Omlet, to kolejna potrawa, którą przygotowujemy z jajek. Nie jest tak
prosta jak jajecznica. Choć ja /Mariusz/ nie widzę dziś specjalnej
różnicy pomiędzy rozbełtaniem jajek na jajecznice, ubiciem ich na
omlet...
Za czasów mojej młodości i dzieciństwa zrobienie omletu, było
bardziej pracochłonne. Dokładniej cały sekret staropolskiego przepisu na
omlet tkwił w ubiciu białek
👉Jak zrobić omlet ze szpinakiem?
Dzisiaj kobiety ułatwiają sobie życie i powstała nowa forma omletu, z
nowym wykonaniem i taki przepis pokaże Wam Agnieszka.
Link do filmu z przepisem
Składniki na jedną osobę:
- 2 jajka
- garść szpinaku
- łyżka masła
- 2 łyżki wody lub śmietanki słodkiej
- sól
- pieprz
Szpinak umyć i drobniej pokroić. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i podsmażyć do momentu aż straci swoją surowość.
Jajka wbić do miseczki, dodać wodę/śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie roztrzepać widelcem (porządnie napowietrzyć).
Gdy szpinak będzie gotowy wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu podsmażamy do momentu aż się jajka zetną i będzie można przewrócić na drugą stronę. Po obróceniu trzymamy tylko chwilę do lekkiego podsmażenia i wykładamy na talerz.
Omlet podajemy z ulubionymi warzywami.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz