sobota, 7 września 2024

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym


Pierś kurczaka w sosie kurkowym

     Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, to dość popularny przepis. można urozmaicić i do śmietany dodać grzyby i mamy przynajmniej 3 kolejne przepisy; 
  • pierś z kurczaka w sosie grzybowym, 
  • pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym 
  • i najbardziej wyróżniająca się opcja to pierś z kurczaka w sosie kurkowym, lub jak kto woli pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym. 

 

      👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym❓

 
     Aby zrobić taki wykwintny obiad wystarczy obejrzeć przepis Agnieszki na kurkową potrawę i postępować zgodnie ze wskazówkami.
 
     Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  1. 3 pojedyncze piersi z kurczaka (750g)
  2. 350g kurek (już po obraniu i oczyszczeniu)
  3. 1 cebula 
  4. 2 ząbki czosnku 
  5. 200ml śmietanki 30%
  6. ok. 40g masła 
  7. sól 
  8. pieprz 
  9. natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi z kurczaka w sosie kurkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kurczaka [01:05]: Umyj i osusz piersi kurczaka, a następnie odetnij polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Obsmażanie kurczaka [01:43]: Rozgrzej masło na patelni i obsmaż piersi kurczaka z każdej strony. Po obsmażeniu zdejmij kurczaka z patelni.

  3. Przygotowanie sosu - Etap 1 [02:28]: Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, na pozostałym maśle, aż się zeszkli. Czosnek pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do cebuli, smażąc przez minutę [03:09].

  4. Przygotowanie sosu - Etap 2 [03:40]: Oczyść kurki z piasku i ziemi, a większe egzemplarze przekrój na pół. Dodaj kurki na patelnię i smaż przez minutę [04:20].

  5. Duszenie dania [04:37]: Wlej na patelnię słodką śmietankę 30%. Doprowadź do zagotowania, a następnie włóż z powrotem piersi kurczaka. Przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.

  6. Zagęszczanie sosu i doprawianie [05:18]: Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, aby sos się zagęścił. Sprawdź, czy potrawa jest wystarczająco słona i pieprzna, w razie potrzeby dopraw. Wyłącz palnik.

  7. Wykończenie [05:43]: Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz