Jakaś odmiana jest zawsze miła. Jak się znudzą zwykłe bułki można zawsze
sięgnąć bo bułeczki smakowe, bułeczki, które charakteryzują się jakimś
smakiem.
W naszym przypadku będą to bułeczki cebulowe. Bułeczki, z
których można zrobić kanapki oraz zjeść je same bez dodatków lub tylko z
samym masełkiem.
👉Jak zrobić bułki cebulowe?
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 480g mąki orkiszowej typ 630 (może być też pszenna)
- 290ml letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 6 łyżek oleju
- 2 duże cebule
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę oleju (2 łyżki) i wystudzoną cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia i przed samym włożeniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy wodą.
Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia i gotowe.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz