Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże, które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog żywności ze specjalizacją ze zbóż...
👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki?
Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością
zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na
aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych
dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie,
przez co mąka jest zdrowa...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
- 330ml letniej wody
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz