niedziela, 8 września 2024

Przepis na domowe bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

 
     Zapiekanka z bagietki i hot-dog, to coś co każdy pamięta z dzieciństwa. W Polsce rozpowszechniły się w latach 70/80 i podstawą oczywiście była bułka. Nawet jak nie było parówek, to bułkę z dziurką można było napchać pieczarkami, lub innym farszem i właśnie to łączyło wszystkie rodzaje hot-dogów. 

     👉Jak zrobić bułki do hot dogów❓


     Aby zrobić domowe hot dogi lub inaczej hot dogi w domu, to trzeba zacząć od zrobienia bułek.Chodzi o to, by te hot dogi były w 100% domowe, bo jak kupicie bułki w sklepie to będą już tylko w 50% domowe, albo tylko złożone w domu.
 
     Zapraszamy na przepis na bułki do hot dogów.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 500g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 150ml wody 
  • 150ml śmietanki 12%
  • 50g masła 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułki do hot dogów (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do hot dogów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Rozpuść drożdże z niewielką ilością cukru, słodkiej śmietanki (12%) i wody, upewniając się, że wszystkie składniki są w letniej temperaturze [01:09].

  2. Wyrabianie ciasta: Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę orkiszową typ 630 i sól. Powoli wlewaj mieszankę śmietanki i wody, jednocześnie wyrabiając ciasto [01:36]. Następnie dodaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i kontynuuj wyrabianie, aż masło wchłonie się w ciasto, które stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki. Można to zrobić ręcznie lub robotem kuchennym [01:58].

  3. Pierwsze wyrastanie: Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:30].

  4. Podział ciasta: Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [02:49] i podziel na osiem równych kawałków. W filmie kulka ciasta ważyła 896g, co daje około 112g na kawałek [03:21].

  5. Formowanie bułek: Posyp blat mąką. Weź jedną kulkę ciasta i uformuj ją w kształt podłużnej bułki, przypominającej hot doga. Upewnij się, że są w miarę równe i długie [05:02].

  6. Drugie wyrastanie: Uformowane bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [05:32]. Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego podrośnięcia [06:03].

  7. Smarowanie i posypywanie: Gdy bułki podrosną, posmaruj je wodą i posyp sezamem, jeśli chcesz. Możesz również pozostawić je bez sezamu [06:33].

  8. Pieczenie: Włóż przygotowane bułki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) lub 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż uzyskają rumiany kolor [07:20].

  9. Studzenie: Po upieczeniu zdejmij bułki na kratkę, aby ostygły [07:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz