 

👉Jak zrobić zupę krem ze szparagów❓ 

Zupa krem ze szparagów, to opcja zarówno w wersji łagodnej jak i trochę ostrzejszej. Dodatkowo jest to przepis dla wegetarian ponieważ jest to zupa bez mięsa! Oczywiście jeśli zrobimy ją z bulionem warzywnym, a nie mięsnym.

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 750ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • kawałek pietruszki i selera z gotowania bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 31 maja 2022

Przepis na naleśniki z mąki migdałowej

Przepis na naleśniki keto

   Cały sekret naleśników keto tkwi w mące, która nie może być węglowodanowa tylko w grupie neutralnej lub białkowej. Do tej grupy zalicza się mąka migdałowa. Dodatkowo nasze naleśniki będą bezglutenowe. 
    Naleśniki, to uniwersalne danie, które może być na śniadanie, obiad i kolację. 

👉Jak zrobić naleśniki z mąki migdałowej❓

    Trzeba odrobinę cierpliwości i...
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 130g mąki migdałowej
  • 4 jajka rozmiar L lub 5 sztuk rozmiar M
  • 40g oliwy, oleju, masła
  • ok. 270ml śmietanki np. 12% lub wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:
    Jajka wbijamy do miski plus szczypta soli i porządnie je ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, śmietankę (zużyłam 250ml, wszystko zależy od chłonności mąki), oliwę i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy i jeśli jest bardzo gęste to dodajemy jeszcze śmietanki lub wody. Ciasto ma być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. 
   Rozgrzewamy patelnię (należy ją natłuścić) i wlewamy porcję ciasta. Gdy brzegi ciasta się podpieką podważamy łopatką i energicznym ruchem obracamy na drugą stronę. Naleśnik podsmażamy z drugiej strony i gotowe. Ciasto naleśnikowe jest bardzo delikatne, dlatego ważna jest dobra patelnia, bo inaczej naleśniki mogą przywierać. Przed każdym naleśnikiem natłuszczamy patelnię. 
   Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych naleśników.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 26 maja 2022

Przepis na zupę krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

   Z ziemniaków można wy myśleć wszystko: przystawkę, zupę, pierwsze danie składające się tylko z ziemniaków, deser... 
Wszystkim jest znana zupa ziemniaczana, a dziś poznamy zupę krem z ziemniaków 

👉Jak zrobić zupę krem z ziemniaków❓ 

   Sposób przygotowania jest podobny do innych zup krem i oczywiście ma też swoje małe niuanse, które warto poznać, jak na przyprawy... Spokojnie! Wszystko jest w...
 

Link do filmu z przepisem
 
 


Składniki:
  • 8 sztuk sporych ziemniaków
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • 35g masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 spore szczypty majeranku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle na patelni. Gdy cebula jest gotowa dokładamy pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze całość przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki (dwa ziemniaki zostawiamy), zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Dwa zostawione ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (na złoty kolor jak frytki). Po usmażeniu ziemniaki zdejmujemy z patelni aby nie nasiąkały tłuszczem.
Ugotowane ziemniaki zostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie całość dokładnie miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę rozlewany na talerze, a na środek kładziemy wcześniej usmażone ziemniaki. Posypujemy zieleniną i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 24 maja 2022

Przepis na koktajl z jarmużu i awokado

Przepis na zielony koktajl

 
Koktajle to odmiana dla sałatek i na dodatek nie trzeba ich gryźć. Agnieszka proponuje drugą wersję koktajlu z jarmużu. Oczywiście jarmuż, to baza do tego koktajlu i jeszcze dochodzą do tego mango i awokado oraz kilka innych drobiazgów 

👉Jak zrobić koktajl z jarmużu i awokado❓ 

Zrobić trzeba oczywiście szybko i z uśmiechem wkładając całe serce... Trzeba pamiętać by było smacznie, a jak to zrobić to oczywiście jest na filmie.
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1 małe awokado lub pół dużego
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • woda
Przygotowanie:
    Pomarańczę i awokado obieramy ze skórki. Jarmuż porządnie myjemy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (wody dodajemy tyle jakiej gęstości chcemy uzyskać koktajl) i miksujemy. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy do wypicia. Najlepiej taki koktajl spożyć zaraz po przygotowaniu, bo później ciemnieje (zmienia kolor).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na ziemniaki pieczone harmonijkowe


Przepis na ziemniaki hasselback

 
     To nie pierwszy przepis na ziemniaki z piekarnika, tym razem będą ziemniaki harmonijkowe, a dokładniej ziemniaki harmonijkowe z piekarnika! Ziemniaki hasselback już same w sobie są atrakcją, więc nie muszą, ale mogą być dodatkiem do obiadu. 

👉Jak zrobić ziemniaki hasselback❓ 

   Tajemnica przepisu na ziemniaki harmonijkowe tkwi w ich wyglądzie. Ok! Jeszcze muszą być smaczne... Jednak ponieważ jemy najpierw oczami, ziemniaki hasselback są idealnym pomysłem jeśli chcemy zrobić wrażenie i zabłysnąć... 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • ok. 7-8 sporych ziemniaków
  • ok. 40g masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗





piątek, 20 maja 2022

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

 
Czy zupa krem z pieczonych pomidorów, to też zupa pomidorowa? Miałem okazję jeść pomidorówkę w tym tygodniu, bardzo popularną zupę, którą zresztą też lubię. Dzięki temu miałem doskonałe porównanie i zdecydowanie wygrywa zupa krem z pieczonych pomidorów. Ciekawostką tego przepisu jest to, że można go zrealizować i podać zarówno w wersji dla wegan jak i keto. Jak kto chce... 

👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów❓ 

Tą zupę można zrobić na ostro! Taką wersję dziś jadłem i...
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 7 ząbków czosnku (jak małe to więcej)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • ok. 1 szkl. bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i zioła porządnie myjemy. Cebulę kroimy w półplasterki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 
Pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy tylko zdrewniałą końcówkę. Ćwiartki pomidorów przekładamy do naczynia żaroodpornego (krojeniem do góry). Między pomidory wciskamy czosnek, po całym naczyniu rozkładamy bazylię i oregano, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 18 maja 2022

Przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

    Szparagi, to bardzo pyszne warzywa i mamy już przepisy na szparagi. Dziś szparagi w cieście francuskim. 
    Sam byłem ciekawy co z tego wyjdzie i jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym. Muszę dodać, że sam byłem mile zaskoczony zapiekanymi szparagami... 

👉Jak zrobić SZPARAGI zapiekane w cieście francuskim? 

Po pierwsze nie musimy martwić się jak zrobić ciasto francuskie, bo możemy... 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • pęczek szparagów
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce (po wygięciu końcówki szparag sam się odłamuje w odpowiednim miejscu). Gotowe szparagi skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy go na 8 równych kawałków. Na każdym kawałku ciasta (po przekątnej) kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. 
Tak przygotowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy), smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy sezamem. 
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni (góra-dół) lub 200 termoobieg i wkładamy blaszkę ze szparagami. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. 
Po upieczeniu szparagi możemy jeść jeszcze ciepłe lub po wystudzeniu jako zimna przekąska.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 16 maja 2022

Przepis na koktajl z selera i borówek

Koktajl z selera i borówek

Kolejna propozycja na koktajl warzywny dodatkowo z owocami... Kiedy zbliża się lato można sięgnąć po coraz więcej świeżych i tanich warzyw i owoców. A warzywa i owoce, to samo zdrowie, więc dla urozmaicenia można je zjeść, a raczej wypić w postaci koktajlu... 👉Jak zrobić koktajl z selera naciowego i borówek?
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • porządna garść borówek
  • 1 średnie jabłko
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda
Przygotowanie:
    Warzywa i owoce porządnie myjemy. Z jabłka usuwamy tylko gniazdo nasienne. Seler i jabłko kroimy na mniejsze kawałki. 

   Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy (wody dodajemy tyle jakiej gęstości chcemy uzyskać koktajl, gęsty lub rzadszy).
Gotowy koktajl najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu, jeśli zostawimy na dłużej to ściemnieje.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 13 maja 2022

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane

     Aby się coś nie znudziło warto zrobić na kilka sposobów. Tak więc dziś Agnieszka proponuje kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem nagrała przepis na jajka faszerowane łososiem, a tak dokładniej, to powinniśmy powiedzieć, że jest to przepis na farsz do jajek, lub inaczej przepis na jajka faszerowane z łososiem. 
   Nie ma to znaczenia jak to nazwiemy chodzi, o to by te jajka były pyszne... 

👉Jak zrobić jajka faszerowane łososiem? 

    Sekret zrobienia jajek tkwi w dodatkach do farszu. Sam łosoś już nadaje smaku jednak jeszcze bardziej podkręcają go dodatki lub ich brak. Mnie samego podczas nakręcania zaskoczyło...
 

Link do filmu z przepisem
 
 


Składniki:
  • 5 sztuk jajek
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 duża łyżka serka śmietankowego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • pieprz
  • koperek do przybrania
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Łososia zostawiamy mały kawałek do przybrania, a resztę drobno kroimy.

   Jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy łososia, szczypiorek, majonez, serek, doprawiamy pieprzem (jeśli jest taka potrzeba to również dodać sól) i całość dokładnie mieszamy. Możemy również farsz potraktować blenderem, ale nie jest to konieczne. 
   Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Przybieramy kawałkiem łososia, koperkiem i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 10 maja 2022

Przepis na omlet ze szpinakiem

Omlet z warzywami

 
    Omlet, to kolejna potrawa, którą przygotowujemy z jajek. Nie jest tak prosta jak jajecznica. Choć ja /Mariusz/ nie widzę dziś specjalnej różnicy pomiędzy rozbełtaniem jajek na jajecznice, ubiciem ich na omlet... 
    Za czasów mojej młodości i dzieciństwa zrobienie omletu, było bardziej pracochłonne. Dokładniej cały sekret staropolskiego przepisu na omlet tkwił w ubiciu białek 

👉Jak zrobić omlet ze szpinakiem? 

    Dzisiaj kobiety ułatwiają sobie życie i powstała nowa forma omletu, z nowym wykonaniem i taki przepis pokaże Wam Agnieszka.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki na jedną osobę:
  • 2 jajka
  • garść szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody lub śmietanki słodkiej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Szpinak umyć i drobniej pokroić. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i podsmażyć do momentu aż straci swoją surowość.
   Jajka wbić do miseczki, dodać wodę/śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie roztrzepać widelcem (porządnie napowietrzyć).
   Gdy szpinak będzie gotowy wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu podsmażamy do momentu aż się jajka zetną i będzie można przewrócić na drugą stronę. Po obróceniu trzymamy tylko chwilę do lekkiego podsmażenia i wykładamy na talerz. 
    Omlet podajemy z ulubionymi warzywami. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 maja 2022

Przepis na pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis na kurczaka


      Pierś z kurczaka lata temu stała się hitem i wyparła nawet kotlety schabowe. Można ją przyrządzać na różne sposoby, bo wymagają tego gusta i chęci smakoszy, jak i również różne diety. 
     Dlatego panierki zostały wyparte i można zrobić szereg przepisów zgodnych np. z dietą rozdzielną lub dietą keto... 

👉Jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami? 

Przepis prosty i łatwy w wykonaniu...
 


Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 80g suszonych pomidorów
  • 100g szpinaku świeżego
  • 200ml słodkiej śmietanki (30%)
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka mielona
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy po skosie w 1cm grubości paski. Następnie delikatnie solimy, posypujemy papryką, pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pierś chwilę podsmażamy na patelni na oleju z suszonych pomidorów (nie smażymy długo żeby nie wysuszyć mięsa). Dorzucamy starty lub przeciśnięty czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory i zalewamy śmietanką. Dusimy pod przykryciem, a w tym czasie kroimy szpinak. Pokrojony szpinak wkładamy na patelnię i dusimy aż mięso i szpinak będą miękkie. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Całość trzymamy jeszcze z minutę na kuchni i gotowe.
Taka pierś z kurczaka wspaniale smakuje z ugotowanym na parze brokułem lub kalafiorem, czy też w towarzystwie innych warzyw.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 8 maja 2022

Przepis na orzeźwiający koktajl z selera naciowego i ogórka

Orzeźwiający koktajl warzywny

 
    Weekend, to dobry czas by zrobić coś w domu, najlepiej coś dobrego, coś zdrowego, np. koktajl - zdrowy napój! 
   Pół wieku temu jak ktoś mówił o koktajlu, to głównie chodziło o coś z alkoholem. Potem to się zmieniło i weszły koktajle owocowe, a potem warzywne... 
   Jest to też jakieś urozmaicenie dla przesłodzonych napojów ze sklepu, których teraz mamy cały multum, a nie jak kiedyś oranżada, ptyś i mazowszanka. Najlepiej taki koktajl warzywny lub koktajl warzywno owocowy zrobić samemu i wiemy, że jest zdrowy i nie zawiera konserwantów. 

👉Jak zrobić koktajl z selera naciowego i ogórka?

 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 lub 1/3 ogórka zielonego
  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda
Przygotowanie:
    Warzywa i gruszkę porządnie myjemy. Z gruszki usuwamy tylko gniazdo nasienne. Warzywa i gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, siemię lniane i wodę (wody dodajemy tyle jakiej gęstości koktajl chcemy uzyskać, gęsty lub rzadki). Całość dokładnie miksujemy i gotowe. 
   Najlepiej spożyć koktajl od razu po przygotowaniu, bo później ciemnieje.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 5 maja 2022

Przepis na risotto z cukinią

Risotto warzywne

     Co jakiś czas wyskakują restauracje z jakąś modną kuchnią. Pamiętam czasy gdy były bary mleczne i restauracje... Potem zaczęły otwierać się restauracje rożnych kuchni świata i jedna z pierwszych modnych była kuchnia włoska. 
    Dziś właśnie taki przepis z kuchni włoskiej, a dokładniej z kuchni Włoch północnych, czyli risotto. W naszym przypadku będzie to risotto z cukinią!

👉Jak zrobić risotto z cukinią?

 

Link do filmu z przepisem

 


Składniki:
  • 300g ryżu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • starta skórka z małej cytryny
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojony czosnek i smażymy razem przez minutę. Następnie na patelnię wsypujemy ryż i całość podsmażamy przez 2 minuty (mieszamy). 
   Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion (niedużymi partiami) i dokładnie mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion to znowu dolewamy.  
Bulion dolewamy tak do momentu aż ryż zrobi się prawie miękki. Wtedy do ryżu dokładamy startą na dużych oczkach cukinię, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i całość podsmażamy przez 5 minut (pamiętając o mieszaniu). 
   Po tym czasie wyłączamy kuchnie, do ryżu dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dwie minuty aby całość się przegryzła. Po 2 minutach risotto jest gotowe do jedzenia. 
   Wystarczy tylko posypać natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 3 maja 2022

Przepis na bułki cebulowe

Bułeczki cebulowe

 
   Jakaś odmiana jest zawsze miła. Jak się znudzą zwykłe bułki można zawsze sięgnąć bo bułeczki smakowe, bułeczki, które charakteryzują się jakimś smakiem. 
   W naszym przypadku będą to bułeczki cebulowe. Bułeczki, z których można zrobić kanapki oraz zjeść je same bez dodatków lub tylko z samym masełkiem. 

👉Jak zrobić bułki cebulowe?

 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 480g mąki orkiszowej typ 630 (może być też pszenna)
  • 290ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę oleju (2 łyżki) i wystudzoną cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia i przed samym włożeniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy wodą.
   Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
   Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 30 kwietnia 2022

Przepis na koktajl z selera naciowego


Koktajl na odchudzanie

 
Dzisiaj koktajl z selera naciowego na odchudzanie. Idealny posiłek dla tych, którzy są na redukcji lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów... 

👉Jak zrobić koktajl z selera naciowego? 

Koktajl przede wszystkim robi się szybko, a wszystko jest w filmie. Moment roboty i zdrowy koktajl na śniadanie przed wyjściem do pracy gotowy...
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (1 cm)
  • woda (ilość według uznania, czy wolimy koktajl gęsty, czy rzadki)
Przygotowanie:
Łodygi selera i jabłko dokładnie myjemy. Banan obieramy ze skórki, a z jabłka usuwamy tylko gniazdo nasienne. 
Łodygi selera, jabłko, banan kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, wodę, pokrojony imbir i dokładnie miksujemy. 
Taki koktajl najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu. Jeśli zostawimy go na dłużej, to ściemnieje.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 kwietnia 2022

Przepis na deser szarlotka w pucharku


Szybki deser bez pieczenia

      Co zrobić gdy mają pojawić się niespodziewani goście? Pewnie nie jeden facet by zrobił kawę i finito! Jednak kobity mają większy problem i z reguły PANIKUJĄ! 
     Na taką sytuację Agnieszka ma rozwiązanie i proponuje zrobić szarlotkę w pucharkach lub jak ktoś nie ma pucharków, to szarlotkę w szklankach, czy też szarlotkę w kokilkach lub innych miseczkach, w których będzie ładnie wyglądać... 

👉Jak zrobić szybki deser?




Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 250ml śmietany kremówki 36%
  • 2 duże jabłka
  • płatki śniadaniowe, użyłam żytnich (mogą być kukurydziane, pełnoziarniste itp.)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru pudru
  • cynamon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • do przybrania ekspandowany orkisz i jagły
Przygotowanie:
     Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy na dosyć wysokiej mocy palnika do momentu aż jabłka stracą swoją surowość, pamiętając o mieszaniu. Jeśli jabłka są miękkie to 4-5 minut wystarczy, przy twardych może to być nawet ok. 10 minut. Następnie dodajemy miód (przy kwaśnych jabłkach może być więcej niż 1 łyżka), cynamon i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty aby jabłka przeszły aromatem cynamonu. Gotowe jabłka zostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić (można na ok. 15-20 minut włożyć do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę też należy schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem, gdy nam się częściowo spieni dodajemy ksylitol (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie smaki) i ubijamy na sztywno. Dobrze ubita śmietana po odwróceniu miski nie wylatuje z niej.
    Potrzebne będą nam 4 duże pucharki lub 6 mniejszych. Na dno pucharków wsypujemy płatki aby dno było zakryte, następnie wykładamy wystudzone karmelizowane jabłka. Na jabłka dajemy bitą śmietanę, posypujemy ekspandowanym orkiszem i jagłami i gotowe.
    Ten deser możemy zrobić na 15 minut przed podaniem. Dłuższe przechowywanie sprawi, że płatki, orkisz i jagły nie będą chrupkie, tylko nabiorą wilgoci.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 kwietnia 2022

Przepis na bułki z mąki z płaskurki

Bułeczki z płaskurki


Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże, które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog żywności ze specjalizacją ze zbóż... 

👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki? 

Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie, przez co mąka jest zdrowa... 
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 500g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
  • 330ml letniej wody
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
   Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 19 kwietnia 2022

Przepis na kalafior faszerowany mięsem mielonym

Faszerowany kalafior - "Mózg"

 
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem, możliwości jest wiele. Jak widać również można zrobić kalafiora faszerowanego mięsem mielonym. Taki kalafior, to tak naprawdę zapiekanka, którą można wykonać bez żółtego sera... 

👉Jak zrobić KALAFIOR faszerowany mięsem mielonym?

 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • średniej wielkości kalafior
  • ok. 600-700g mięsa mielonego (zależy jak duży kalafior)
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb (uważając aby się różyczki nie rozleciały, była cała główka). Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i zostawiamy aby obciekł z wody i wystygł.
   Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeśli używamy bardzo chudego mięsa, to należy dodać ze dwie łyżki majonezu (majonez sprawi, że po upieczeniu mięso nie będzie takie suche).
   Tak przygotowanym mięsem faszerujemy kalafiora. Upychamy do środka tyle ile się da, a resztą oblepiamy kalafior z zewnątrz. Kalafior obkładamy plastrami boczku (najlepiej aby jeden plaster trochę na drugi zachodził), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 60 minut. Jeśli pieczemy duży kalafior, to czas należy wydłużyć o 5-10 minut. Gdyby góra kalafiora bardzo się przypiekała, to należy przykryć papierem do pieczenia. 
   Po upieczeniu kalafior wyjmujemy i zostawiamy na 10 minut (aby się wszystko związało i nie rozpadało podczas krojenia). Po tym czasie kalafior jest gotowy do krojenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

 
   Jajka faszerowane, to kolejna forma urozmaicenia przygotowań jajek, bo na co dzień najczęściej gotuje się jajka na miękko lub na twardo oraz smaży jako jajecznice, czy jajka sadzone. Dlaczego? Bo to łatwe, proste i szybkie 

👉 Jak zrobić jajka faszerowane szynką? 

Przygotowanie takich jajek, to też łatwa i szybka sprawa...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk jajek
  • 150g szynki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kopiasta łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Szynkę kroimy w drobną kostkę, wybieramy taką która najbardziej nam smakuje. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Do żółtek dodajemy chrzan, majonez, szczypiorek, szynkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
   Tak przygotowanym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełniamy połówki jajek. Napełnione farszem jajka dowolnie ozdabiamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 kwietnia 2022

Przepis na pomarańczową babkę wielkanocną


Zbliżają się święta więc można zrobić babkę wielkanocną na stół. Niedawno był już przepis na babkę wielkanocną drożdżową z rodzynkami i polaną czekoladą. Dziś kolejny przepis tym razem nie jest to babka drożdżowa, a przepis wydaje się jeszcze prostszy niż na ostatnią. 
 
👉Jak zrobić BABKĘ POMARAŃCZOWĄ?
 


Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 250ml soku pomarańczowego
  • 90-100g ksylitolu (można zamienić na cukier)
  • 60ml oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • starta skórka z pomarańczy (można zamienić na kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Przygotowanie:
Suche składniki przekładamy do miski i razem dokładnie mieszamy.
Mokre składniki plus skórkę pomarańczową (pomarańcze należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) mieszamy w drugiej misce.
Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Foremkę do babki o średnicy 22cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką (użyłam mąki kokosowej) i wlewamy ciasto. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy babkę na ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy z foremki.
Wystudzoną babkę możemy dowolnie ozdobić: posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗