sobota, 5 lutego 2022

Przepis na chleb z płaskurki na zakwasie


Jak upiec chleb z płaskurki?

 
Dziś przepis na chleb domowy, a dokładniej przepis na chleb z płaskurki. Chleb z płaskurki nie jest tak popularny jak pszenny, jednak każda odmiana się przyda. Agnieszka poprowadzi Was przez cały proces. Jak upiec chleb z płaskurki? Pewnie najprostsza odpowiedź, to tak samo jak upiec chleb każdego innego rodzaju.
 


Link do filmu z przepisem:
 
 

 


Składniki:
  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki płaskurki pełnoziarnistej
  • 290ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Zakwas przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy mieszać ciasto (w zależności od gęstości zakwasu, jeśli jest rzadki to należy zmniejszyć ilość wody, czyli odjąć kilka łyżek). Tyle ile się da mieszamy łyżką, dodajemy olej, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. 
Foremkę o wymiarach 11/25cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni foremki (mocząc dłoń w wodzie będzie łatwiej to zrobić). Chleb po wierzchu posypujemy mąką (żeby się nie wysuszył), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrastanie może trwać 3 do 5 godzin.
Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a następnie po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy do 200 i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki, odczekujemy 10 minut i wyjmujemy chleb na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb jest gotowy do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 lutego 2022

Przepis na zupę kapuśniak z kiszonej kapusty


Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty? 

 
   Robimy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Domowa zupa z kiszonej kapusty inaczej parzybroda. 
   Jak usłyszałem, że ta zupa, czyli kapuśniak ma nazwę parzybroda, to mi oczy z orbit wyszły, szczęka opadła tak, że mogłem połknąć cały kapuśniak na raz razem z garnkiem. 
   Có, co kraj to obyczaj, co region Polski, to inna tradycja i nazwa zupy. 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 400g kapusty kiszonej
  • ok. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kozieradki mielonej
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (możemy ją pokroić jeśli nie chcemy aby się nam ciągnęła w zupie), zalewamy małą ilością wody i od zagotowania gotujemy przez 30 minut.
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (miałam bulion mięsny na kościach schabowych). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i gotujemy do miękkości warzyw.  Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną, kminek, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy jeszcze z 10 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewany na talerze i posypujemy zieleniną, u mnie był to koperek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 lutego 2022

Przepis na śledzie z selerem i orzechami


Jak zrobić sałatkę śledziową?

 
Seler korzeniowy jest idealnym dodatkiem do potraw i dań białkowych, bo zawiera tylko 7g W i przy okazji 2g B, dzięki temu idealnie komponuje się w menu diety rozdzielnej i diety keto... Dziś przepis na sałatkę śledziową. Będzie to sałatka śledziowa z selerem i orzechami. Jak zrobić sałatkę ze śledzi? 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 350g płatów śledziowych
  • 170g selera
  • ok. 60g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Płaty śledziowe myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli są bardzo słone to należy zmienić wodę. 
Śledzie odsączamy z wody i osuszamy, a następnie kroimy w kawałki 1,5 do 2cm.
   Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni. Uprażone orzechy zostawiamy do ostygnięcia.
   Seler ścieramy na tarce (grube oczka), a następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Do selera dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy uprażone orzechy (trochę zostawiamy do ozdoby), śledzie i dokładnie mieszamy.
   Śledzie posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki aby się schłodziły i smaki przegryzły (przynajmniej na godzinę, a można na całą noc) i wtedy są gotowe do jedzenia.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 29 stycznia 2022

Przepis na chleb mieszany na drożdżach


Jak zrobić chleb mieszany na drożdżach?

 
   Nie ma jak dobry chleb domowy. A jak domowy, to ponieważ robiony samodzielnie, bo dokładnie wiadomo co w nim jest. Czyli jak chcemy uniknąć mąki pszennej, to robiąc samodzielnie chleb w domu mamy pewność co będzie w środku... 
 Dziś Agnieszka zaprasza na bardzo prosty przepis. 
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 225g mąki żytniej typ 720
  • 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
   Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody. Dodajemy oba rodzaje mąk, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę (podsypując trochę mąką) i zagniatamy, kilkakrotnie składamy ciasto aby napowietrzyć i zrobiło się elastyczne. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i kilka razy składamy, a następnie formujemy okrągły bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką (możemy również użyć specjalnych koszyczków do wyrastania chleba). Przygotowany bochenek przekładamy do miski (łączeniem do dołu), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie delikatnie go przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, nacinamy ostrym nożem (aby nie spłaszczyć) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół) - pieczemy ok. 40-45 minut. 
Jeśli nie chcemy mieć zbyt twardej skórki, to na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą.
  Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb możemy kroić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 27 stycznia 2022

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków


Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

 
   Co zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu poprzedniego dnia. Ja by zrobił kotlety ziemniaczane. Jednak Agnieszka wymyśliła placki ziemniaczana, tzn inna jej odmianę od tradycyjnych placków ziemniaczanych. 
   A dziś nowy przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 400g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • ok. pół szklanki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków) 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia placków
Przygotowanie:
Do placków możemy wykorzystać ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy proszek, sól, pieprz i partiami dosypujemy mąkę zagniatając ciasto. Ilość mąki uzależniona jest od gatunku ziemniaków, im ziemniaki mają więcej skrobi tym mniej dodamy mąki. Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, łatwe do formowania. Odrywamy kawałek ciasta i robimy  mały placuszek grubości ok. 1cm. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe placki wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 stycznia 2022

Przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną


Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

 
Sosy to świetne dodatki, które nadają daniu smaku. Do jednych z najbardziej popularnych sosów, który ma taki charakter można zaliczyć sos pieczarkowy ze śmietaną. Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Wszystko jest oczywiście w przepisie na sos pieczarkowy, który przygotowała Agnieszka.
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 350g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40-45g masła
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło na patelnię - podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę. 
   Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i wkładamy na patelnię (ociupinkę posolić). Pieczarki smażymy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 5 minut do zgęstnienia sosu. 
   Na końcu dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze z minutę aby całość przeszła aromatem pietruszki. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 stycznia 2022

Przepis na zupę krem z pieczarek

Krem z pieczarek


   Dziś Agnieszka krok po kroku prezentuje jak zrobić zupę krem z pieczarek? 
   Mówiąc krótko w niecałe 10 minut ogarniecie jak zrobić zupę krem i to pyszną zupę... 
   Taki krem z pieczarek może stać się Waszym przysmakiem. 
   Zapraszamy na przepis jak zrobić krem z pieczarek...
 

Link do filmu z przepisem: 





Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • warzywa z gotowania bulionu (pietruszka, kawałek selera i z pół marchewki)
  • ok. 35g masła lub innego tłuszczu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (delikatnie solimy, szybciej puszczą wodę) i smażymy do wyparowania nadmiaru wody.
   Gdy pieczarki odparują wodę wlewamy bulion (3/4 ilości, a resztę zostawiamy bo może się okazać w efekcie końcowym, że zupa jest zbyt gęsta i musimy ją rozrzedzić) i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut.
Ugotowaną zupę blendujemy razem z warzywami (seler, pietruszka, marchewka). Stawiamy z powrotem na kuchnię, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podgrzewamy. Gdy już zupa będzie gorąca wyłączamy i dodajemy słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
   Taką zupę możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa jest w wersji neutralnej więc zamiast dodatków węglowodanowych (grzanki), możemy ją podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika, czy z chipsami z boczku.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 16 stycznia 2022

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie żytnim


Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim?

 
Każdy chleb dobry, ale niektóre chleby jeszcze lepsze... od chleba pszennego zasadniczo lepszy jest każdy chleb. 
U nas najczęściej pojawia się chleb żytni na zakwasie. Dzięki temu zakwasowi można także zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim...



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki orkiszowej typ 630
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zaczyn zrobić wieczorem i rano możemy przygotować już ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:

- 450g mąki orkiszowej typ 630
- 250ml letniej wody
- łyżeczka soli

Przygotowanie:
Do zaczynu, który przygotowaliśmy wieczorem dnia poprzedniego dodajemy mąkę, sól i wodę. Całość mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Foremkę o wymiarach (12/25cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto. Za pomocą łyżki wyrównujemy po całej powierzchni (jeśli łyżkę zwilżymy wodą ciasto nie będzie się tak kleiło). Tak przygotowany chleb posypujemy z wierzchu mąką (nie będzie tak wysychał), przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma delikatnie wystawać z foremki) - trwa to 3 do 5 godzin, im cieplej tym szybciej ciasto urośnie. 
Wyrośnięty chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra-dół) lub 200 (termoobieg) przez ok. 45 minut aż będzie rumiany. Po upieczeniu chleba uchylamy piekarnik i zostawiamy tak na 5 minut. Następnie wyjmujemy chleb z blaszki i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, chleb nadaje się do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 13 stycznia 2022

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Jak zrobić pierogi z kaszy gryczanej?


    Pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, a przede wszystkim pamiętam z dzieciństwa pierogi z serem. A najbardziej smakowy mi pierogi robione na święta i odsmażane.
    Na naszym kanale były już pierogi z jagodami https://youtu.be/nObcLzBzPRg oraz przepis na idealne ciasto na pierogi https://youtu.be/NgW7nZhRzxQ , z którego można zrobić każde pierogi byle jeszcze znać przepis na dobry farsz do pierogów.
    Tematem dzisiejszego filmu będzie właśnie taki idealny przepis na pierogi z kaszą gryczaną...
 


Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 150g suchej kaszy gryczanej
  • 250g pieczarek już obranych
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek dowolnego tłuszczu do podsmażenia
W linku przepis na ciasto na pierogi: 

Przygotowanie:
    Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu (pogotować 2-3 minuty dłużej, będzie łatwiej lepić pierogi).
   Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania nadmiaru wody. Przed końcem smażenia dodajemy pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy ok. 3-4 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę. Trzymamy na ogniu aż kasza będzie ciepła i przejdzie aromatem przypraw i pieczarek. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia i dopiero możemy lepić pierogi.
   Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki, na każdym krążku kładziemy łyżeczkę farszu lub więcej (ilość farszu dopasować do wielkości krążków) i zlepiamy. 
W garnku gotujemy wodę (lekko posolić). Na gotującą się wodę wrzucamy partiami pierogi i od wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty (długość gotowania zależy od grubości rozwałkowanego ciasta).
     Ugotowane pierogi wyjmujemy na talerz i podajemy z podsmażoną cebulą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 stycznia 2022

Przepis na kotlety schabowe i panierkę KETO

Idealne kotlety schabowe


Kotlety schabowe, to nasza polska tradycyjna potrawa. Przepis na kotlety schabowe zna każda pani domu z wyjątkiem mnie, ale ja nie jestem kobietą. Tak na prawdę nigdy nie zrobiłem, nie usmażyłem kotleta schabowego, ani jednego... bo to popularne i wszyscy robią, a ja lubiłem wyszukane przepisy i nowości kulinarne. Aby zrobić idealny kotlet schabowy potrzebna jest panierka do kotleta! UPS! To znaczy panierka do kotletów...
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • schab
  • jajka
  • śmietana gęsta (kwaśna)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Panierka: 
- sezam
- siemię lniane złote
- mąka sojowa

Przygotowanie:
    Schab kroimy w plastry 1-1,5cm. Następnie plastry schabu rozbijamy cienko tłuczkiem. Każdy plaster solimy i pieprzymy.
   Do przygotowania panierki potrzebujemy takich samych ilości sezamu, siemienia i mąki (np: wszystkiego po 2 łyżki). Sezam i siemię mielimy, a następnie dodajemy mąkę sojową i dokładnie mieszamy.
   Jajka i śmietanę plus odrobinę soli dokładnie roztrzepujemy. Na dwa jajka  (wielkość L) dodajemy dużą łyżkę śmietany. 
   Plastry schabu zanurzamy w mieszaninie jajek ze śmietaną, a później obtaczamy w panierce. Tak przygotowany kotlet wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 
   Jeśli smażymy dużą ilość kotletów, to co jakiś czas trzeba wymienić tłuszcz, ponieważ odpadająca panierka zacznie się palić i przyczepiać do kotletów, a co za tym idzie kotlety nie będą rumiane tylko spalone. 
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 8 stycznia 2022

Przepis na puree ziemniaczane

Jak zrobić purée ziemniaczane?


    Puree z ziemniaków, to nie tylko pogniecione ziemniaki na miazgę, Idealne puree wymaga dobrego przepisu.
    Dziś zapraszamy na przepis na puree ziemniaczane!
   Jeśli nie wiesz jak zrobić puree ziemniaczane, lub jak kto woli jak zrobić puree z ziemniaków, to dobrze trafiliście...
 

Link do filmu z przepisem:
 

 




Składniki:
  • ok. 500-600g ugotowanych ziemniaków
  • 30g masła
  • 90ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 
   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem. 
   Śmietankę z masłem mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy - doprawiamy solą i pieprzem. 
   Do gorących ziemniaków wlewamy podgrzaną śmietanę z masłem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowe puree możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 6 stycznia 2022

Przepis na domowy chleb tostowy


Chleb tostowy zasadniczo jest dopiero półfabrykatem, do zrobienia śniadania lub kolacji. Jednak jak Agnieszka go upiekła, zanim został zrobiony pierwszy tost wszyscy się już rzucili by spróbować jak smakuje sam, jak smakuje z masełkiem i jak smakuje z ketchupem? Domowy chleb tostowy przebija na maksa ten ze sklepu. Przepis na chleb tostowy jest prosty i łatwy w zrobieniu, a tosty z tego chleba tostowego następnego dnia wyszły wyśmienite. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 szkl. letniej wody (250ml)
  • 20g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w wodzie plus cukier. Następnie dodajemy mąkę, sól i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy olej i mieszamy tyle ile się da, a później przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. 
Z ciasta robimy wałeczek długości foremki (25/11cm). Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Uformowany wałeczek przekładamy do foremki, dokładnie dociskamy aby wyrównać powierzchnię i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma delikatnie wystawać z foremki. 
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) i wkładamy wyrośnięte ciasto. Chleb pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu chleb zostawiamy w foremce na ok. 10-15 minut, a następnie wyjmujemy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 4 stycznia 2022

Przepis na BURACZKI na ciepło do obiadu - buraki zasmażane


Buraczki zasmażane do obiadu


Buraczki zasmażane były moim ulubionym dodatkiem do obiadu... niestety sypałem dużo cukru i kiedy zacząłem stosować dietę rozdzielną musiałem się z nimi pożegnać...
Jednak teraz w innej formie, według innego przepisu powróciły do łaski 😀



Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • 600g buraków już obranych
  • 1 łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • sok z cytryny lub ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Buraki ugotować lub upiec. Przepis na pieczone buraki znajdziesz tutaj:

Masło wrzucamy do rondla i roztapiamy, gdy się rozpuści dodajemy starte na drobnych oczkach buraki. Na wolnym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając. Buraki gdy już będą gorące doprawiamy sokiem z cytryny (ilość dopasować do własnego smaku), solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 30 grudnia 2021

Przepis na GRZANE WINO z pomarańczą i miodem


Jak zrobić grzaniec z czerwonego wina?

 
    Agnieszki pomysł na ten film, to grzane wino przepis z pomarańczami. Dzięki temu zobaczycie jak zrobić grzane wino, a co ważniejsze jak zrobić grzane wino w domu! 
    Nie do końca mogę powiedzieć, że zobaczycie jak zrobić domowe grzane wino, bo winko jest ze sklepu, w każdym razie mamy domowe grzane wino, a nie domowe wino grzane... 
    A więc do dzieła zobaczycie jak zrobić grzaniec z czerwonego wina! 



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • butelka czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu (jeśli wytrawne to więcej)
  • 5-6 goździków
  • jedna pomarańcza
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
    Wino przelewamy do rondla, dodajemy goździki, przyprawy i zaczynamy na wolnym ogniu podgrzewać. Następnie dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy cały czas powoli podgrzewając.  Wino podgrzewamy aż będzie gorące, ale nie może się zagotować (do temperatury ok. 70 stopni, ma delikatnie parować). Podgrzewamy na wolnym ogniu z 15 minut, aby aromaty z przypraw zdążyły się  wydzielić do wina.
   Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy na grubsze plastry. Kilka plastrów ozdabiamy goździkami.
   W tym czasie kiedy wino się podgrzewa, możemy przygotować sobie kubki (szklanki). Do każdego kubka wrzucamy po dwa plastry pomarańczy. 
   Wlewamy gorące wino i ozdabiamy plastrem pomarańczy z goździkami i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 21 grudnia 2021

Domowa masa makowa z mielonego maku -Przepis do makowca

Jak zrobić masę z maku  mielonego do klusek?


    Przynajmniej dwie potrawy wigilijne wymagają maku. Pierwsza, to kluski z makiem, a druga to makowiec! 
   Makowiec to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt. Makowiec jest również przysmakiem i u mnie w domu pojawiał się częściej niż tylko na święta. Był robiony przy okazji rożnych imprez, imienin, czy urodzin... A ja i tak za nim nie przepadałem. 
   Moim faworytem były kluski z makiem, które pasowały mi najbardziej. 
 


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • opakowanie mielonego maku (200g)
  • 150g bakalii (ja użyłam rodzynek, moreli, daktyli i śliwek)
  • 220ml słodkiej śmietanki (ja użyłam 30%)
  • 4 łyżki miodu lub więcej jeśli preferujemy mocno słodki smak
  • łyżka masła ok. 40g
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub z 5 łyżek amaretto
  • otarta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
    Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (oprócz rodzynek). 
    Śmietankę przelewamy do rondla i mocno podgrzewamy, gdy jest gorąca wsypujemy mak. Cały czas podgrzewamy (na wolnym ogniu) i mieszamy. Dodajemy masło, miód, bakalie, skórkę z cytryny i mieszamy podgrzewając masę makową. Na samym końcu dodajemy aromat migdałowy lub alkohol.  
    Gdyby masa była zbyt sucha to należy dodać jeszcze kilka łyżek śmietanki. Gotową masę makową przed użyciem do makowca, czy innego ciasta należy wystudzić. 
    Taką masę należy zużyć w ciągu trzech dni, lub zamrozić i gdy będzie potrzeba wyjąć i odmrozić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 16 grudnia 2021

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - Przepis na wigilię


Przepis wigilijny 

Jak zrobić zupę grzybową?

 
     Dziś przepis na wigilię, a dokładniej przepis na zupę grzybową. Zupa grzybowa i barszcz czerwony to dwie zupki serwowane na wigilie. Jedni wybierają zupę grzybową lub barszcz czerwony, a u innych muszą być obydwie zupy na wigilii. 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 30g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 10-12cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • ok. 1200ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
  • sól
  • pieprz
  • szklanka ciepłej wody do namoczenia grzybów
Przygotowanie:
Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawiamy do gotowania zupy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w garnku i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i doprowadzamy do zagotowania. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec gotowania zupę solimy. 
Gdy zupa jest gotowa zaprawiamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy.
Jeśli wolimy zupę bardziej zawiesistą, to do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i dopiero wtedy wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Zupa wyśmienicie smakuje z dowolnym makaronem lub ziemniakami.
Do gotowej zupy na talerzu dodajemy pokrojone w plastry warzywa z gotowania i możemy posypać natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 14 grudnia 2021

PRZEPIS na PASZTECIKI z kapustą i pieczarkami


Paszteciki do barszczu

Paszteciki na święta

 
    Najbardziej popularne i tradycyjne to paszteciki kapuściano-grzybowe. Jednak u nas w domu od dłuższego czasu dominują paszteciki z kapustą i pieczarkami. Jest to dobre rozwiązanie gdy zabraknie grzybów. A jeśli ktoś chce, lub nie lubi kapusty, to może zrobić paszteciki z pieczarkami!
 


Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
Przygotowanie:
    Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Następnie przesiewany mąkę, dodajemy sól, śmietanę i masło (w temperaturze pokojowej), resztę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i lśniące (będzie odchodziło od ręki).
   Przygotowujemy miskę z zimną wodą i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Wody ma być tyle aby ciasto było zanurzone 2-3cm pod wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie (zwykle trwa, to ok. 15 minut), wszystko jest uzależnione od jakości drożdży.
   Gdy ciasto wypłynie (wynurzy się z wody), wyjmujemy (chwilę czekamy oby obciekło) i  jeszcze raz zagniatamy podsypując trochę mąką. Następnie ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm i przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy pasek kładziemy farsz kapuściano-pieczarkowy i zwijamy (w miejscu łączenia ciasto powinno zachodzić na siebie i to miejsce powinno znaleźć się na spodniej stronie pasztecika). Tak uformowany pasek z farszem tniemy na ok. 5-7cm kawałki. 
   Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paszteciki (zachowując odstępy aby się nie pozlepiały). Smarujemy wodą lub śmietanką i posypujemy czarnuszką. Paszteciki nie czekamy aż wyrosną, tylko wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach (góra-dół), aż będą lekko rumiane. 
   Paszteciki po upieczeniu świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Przepis jest tutaj: 136 - Przepis na BARSZCZYK czerwony z czerwonych BURAKÓW - Jak wykorzystać buraki z zakwasu?
Smacznego :) t

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 11 grudnia 2021

Przepis na Carpaccio z grillowanej cukinii


Nazwa carpaccio powstała od nazwiska włoskiego malarza, którego obraz kolorystycznie przypominał danie mięsne, więc nijak ma się do takiej sałatki wegetariańskiej... Nasz przepis na carpaccio jest prosty. Więc po obejrzeniu przepisu na carpaccio z cukinii, będziecie wiedzieć jak zrobić carpaccio,, jak zrobić carpaccio z cukinii... Zapraszamy na przepis jak zrobić carpaccio z grillowanej cukinii i sera feta.

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 1 cukinia
  • garść orzechów włoskich
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie grillujemy na patelni. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
Zgrillowane plastry cukinii układamy na półmisku lub dużym talerzu (tak aby jeden plaster zachodził na drugi). 
Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Tym sosem polewamy zgrillowane plastry cukinii. Następnie na cukinię rozkruszamy fetę, sypiemy orzechy i posypujemy koperkiem. Zostawiamy na pół godziny do przegryzienia się smaków i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 9 grudnia 2021

Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy i PRZEPIS na sos!


Przepis na sałatkę z pieczonej dyni

Jak zrobić sos do sałatki?


   Dziś 2w1 czyli sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy oraz sos do sałatki. Jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni? 
   🔸 Przepis na sałatkę z pieczeniowej dyni! Sałatka z pieczonej dyni to robota w 3 etapach.
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • ok. 350g dyni już obranej
  • 60g suszonych pomidorów
  • pół puszki ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 porządne garście mixu sałat
  • 1-2 łyżki pestek granatu
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
    Dynię kroimy w kostkę. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Wkładamy do miski, ścieramy ząbek czosnku, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią dynię z ciecierzycą. Rozkładamy równomiernie po całej brytfance (najlepiej aby nie było jedno na drugim, to wtedy ładnie się upiecze).
Tak przygotowaną dynię z ciecierzycą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy 15 minut, lub ciut dłużej w zależności jak grubą kostkę pokroimy (najlepiej sprawdzić, czy dynia jest miękka).
   Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, miodu, soli, pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
   Mix sałat rozkładamy na półmisku. Na niej układamy wystudzoną upieczoną dynię z ciecierzycą. Następnie kładziemy pokrojone w paski suszone pomidory i polewamy sosem. 
   Na końcu posypujemy pestkami granatu i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗