wtorek, 26 kwietnia 2022

Przepis na deser szarlotka w pucharku


Szybki deser bez pieczenia

      Co zrobić gdy mają pojawić się niespodziewani goście? Pewnie nie jeden facet by zrobił kawę i finito! Jednak kobity mają większy problem i z reguły PANIKUJĄ! 
     Na taką sytuację Agnieszka ma rozwiązanie i proponuje zrobić szarlotkę w pucharkach lub jak ktoś nie ma pucharków, to szarlotkę w szklankach, czy też szarlotkę w kokilkach lub innych miseczkach, w których będzie ładnie wyglądać... 

👉Jak zrobić szybki deser?




Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 250ml śmietany kremówki 36%
  • 2 duże jabłka
  • płatki śniadaniowe, użyłam żytnich (mogą być kukurydziane, pełnoziarniste itp.)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru pudru
  • cynamon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • do przybrania ekspandowany orkisz i jagły
Przygotowanie:
     Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy na dosyć wysokiej mocy palnika do momentu aż jabłka stracą swoją surowość, pamiętając o mieszaniu. Jeśli jabłka są miękkie to 4-5 minut wystarczy, przy twardych może to być nawet ok. 10 minut. Następnie dodajemy miód (przy kwaśnych jabłkach może być więcej niż 1 łyżka), cynamon i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty aby jabłka przeszły aromatem cynamonu. Gotowe jabłka zostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić (można na ok. 15-20 minut włożyć do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę też należy schłodzić w lodówce.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem, gdy nam się częściowo spieni dodajemy ksylitol (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie smaki) i ubijamy na sztywno. Dobrze ubita śmietana po odwróceniu miski nie wylatuje z niej.
    Potrzebne będą nam 4 duże pucharki lub 6 mniejszych. Na dno pucharków wsypujemy płatki aby dno było zakryte, następnie wykładamy wystudzone karmelizowane jabłka. Na jabłka dajemy bitą śmietanę, posypujemy ekspandowanym orkiszem i jagłami i gotowe.
    Ten deser możemy zrobić na 15 minut przed podaniem. Dłuższe przechowywanie sprawi, że płatki, orkisz i jagły nie będą chrupkie, tylko nabiorą wilgoci.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz