Szparagi, to bardzo pyszne warzywa i mamy już przepisy na szparagi. Dziś
szparagi w cieście francuskim.
Sam byłem ciekawy co z tego wyjdzie i
jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym. Muszę dodać, że sam byłem
mile zaskoczony zapiekanymi szparagami...
👉Jak zrobić SZPARAGI zapiekane w cieście francuskim?
Po pierwsze nie musimy martwić się jak zrobić ciasto francuskie, bo
możemy...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- pęczek szparagów
- opakowanie ciasta francuskiego
- oliwa
- sól
- pieprz
Szparagi myjemy osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce (po wygięciu końcówki szparag sam się odłamuje w odpowiednim miejscu). Gotowe szparagi skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy go na 8 równych kawałków. Na każdym kawałku ciasta (po przekątnej) kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy.
Tak przygotowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy), smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni (góra-dół) lub 200 termoobieg i wkładamy blaszkę ze szparagami. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu szparagi możemy jeść jeszcze ciepłe lub po wystudzeniu jako zimna przekąska.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz